ARCHÍV 7 térelválasztó tipp

Most, hogy már ilyen sokat voltunk együtt a családdal, egy légtérben, biztos van olyan, aki egy kis magánszférára vágyik, olyan helyre a lakásban (is), ahová elvonulhat egyedül. Mert jó együtt, jó, de azért néha külön is jó lenne. Térelválasztó ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyeket nemcsak nagy helyiségekben tudunk hasznosítani. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)

Főleg a kis lakásokban okozhat gondot, hogy nincs egy hely, ahová el lehet bújni. Több cikkünkben láthattatok már lakberendezési tippként térelválasztókat, most azonban csak ezeket mutatjuk meg különböző variációkban. Nézzük!

Polc, kisszekrény

A legegyértelműbb választás. Csak arra kell vigyázni, hogy ha azt szeretnénk, hogy egészen a plafonig érjen, akkor semmiképp ne legyen háta. Így nem fogja elvenni a fényt. Ha kicsi a tér, akkor a polc is legyen kisebb, és akkor sokkal szellősebb marad a szoba, mégis el tudtunk különíteni egy részt belőle. A polcokat lehetőleg ne tömjük tele, hagyjunk szabad felületeket is a könnyedebb hatás érdekében. 

Függöny

Csupán egy függönytartót kell felszerelni a mennyezetre, és kész is. Ha kell behúzzuk, ha nincs szükség rá, mintha ott se lenne. Érdemes áttetszőt választani, hisz az kevésbé töri meg a teret, és nem sötétíti be a szoba többi részét. Ám ha teljesen el akarjuk zárni azt a kis rész, akkor sötétítőt vegyünk. Irodákba például a szalagfüggöny jó térelválasztó elem lehet, de aki szereti, otthonában is kísérletezhet vele. Alternatíva lehet még egy vagány lapfüggöny is, ennek hátránya viszont, hogy nem húzható el teljesen. 

Fonj, köss bogozz!

Saját kezűleg is készíthetsz térelválasztót, ha van kézügyességed és türelmed. Összecsomózhatsz köteleket és ezzel makramé hatású elválasztót készíthetsz, vagy varrj össze csipkét akkora méretűre, amekkorára szükséged van, de akár horgolhatsz is magadnak egy jópofa térelválasztót. Ha egy nagy keretet készíttetsz, fűzhetsz bele szalagot, fonalat, zsinórt, akár fa/fémrudakat is helyezhetsz a keretbe, így egyszerű, mégis dizájnos lesz.  

Belső ablakok, üvegezett falak

Régi képkeret, egy óriási tükör nem mindennapi látványt fog nyújtani a lakásban. Ha bevállalós vagy, és az otthonod hangulata is megengedi, régi ablakkeretekből is kialakíthatod a saját térelválasztódat.

Tolóajtó, eltolható falak

Térelválasztó gyanánt tolóajtót is felszerelhetsz, ezzel akár ketté oszthatsz egy szobát. Jó választás a matt vagy fényáteresztő üveges tolóajtó.

Raklap és paraván

Sokoldalúan használható a raklap. Ebből is összehozhatunk egy kis térelválasztót, ha egyiket a másikra és egymás mellé rakjuk. Olcsó és jól is mutat, ha szereted a rusztikus hatást. Ha pedig a még egyszerűbb megoldás, illetve a retró fele nyúlnál, akkor használj paravánt, amit bármikor elrakhatsz, áthelyezhetsz máshová a lakásban.

LEGO-fal

Az örök gyermekeknek, játékos felnőtteknek ajánljuk a LEGO-falat – azért lehetőleg ne a picike kockaváltozatból akarjunk építeni, érdemesebb a nagyobbakból. Bár, akinek van türelme…

Illiusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: