ARCHÍV Tokatréning – avagy így tornáztasd az arcod!

Jókat derül a család, amíg a tükörben gyakorlom a „legújabb hóbortom”: egy hete arcjógázom, egyelőre naponta tíz–tizenöt percet. Ügyködésem kutatási céllal végzem, az eredményekről – ha lesznek ilyenek – még beszámolunk, egyelőre azonban megmutatjuk: mi az arctorna, és miért érdemes kipróbálni. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin októberi számában jelent meg.)
Hirdetés

Kismillió ránctalanító, „öregedésgátló” termék elérhető a szépségiparban, évente újabb és újabb csodaszerek, krémek és szérumok jelennek meg. A topikus, azaz felületi kezelések azonban (sajnos) vajmi kevéssé segítenek a ráncok eltüntetésében – esetleg, jobbik esetben, lassíthatják a folyamatot, a visszafordításban viszont nem hatékonyak. Szomorú, de ez van. A már látható bőröregedésen csupán az invazív kezelés segíthet – a lézer vagy a szike, az arcfeltöltés –, ezek viszont rendszerint drágák, és nem kevés kockázattal járnak.

Jógáztatni az arcot?

Amolyan földalatti mozgalomként indult néhány éve az arctorna, arcjóga: ma már igen népszerű, bevallása szerint az új brit hercegné, Meghan Markle is ezt gyakorolja. Végül is logikusnak tűnik az elgondolás: a test karbantartásáért a test izmait mozgatjuk, eddzük, miért ne működne ez hasonlóan az arcizmokkal is?

Ha valaki megtanulná, csak írja be a keresőbe, hogy arctorna vagy arcjóga, se szeri, se száma az oktató videóknak, cikkeknek

Tavalyi tanulmány igazolni is látszik: hatékony a módszer! A Northwestern Egyetemen végzett kutatásban 27, 40 és 65 év közötti nő vett részt, aki húsz héten át napi harminc percig végzett arctornagyakorlatokat. A programot végül csak tizenhatan fejezték be, olvasható a Jama Dermatology nevű szaklapban, viszont látványos eredményekkel.

A kutatást végzők szerint átlagosan három–öt évvel fiatalabbnak tűntek az arctornázók, a leglátványosabb változást pedig az orcák teltségében tapasztalták.

Nem is ördögtől való a dolog, ha belegondolunk: arcunkon, nyakunkon és a fejünkön több mint ötven izom van, akárcsak a testünk más pontjain, az arcunk izmai is elvékonyodnak, ha nem használjuk, tornáztatjuk azokat. Az arcizmok tornájával pedig a bőr is feszesebb lesz. Nem utolsósorban a torna serkenti a vérkeringést is, így az arcbőr ragyogóbbnak, egészségesebbnek tűnik.

Pénzbe nem kerül, de időbe igen

Olcsó és fájdalommentes megoldás, gondolnánk, túl szép, hogy igaz legyen. És valóban, a kutatásra jelentkező hölgyek igen nagy hányada néhány hét után visszalépett. Amint azt Murad Alam vezető kutató is megjegyzi: kitartásra van szükség, hisz a látható eredményért napi (azaz mindennapi!) harminc percet kell tornáztatni az arcizmokat, legkevesebb három hónapig, az eredmény fenntartásáért pedig a továbbiakban is minden második napon el kell végezni a gyakorlatokat.

Megéri? Nem invazív, nem káros, mindenki számára biztonságos és olcsó, gyakorlatilag csak időbe „kerül”:

az egyértelmű válasz tehát igen, nincs vesztenivaló. Mutatjuk, hogyan.

A Los Angeles-i Skin Fit Gym arcjógaoktatója, Koko Hayashi kezdő tornacsomagját töltöttük le: öt bevezető gyakorlatot sorakoztat fel a szakember, amolyan bevezetőképpen.

1. A bemelegítő

Bevezetőként erőteljesen fújjuk ki a levegőt a szájunkon, többször egymás után, úgy, hogy ne csak a szájunk, hanem az egész arcunk beleremegjen. „Minél erőteljesebb a vibráció, annál jobban ellazulnak az arcizmok” – javasolja Hayashi. Az ajkak izmainak lazításával a környező arcizmok is ellazulnak. A gyakorlatot naponta végezzük, akár többször is, amikor „befeszül” az arcunk.

2. Slankítsuk a nyakat, tüntessük el a tokát!

Hirdetés

A vállakat hátra ejtve, lazán tartva döntsük hátra a fejet, és emeljük a mennyezet felé az állat addig, míg a nyak felső fele és az áll izmai befeszülnek. A pozitúrát tartva, felváltva csücsörítsünk és nyújtsuk ki a nyelvünket, mindenik pózt legalább öt másodpercig tartva. Legalább háromszor ismételjük meg a mozdulatokat. Figyeljünk arra, hogy a gyakorlat teljes időtartama alatt feszes legyen a nyak és az áll, a vállak viszont ne ugorjanak fel a fülekhez. Hayashi emlékeztet: akkor csináljuk jól, ha nehezen megy, és kissé elfáradunk. Ezt a gyakorlatot naponta legalább kétszer végezzük el.

3. Simítsuk ki a mosolyráncokat!

Mosolyogni fontos, hangsúlyozza a szakember, hisz ez önmagában is arcizomedzés. A mosolyráncok enyhítésére pedig belülről, a nyelvünkkel masszírozzuk az arcunkat. Az orr irányába, belül nyújtóztatva a nyelvünket körkörös mozdulattal masszírozzuk a szájüreget: ötször az órajárással megegyező, ötször pedig az ellentétes irányba. A gyakorlatot mindkét orcán ismételjük meg naponta legalább egyszer.

4. Orca- és állfeszesítés

Az edzetlen orca idővel lefittyen, és a bulldogokéhoz hasonló löttyedt redők alakulnak ki az áll körül. Mintha féloldalas puszit adnánk, csücsörítsünk előbb az egyik, majd a másik orca felé húzva a csukott szájat, javasolja Hayashi. Tíz másodpercig tartsuk a pozitúrát. A legjobb eredményért naponta három–öt alkalommal végezzük a gyakorlatot.

5. Szarkalábak és szemráncok ellen

Hátraejtett, laza vállakkal nyújtsuk az állunkat a mellkas felé ovális alakúra feszítve a szánkat. Ezzel egyidejűleg próbáljunk a mennyezet felé nézni, de úgy, hogy csak a szemünket mozgassuk: az arc többi része maradjon a leírt feszes pozícióban. Akkor csináljuk jól a gyakorlatot, ha érezzük a szemkörnyék húzódását. Három másodpercig tartsuk a pózt, aztán a felsőajkat feszítsük a fogsorra, hogy eltakarja a fogakat. Ezt a gyakorlatot naponta csak egyszer végezzük, hogy eddzük, de ne nyújtsuk meg túlságosan a szemkörnyék izmait.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés