Ménessy Kinga Kitty: Bea asszony, Katika és Kovács úrhölgy – A „maga” és egyéb megszólítási formák Protokoll bonbon

Meglehet, hogy soraim úgy hatnak, mintha sok évtizedes tapasztalattal rendelkező, 80 éves öregasszony írná. Bevallom, van, amiben igenis, régimódi vagyok. Például abban, hogy miként szólítok meg másokat, és hogyan szólítsanak meg engem. Eredhet ez jólneveltségből, tiszteletből, előzékenységből, ami azonban bizonyos, hogy a megszólítás módja sokat elárul az adott személyről.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Görög Ibolya (protokollszakértő, író, előadó – szerk. megj.) írja a könyvében, hogy a magyar nyelvben eredetileg a tegezés volt az általános, és csak a 18. század után kezdődött a magázás elterjedése. Nálunk, Erdélyben még figyelünk arra, hogy tisztelettudóan, magázó módban szólítsuk meg a másikat, még ha sokszor sután is sikerülnek ezek a próbálkozások. Ezzel szemben Magyarországon szinte mindenhol bevett szokás a tegezési forma, ami – megmondom őszintén – nekem néha sok. De

nézzük akkor, miként van a (protokoll) „nagykönyvben” megírva.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én amikor meghallom a „maga” megszólítást, rögtön egy fekete-fehér, magyar film jut eszembe. Ott ugyanis férfi nőnek, és fordítva is, előszeretettel használta a „maga” formát, nem volt ebben semmi kivetnivaló. Mára azonban teljesen kikopott, falun még használják, városon sokkal inkább az „ön” kifejezéssel élnek. Levelezési formában más nem is megengedett, és a megszólításoknál is az utóbbi a hivatalosan elfogadott forma. De talán azt kevesen tudják, hogy csak akkor szükséges használni, ha a mondat anélkül nem lenne értelmes. Leegyszerűsítve:

az „ön” egyenlő a tisztelettudó formával, a „maga” az egyenrangúak közötti magázási forma.

Nyilván ez a két megszólítás csak bevezető szint, jobb helyeken már előkerülnek az „asszonyom/uram” megszólítások, amelyek extra tiszteletet sugároznak, és ott van a „kisasszony”, amelyet csak akkor engedjünk meg magunknak, ha a nő biztosan 25 év alatti. Felsőbb körökben ugyancsak használatos az „úrhölgy” kifejezés, amely csak protokolláris megszólítás, például levélben. Egyre inkább terjed a „hölgy/hölgyem” megszólítás is, ami nem rossz, de csínján kell bánni vele, hiszen értelmezésében úrinőt jelent, és hát, valljuk be, nem mindenkire illik…

Ha igazán profik akarunk lenni, akkor a következő szabályt jegyezzük meg: amennyiben rangos személyt szólítunk meg, akkor a rang + úr/asszony kifejezéssel élünk, például Polgármester úr, Nagykövet asszony. De akkor sem lövünk mellé, ha a családnév + úr formulát választjuk, például Szabó úr. A nőknél vigyáznunk kell, hiszen

még akkor is, ha a keresztnevén szólítjuk az illetőt, magázási formának kell következnie, például Katalin, kérem, üljön le.

Ne fussunk bele a keresztnév + asszony megszólításba. Elég ha annyit mondok, hogy Bea asszony, és nagyjából mindenki érti, miről beszélek: olyan nőt szólíthatunk így meg, aki a férje által vált ismertté. Nincs ezzel semmi probléma, ha a nő valóban így akarja meghatározni magát. Ha azonban tőlünk származik, az sértő lehet.

A keresztnév + úr megszólítás a férfiaknál csak akkor fordul elő, ha a kiszolgáló személyzetről kívánunk beszélni, tehát

Árpád úr valószínűleg a portás vagy a komornyik, semmiképp nem a ház ura.

Természetesen vannak itt mindenféle cifraságok, a magyar nyelv nagyon kreatív ezen a téren is: előszeretettel használjuk a „fiatalember” kifejezést, amit jól is teszünk, ha mi már nagyon öregek vagyunk, másképp hagyjuk. Talán mondanom sem kell, hogy abszolút tiltólistás a „csajocska”, „csajszi”, „kiscsaj”, „kicsike”, valamint ezek minden formája, és én azt mondom, hogy a keresztnév becézése is tiszteletlen, hacsak nem a szüleinktől, nagyszüleinktől jön, vagy olyan rokontól, akivel nagyon szoros a kapcsolatunk.

A megszólításokról még annyit, hogy

a „kérem”, valamint a „bocsánat”/„elnézést” is varázsszavak – használjuk őket!

És így, a végén azért ide írom a mindenkor érvényes szabályt is: úgy mondjunk jó napot, hogy a „kívánok” szót is tegyük mellé. Kilenc óráig jó reggelt-, napnyugtáig jó napot-, utána pedig „jó estét kívánok!”

A Protokoll bonbon következő részében a megjelenésről hozok néhány példát: hogyan jelenjünk meg a „nagykönyv” szerint.

korábban írtuk

Demeter Melinda: A generációknak kölcsönösen tanítaniuk kellene egymást
Demeter Melinda: A generációknak kölcsönösen tanítaniuk kellene egymást

Csaknem negyven év pedagógusi pályafutásom alatt az oktatásban is hatalmas változásokat tapasztalhattunk. Jelentősen más lett a gyerekanyag, a szülők és diákok viszonyulása az iskolához, követelményekhez, tanuláshoz.