Ami segít, hogy egyensúlyt teremtsünk magunkban – Heti válogatás

Múlt heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Októberi lapszámunkból

„Ahhoz, hogy bennünk jóleső csend legyen, meghatározó az embertársainkkal való kapcsolatrendszerünk milyensége is. Azokban a társadalmakban, ahol szerényebbek az anyagiak, ott jobban felértékelődik a többiekhez fűződő viszony. Tény, hogy az emberi kapcsolataink erősebb és biztosabb talajt nyújtanak belső csendünk megteremtésében, mint az anyagi javak.”

Belső béke: Hogy jóleső csend legyen bennünk

Nem szabad félni?

Összeszorul a gyomrom. A pulzusom felgyorsul. Nehezen veszek levegőt. Az agyam fénysebességgel dolgozik, és finoman fogalmazva, nem szép dolgok jutnak eszembe. Félek.

Időnként rám tör a félelem

Nem egyszerű megérteni a másik ember helyzetét, de fejleszthető képesség

Ha a saját érzelmeinkről van szó, a fizikai állapotunk árul el sok mindent arról, hogy mit is érzünk: például, ha összeszorul a gyomrunk vagy izzad a tenyerünk. Mások állapotát többnyire nonverbális jelzéseik által tudjuk kikövetkeztetni. Empatikusnak lenni döntés kérdése is, hiszen ahhoz, hogy ki tudjuk fejezni az együttérzésünket, vissza kell emlékeznünk, és fel kell ismernünk az általunk átélt fájdalmas érzelmeket.

 

Empátia: a másik szemével a világ

Miért hiszünk olykor még az életveszélyes ostobaságokban is? – Információs járványhelyzet

Másfél éve egyre erőteljesebben terjed az információs járványhelyzet is. És ez ellen nem véd a maszk vagy a fizikai távolságtartás, de még a vakcina sem. Mert ez többnyire az online térben és a közösségi médiában szedi áldozatait.

Pusztítanak az információs vírusok

Hirdetés

Ékszerdoboz a világ végén – „Szeretnék jó példát mutatni, mert az ugye ragadós.”

Nem tudatos, inkább ösztönös döntés vezérelte Dobos Albertet, amikor megvásárolta Kiskede (Hargita megye) egyik legöregebb házát. Meg akarta menteni a romos épületet. A nagyszülei itt éltek ebben a kis ékszerdoboz-faluban – fogalmaz csillogó szemmel –, így számtalan gyermekkori emlék és élmény köti ide, ahová csak egy éve vezet aszfaltút Rugonfalváról. Albert célja, hogy minden eladósorba kerülő ház jó gazdára leljen, és az elhagyatott épületek felújításra kerüljenek. De nem akárhogyan!

Örökbefogadott ház Kiskedében

A hobbik segítenek, hogy egyensúlyt teremtsünk magunkban

Nem szalaszt el egyetlen lehetőséget sem, amikor hegyeket mászhat, és ha a kisváros határain kívül jut, lélegzetelállító fotókkal nyűgözi le az erre kíváncsi közönségét. Máskor meg nyakába akasztja szólógitárját, és nagy szenvedéllyel csap a húrok közé – mindezt egy-két szentmise, templomi szertartás vagy hittanóra között. Ruști Alexandru lupényi plébánosként éli nem mindennapi hétköznapjait.

Ruști Alexandru plébános: Kell az életben valami pozitív szenvedély

„Nálam folyamatos körforgás van, nem kell átrendezni a szekrényt az évszaknak megfelelően”

Az öltözködésben sem szereti a feltűnést, megjelenésében mégis van valami vagány, figyelemfelkeltő. Fodor Tünde, a kolozsvári Paprika Rádió programigazgatója-hírszerkesztője a praktikusságra esküszik – igaz, egy kis csavarral.

Fodor Tünde gardróbja – Praktikusság egy kis csavarral

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés