ARCHÍV A ház, ami folyton változik

Kis Provence egy Marosvásárhely melletti faluban: a kreativitás legyőzte a határokat, és sikerült e házba varázsolni azt a mediterrán hangulatot, ami a francia vidékies, elegáns otthonokra jellemző. A ház asszonyában, Csernik-Vass Kármenben gyakran feltörő ötleteknek köszönhető, hogy ez az otthon folyton változik. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).

Ha három hónappal ezelőtt kopogtatunk be a Csernik-Vass család otthonába, talán nem is ugyanezek a fotók készülnek. Sőt, az is megeshet, hogy mire olvassák e sorokat, Kármen már újra átrendezte a lakást, vagy egy-két bútordarabot újrafestett. Ebben éli ki a kreativitását. 

Az egész ott kezdődött, hogy évekkel ezelőtt blogot indítottak a férjével közösen, ahol régi, provence-i stílusú bútorokkal, különlegesebb lakberendezési tárgyakkal foglalkoztak, majd később saját céget is indítottak, azaz gyártatni is kezdtek ilyen stílusú bútorokat. A lakberendezés, valamint a vintage- és provence-i stílus iránti rajongásuk az otthonukban is visszaköszön. 

Egyetlen bútordarabot kivéve, amelyet a funkcionalitása miatt választottak a nappaliba, az összes többi régi bútor, amelyekre különböző turkálókban találtak rá. Érezni, hogy ezek a bútorok élnek, használják őket, folyamatosan foglalkoznak velük.

Kármen számára – logopédiával foglalkozó gyógypedagógusként – az okoz feltöltődést, ha kiélheti a kreativitását otthon, így gyakran újrafesti bútorait, más helyet talál nekik a lakásban, költözteti őket, és férje sem hátráltatja, sőt partner ebben. Együtt festik a falakat, rendezik át a különböző tereket, de a legtöbbször azonban ez Kármen területe, nemrég egy lakberendezői kurzust is elvégzett.

Mintha csak egy mediterrán nyaralóba kopogtattunk volna

A mediterrán vidékekre jellemző, a tengert idéző kék bejárati ajtó és az előtte elterülő csodaszép járólap is a ház provence-i stílusát jelzi, már érkezéskor.

És ez a kék hangulat bent is folytatódik a csempével, a konyhai függönyökkel. Olyan érzés keríti hatalmába a betérőt, mintha valóban a világ egy másik táján járna.

A vidéki, családias hangulatot tovább erősíti a nyaralókat idéző falépcső is, ami most épp fehér – mondja Kármen, de az is bármikor változhat, ahogyan a bejárati ajtó színe is.

Otthonuk építésekor még arra is figyeltek, hogy épp akkorák legyenek az ablakok méretei, mint Franciaországban. „Mi akkor nagy szerelmesei voltunk a provence-i stílusnak, és volt egy barátnőnk Franciaországban, aki épp azon a vidéken élt. Felhívtuk, és megkértük, mérje meg, mekkorák az ablakok Provence-ban. És akkorára csináltattuk mi is.” A Csernik-Vass házaspár szerint bár öröm, hogy sok a fény a lakásban, a sok ablak nagy gátat szab a lakberendezésnek, és ez bosszantja egy picit őket.

A legmodernebb stílus talán a nappalira jellemző. Itt szinte minden este zenét hallgatnak, többnyire Attila klasszikus gyűjteményéből. De a fürdőszoba is kitűnik a helyiségek közül gyönyörű csempéivel: három különböző színű, stílusú és formájú csempe, mégis harmonizálnak egymással.

Ezzel szemben a konyha már sokkal rusztikusabb. Régi üveges szekrények vezetnek a konyhába, szintén történetük van. A keskeny szekrény például nagy valószínűséggel egy gyógyszertári darab lehetett, a kis tálak, csészék jól mutatnak benne.

Ugyanakkor a konyha sem szokványos a Csernik-Vass családnál: teljesen nyitott, a fiókok meg zárt ajtós szekrények helyett kis faládákban tárolják a különböző konyhai eszközöket. Ez is azért van így, hogy sokkal jobban variálható, változtatható legyen. 

A bútorok gyakran új köntöst kapnak

Kármen azt mondja, az elmúlt 14 év során, amióta ebben a házban élnek, nem volt hosszú ideig ugyanolyan a ház. Nem kell feltétlenül teljes átalakításra gondolni, de a bútorok helyet cserélnek, új színt kapnak, ha valahol egy újabb szerzeményre akadnak, amiről nem tudnak lemondani, annak is helyet kell találni a lakásban. Vannak olyan tárgyak is, amelyek a vállalkozásuk idejéből maradtak rájuk.

Ilyen a hálószobában az ablak mellé szerelt, eredetileg éjjeliszekrényként funkcionáló bútordarab, vagy az előszobát díszítő kerék-szék, amelyre minden vendég rácsodálkozik.

Ahogyan arra a rengeteg festményre is, ami az egész lakást díszíti, és amelyek nagyrészét szintén turkálókból „vadászta le” Attila, mert ez főként az ő hobbija.

Ez a ház nemcsak él és folyton változik, de annak, aki nem gyakran jár a Csernik-Vass család otthonában, folyamatos meglepetéseket tartogat, melyek hol ámulatba ejtenek, hol megmosolyogtatnak. Mi is csak távozáskor vettük észre, hogy itt még a táskák is vitrines szekrénybe kerülnek.

Egyébként Csernikék, ha egyszer költözni fognak, egy jóval kisebb házban gondolkodnának: például a mostanában divatossá vált, konténerekből készülő lakást is el tudnának képzelni maguknak. 

Fotó: Rab Zoltán

korábban írtuk

Hagyománytisztelet és egy élet munkája Széken
Hagyománytisztelet és egy élet munkája Széken

A széki asszonyok jelentős része a mai napig hordja a hagyományos viseletét. Ezek a nők egyszerre üde és különleges színfoltjai az olyan nagyvárosoknak, mint Kolozsvár vagy Budapest, ahová dolgozni, takarítani, vásározni járnak. Csorba Zsuzsa néni is közel negyven éve jár varrottasaival a Kárpát-medence legjelentősebb vásáraiba. Otthona egyszerre tükrözi hagyománytiszteletét, és őrzi munkája gyümölcseit, utazásai emlékét. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júniusi lapszámában jelent meg.)