Nagyböjt gyógynövényekkel: „Nem azért böjtölök, hogy megmutassam, mire vagyok képes, hanem, hogy meglássam a gyengeségeimet” Teadélután

A hideg téli napokon, a sorozatos ünnepek, majd az ezt követő farsangi mulatságok során bőségesen lakomázunk, mulatunk, hagyományos ételeket fogyasztunk, amivel eléggé megterheljük a szervezetünket. Aztán, ha eltelik a január, és a telet hajtó farsangnak is vége, hamvazószerdával beköszönt a böjt. Hogyan tudjuk ezt a megtisztulási folyamatot segíteni gyógynövényekkel? Segítünk.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A húsvétot megelőző 40 napos böjti időszak a keresztény kultúrában ma is meghatározza napjainkat. Amikor böjtölünk, a test, a lélek és a szellem egy irányba fókuszál. A figyelmünket kihegyezzük valamire, és nem szétszórjuk. Ez lehet a kevesebb evés, bizonyos életelekről vagy rossz szokásokról való lemondás, vagy épp valami újnak, pl. gyógynövényes tisztító kúráknak a beépítése a mindennapi táplálkozásba. A böjt alatt a test raktárai kiürülnek – helyet teremtve valami újnak.

Az én személyes böjtölésem most abban áll, hogy egyrészt pénteken nem eszem húst, másrészt odafigyelek, hogy lassan egyek, és érzékeljem az ízeket. Ezt egyfajta lelassulásként élem meg.

Nem a sokra, hanem a kevésre figyelek, és annak értéket teremtek.

Egy-egy ilyen megtapasztalás után, ha vissza szeretnék térni a régi kerékvágásba, gyakran a túlzott bőséggel szembesülök. Valahogy azt érzem, hogy már nem tudok a régi, böjt előtti énemhez visszafordulni. Minőségi változás történt bennem.

A böjt számomra nem öncélú, nem a tökéletességről szól: tökéletes keresztény, tökéletes test, tökéletes egészség, tökéletes énkép, nem. A böjt túlmutat önmagunkon, inkább a saját magunk érzékenyítése arra, hogy másként tekintsek magamra, az embertársaimra, a világra. Nem azért böjtölök, hogy megmutassam másnak vagy magamnak, mire vagyok képes, hanem, hogy meglássam a gyengeségeimet, odafigyeljek szeretettel, és esélyt adjak magamnak a változásra.

Ha böjtölünk, akkor ne önsanyargatásként tegyük, hanem örömmel, a magunkra figyelés megajándékozottságával.

Megvonjuk magunktól a húst, a kávét az édességet, a közösségi oldalakat, stb., de helyébe valami olyat építünk be, ami nemcsak a testünket erősíti, támogatja, hanem a lelkünket és a szellemünket is. Hogyan tudjuk ezt a megtisztulási, a fölöslegestől való szabadulási folyamatot segíteni gyógynövényekkel?

Egy népi mondás szerint ami keserű a szájnak, egészséges a gyomornak.

A böjt alatt a méregtelenítő szervek, különösen a máj, az epehólyag és a vesék rengeteg munkát végeznek. A gyermekláncfű, a máriatövis, a körömvirág, a csalán, a nyírfalevél és a mezei árvácska például segít a szervezetnek a méreganyagok gyorsabb kiürítésében. Ezekből lehet külön-külön vagy keverve is teát készíteni.

Fontos: A csalán, a nyírfalevél és a mezei árvácska nagyon vízhajtó hatásúak, tehát nagy mennyiségben fogyasztva kiszárító hatásúak lehetnek. Ezért ajánlott, hogy sok tiszta vizet igyunk, ha ezeket a gyógynövényeket fogyasztjuk. Közvetlenül lefekvés előtt pedig nem szabad ezeket a gyógynövényeket tartalmazó teát inni!

A szervezetnek 6 hét áll rendelkezésére, hogy leadja ballasztját.

Az első fázisban a fogyás, méregtelenítés, tisztítás áll a fókuszban.

Erre alkalmasak a szárított gyógynövényekből készült teák. A böjtkúra első napjaiban a szervezet különösen erősen reagál a szilárd táplálék megvonására. Ennek az alkalmazkodási folyamatnak gyakori tünete a gyomor-bélrendszeri fájdalom és görcsök. A friss mentatea ellazítja az egész emésztőrendszert, és enyhíti a fájdalmas görcsöket. A menta emellett enyhíti a puffadást, és serkenti az epeáramlást, ami támogatja a májat a méregtelenítő munkájában. A kamillatea szintén segít megnyugtatni a gyomrot, bélrendszert és enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

A böjt alatt előfordulhat, hogy nyugtalannak érezzük magunkat, szinte csak az ételre gondolunk.

Az is megtörténhet, hogy alvási problémákkal küszködünk. Ha gondolataink túlpörögnek, és alvászavarral küzdünk, segíthet egy levendulavirágból és/vagy citromfűből készült, nyugtató tea. Mindkét gyógynövény mentálisan kiegyensúlyozó és nyugtató hatásáról ismert.

A böjtölés során sok embernek gondot okoz, hogy fázik, mert nincs energiaellátás az ételekből. A cickafark segíthet ebben, hiszen meleget visz a szervezetbe. A cickafark sok ásványi anyagot tartalmaz, pozitívan szabályozza a lúgos egyensúlyt, és keserű anyagainak köszönhetően, aktiválja az egész anyagcserét.

A második fázisban a felépülés és a regenerálódás következik.

A böjt végére beindul a természet is. A friss, vadon termő gyógynövények első hajtásai különösen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és másodlagos növényi anyagokban. Így kezdődik sok helyen a felépülés nagycsütörtökön egy vadnövény levessel vagy teával, ami tartalmazhat friss csalánt, podagra füvet, ragadós galajt vagy épp a gyermekláncfű húsos levelét.

Általában a böjt a mozgással kapcsolódik össze. Akik böjtölnek, a természetben keresik azt a pluszt, amit a böjtben elvesznek maguktól. A test ezáltal nem csak megtisztul, hanem integrálja is az új erőforrásokat.

Áldásos megújulást kívánok!

korábban írtuk

Szilágyi Szilamér: Otthagytunk mindent falun – a nagyszüleinket is
Szilágyi Szilamér: Otthagytunk mindent falun – a nagyszüleinket is

Gyerekkoromban sokáig nagymamám letett hálóingében aludtam. Reggelente mama az egyik kezében hozta a kakaós kávét, és Isten tudja, miként, de a másik kezében abrosz, tányér és egy finom reggeli volt. Gyerekkoromban ez így ment minden nap.