Kultúrára éhezőknek

A felnőtteknek talán több lehetőségük van a feltöltődésre, már akinek a kulturális kikapcsolódás ezt is jelenti. Színházak, kiállítások, előadások kerültek online térbe, jobb időkre várva ajánljuk alábbiakat decemberben. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

Online térben a Kolozsvári Magyar Opera

A járványügyi intézkedések enyhüléséig Youtube-csatornáján jelentkezik a Kolozsvári Állami Magyar Opera – koncertek, operettek, operák és musicalek egyaránt szerepelnek a programban. November 7-én, a magyar opera napján a Bánk bánnal kezdődtek a közvetítések, tisztelegve Erkel Ferenc emléke előtt, születésének 210. évfordulóján. Lehár Cigányszerelmét, Rossini Ory grófját, Selmeczi A krónikás című vígoperáját is láthatták a komolyzene-rajongók. Kosztin Áron aligazgató közölte, bár számos felvétel közül válogathatnak, remélik, hamarosan újra nézők elé állhat a társulat.

Addig is minden csütörtökön és vasárnap 19 órától tesznek közzé egy-egy felvételt, a programról Facebookon, illetve a www.magyaropera.ro oldalon tájékoztatnak. 

Temesvár: Két évvel a tervezett után lehet Európa kulturális fővárosa

Veszprémmel és a görög Elefsinával egyszerre, 2023-ban viselheti az Európa kulturális fővárosa címet Temesvár. A halasztást az EP Kulturális Bizottságának kellett megszavaznia, amit a kezdeményezők szerint a koronavírus-járvány kitörése mellett az is indokolt, hogy a városvezetés, a megyei és az országos intézmények érdemben nem támogatták. Veszprém kulturális programjaiba testvérvárosként Sepsiszentgyörgy is bekapcsolódik, határon túli magyar színt ,,lopva be” az európai kulturális körforgásba.

Fotó: Dóm tér /Shutterstock

Kapcsolódó

Kovászna megye központja is indult a címért Temesvárral egyidőben, de alulmaradt a versenyben. Romániából legutóbb 2007-ben Nagyszeben, Magyarországról 2010-ben Pécs volt Európa kulturális fővárosa.

Interaktív néprajzi múzeum Kolozsváron

Szilvaízfőzés, kenyérsütés, gyümölcs- és zöldségfélék aszalása – népi mesterségeket próbálhatnak ki a közeljövőben az Erdélyi Néprajzi Múzeum látogatói. A kolozsváriak által Hojaként vagy Vuia parkként emlegetett, 1929-ben alapított szabadtéri részleg területén a tájrendezési munkák már elkezdődtek. Gyalogos- és bicikliutat, játszótereket, piknikezésre alkalmas helyeket, kutyasétáltatót alakítanak ki, több mint ezer fát ültetnek. A falumúzeum területét háromszorosára bővítették még 2014-ben, az újrarendezésre 2017-ben, a Norvég Alap támogatásával írtak ki pályázatot. Nyertese, a kolozsvári Alice Florean építész tervei alapján, a skanzen-jelleget figyelembe véve készíti el az adminisztratív munkának, kiállításoknak otthont adó, illetve a népi mesterségek gyakorlására alkalmas, új épületeket. Románia első szabadtéri múzeuma bekerül a turisztikai minisztérium által kezdeményezett Szabadtéri Múzeumok Útja projektbe, ezáltal pedig az utazási irodák is népszerűsítik majd. 

Kiemelt képünkön Lehár Ferenc: Cigányszerelem /a Kolozsvári Állami Magyar Opera honlapja

Friss lapszámunkat alább kérheted: