Varga László Edgár

Nyugatról és a Távol-Keletről is kíváncsiak művészetünkre

Kereskedelmi galéria, amely fontos kulturális missziót lát el muzeális jellegű és igényű tematikus tárlatai, illetve a romániai művészet nemzetközi népszerűsítése révén – így lehetne röviden jellemezni a kolozsvári Quadro Galériát. Rendhagyó helyen kopogtattunk.

Horváth Benji: „A szabadság egy belső szabadsággal kezdődik”

Négy verseskötete jelent meg, a legutóbbi tavaly, A dicsőséges Európa címmel, de slammerként és a Beatwándor nevű, zenét, költészetet és vizuális művészetet egyesítő kísérleti projekt tagjaként is ismert. Horváth Benjivel a punk létformáról, kritikai gondolkodásról, a művészi szabadság lehetőségeiről, drogokról, szexről és rock and rollról beszélgettünk.

Kali Ágnes: „Nem kell megtennem semmit, amit nem akarok”

Ópia címmel tavaly jelent meg első verseskötete, amelyben édesapja elvesztéséről is megrázóan őszintén vall. Színházi dramaturgként is egyre ismertebb a neve: kolozsvári, sepsiszentgyörgyi, nagyszebeni előadások létrehozásában vett részt. Kali Ágnessel szabadságról, a választhatóság és kényszer árnyalatairól beszélgettünk.

Csehország: várak, sörök és jó emberek

Ha azt mondom, hogy Csehország és utazás, elsőre általában a finom sör és a csodálatos főváros, Prága ugrik be a legtöbb embernek. Tavaly nyáron mi a vidéket, a kisvárosokat céloztuk meg.

Lappföld: ahol még a természet a kormányos

Lappföld az utóbbi néhány évtizedben közkedvelt téli célpontjává vált az ázsiai, angol, holland, spanyol és német turistáknak. Nem is csoda, hiszen a tél már csak itt üt tartósan tanyát egész Európában.