Titkos vasárnap

Vakarózik. A kicsi is, a nagy is, most már a felnőttek is. Gyere csak, nézzelek meg – mondja az édesanya, gyengéden maga elé húzza a görgetős széken ülő nagyot, a fejét két kezébe fogja és odakanyarítja ezt a göndör gömböt, hogy az ablakon beszűrődő napfény szépen rásüssön az üstökre. Hosszú, göndör haja van a nagynak, a hajszálak erős tövében pedig sűrű erdő (kopasz mező – folytatná az édesanya magában, magának dünnyögve, de most még egy darabig itt, a sűrűben kell maradni, nincs pillogtató, szortyogtató). Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.
Hirdetés

A nagyobbacska fruska lányának szintén göndör, hosszú és meseszép haja van. Mese, mert a kisfruska egy igazi királylány, hercegnő az összes viselkedésbeli és mozgásos allürjével. És a cukiságával is. Néha a drámáival. A hajnak maradni kell, ez biztos. Most ő jön a görgetős székre, édesapja áll neki, és a világosabb hajtövek több titkot fednek fel. Édesapja életében nem volt tetves, nem tudja milyen az, hogy néz ki. Édesanyja is csak óvodás korában. Rég volt, csak a lesütött fejére emlékszik, és a földre, az ajtó előtti betonlépcsőre, amire seprűvel hullámokat rajzolt az édesapja, mikor még a beton friss volt. Hogy ne csússzon télen – mondta, és úgy fogta a seprűt, ahogy azt a nők is szokták. Az ő édesanyja mutatott valami láthatatlan koszt, mely a két körmének pattanós áldozata lett. Serke, hallod, ahogy pattan? – mutatta és kérdezte, de választ igazából nem várt, fésülte tovább, bogarászta a fejét.

A göndör világos hajban szépen, tisztán látszottak a fekete bogarak. Édesapa és édesanya is csak nézte egy darabig, amíg eljutott a bizonyosság a szívükbe: tetvesek vagyunk. Tetves a mi lányunk, tetves a fiúnk is, akkor biztosan mi is azok vagyunk.

Emlékidézés – hogyan irtottuk ki gyerekkorunkban? Kutatás – a leghatékonyabb módszer után az internet szerint. 

Az édesapa ment el a gyógyszertárba. Addig az édesanya elkezdte az ágyneműket lehúzni minden ágyról. A göndör gyerekek segítettek, közben mindenki mélységesen utálta a tetveket.

Az édesapa hazajött, a gyógyszertáros zacskóból fennkölt mozdulatokkal szedte ki a szert és a fésűt. Használati utasítás olvasása, aztán lépésről lépésre követni, amit írnak. A jószagú szert masszírozni kell a fejbőrbe, hajtőre. A kisfruska hercegnő-királylány az olajos haját a tükörben imádja. A nagyfiú haja az olajos szertől még igézőbb lett, ő is beállt a tükör elé és hangosan fel-felnevetve csinált frizurákat magának. Az édesapa bekente az édesanyának a haját. Gyengéden masszírozta, határozottan dörzsölte. Az édesanya pedig bekente az édesapának a fejét. Gyengéden masszírozta, határozottan dörzsölte. 

Hirdetés

Közben a mosógép lassan búgott. Tíz perc után kell lemosni. A család szerre fürdött, illatos és tiszta szagú gőz lengte be aznap a házat.   

Igazi vasárnap volt. A család titkos vasárnapja. 

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés