Ménessy Kinga Kitty: Háromnál több beszélő ne legyen! Protokoll bonbon

Az előző részben a rendezvények protokolláris részét érintettük, most ezt a témát szeretnénk folytatni picit könnyedebb, de annál fontosabb megvilágításban. Ezek a szabályok leginkább csak azon résztvevők számára tűnnek fel, akik jártasak a rendezvényszervezés vagy protokoll világában, ennek ellenére, érdemes, sőt, elvárt betartani őket.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Szakmai ártalom, hogy minden rendezvényen dolgozom egy picit. Nyilván csak fejben, mert folyamatosan szomjazom az új megoldásokat, kreatív ötleteket, inspirációt merítek egy-egy dekorációs elemből, gondolatból. Nem tisztem összehasonlítani egyik eseményt a másikkal, és soha nem a hibákat keresem.

A hivatalos eseményeken azonban nagyon tudok bosszankodni, amikor alapvető szabályokat nem tartanak be.

Mit értek hivatalos esemény alatt? Mindent, amit megnyitnak, felavatnak, átadnak, ahol megemlékeznek, megtisztelnek, kiosztanak, stb. Ezek olyan rendezvények, ahol valami hivatalos történik, általában a közösségért, a közéletért.

A hasonló eseményeken biztosan elhangzik beszéd, általában több is. Ilyenkor a (jó) szervező a következőket tudja: a házigazda – legyen az polgármester vagy elnök – mindig elsőnek beszél, a fővendég pedig mindig utolsónak. Nem fogja sértésnek venni, mert jó esetben ő is tudja, „hol a helye”. A második dolog, amit a jó szervező szem előtt tart, hogy háromnál több beszélő ne legyen, emellett azt is tudja, hogy a háromperces beszéd az ideális, azon felül már nagyon nehéz fenntartani az érdeklődést. Ezért nem sértés megkérni a beszélőket, hogy lehetőleg férjenek bele ebbe a keretbe. Ha esetleg magunk vagyunk azok, akik a beszélők sorát erősítjük, jó, ha tudjuk, hogy

köszöntésnél nem kell mindenkit kiemelni, csak csoportokat kell említeni,

legfeljebb azt a személyt emeljük ki – de őt is csak tisztség, soha nem név szerint! –, aki a legmagasabb rangú.

Ami a kulturális részt illeti: nem kell minden odaillő verset és egy egész repertoárnyi éneket felsorakoztatni. A kevesebb több alapon csak annyit válasszunk ezekből, amennyi éppen megtöri a beszédeket, de nem teszi unalmasan hosszúvá a műsort. Lehet bármennyire tehetséges az előadó, bizonyos idő után senki figyelmét nem tudja majd lekötni. Tudom, nem könnyű ráérezni ezekre, a tapasztalat azonban – mint minden más területen – itt is meghozza a gyümölcsét.

Jó esetben meghívót kapunk egy esemény előtt, amelyre feltüntetik a kezdés időpontját, de

vannak esetek, ahol beírják azt is, hogy melyik időpontig elvárt megérkezni. Ezt minden esetben illik betartani!

Például egy fogadás alkalmával, általában a házigazda az ajtóban fogadja a vendégeket, röviden üdvözli őket (nem folytat beszélgetést, csak köszön, kezet fog), a fogadás jellegétől függően pedig koccint a vendégekkel. Ezért elvárt, hogy a kezdés előtt legalább 15-20 perccel érkezzünk meg, ahogyan az is, hogy ha választ kérnek a meghívásra egy adott időpontig, akkor azt minden esetben határidőre tegyük meg! Jó tudnunk azt is, hogy egy eseményre, rendezvényre a fővendég érkezik meg utolsónak, és ő távozik elsőként, utána érkezni és előtte távozni is hatalmas sértés.

korábban írtuk

Villáminterjú Újvárosi Katalinnal: Kacagás nélkül ne teljen el nap
Villáminterjú Újvárosi Katalinnal: Kacagás nélkül ne teljen el nap

A Székelyudvarhelyi 2. Unitárius Egyházközség újonnan beiktatott lelkésze mélyen hiszi, hogy minden okkal és céllal történik, s hogy nem a tárgyakban rejlenek a kincsek. Újvárosi Katalin válaszolt a Proust-féle kérdésekre.