ARCHÍV Helén és a ruháin díszelgő barátai – magabiztossággal viseli, úgy, ahogyan csak ő tudja

Ami a szívében, az a ruháján: rendkívül színes, semmihez nem fogható, eredetiségében utánozhatatlan – talán így jellemezhető a legjobban a sepsiszentgyörgyi Kovács Helén-Abigél öltözködési stílusa. Régóta ismerem, így feltűnt, hogy pár éve teljesen stílust váltott: a csinos szettjeit kényelmesebb, egyedibb darabokra cserélte. Azok a ruhái, amelyeket most megmutat nekünk, mind saját elképzelése szerint készültek, maga álmodta meg, rajzolta meg és szabta át őket. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)

Minden a Barbie-babákkal indult, az első, saját alkotású ruhadarabok nekik készültek, „mert soha nem lehetett semmi jó ruhát kapni nekik” – mondja az első szett bemutatása után Helén, miközben arról kérdeztem, hogy miként jön az ihlet egy-egy ruhadarab alkotásakor. Helén divattervező szeretett volna lenni, de egy „földibb” szakma miatt lemondott róla.

Régebben mindene volt a divat és a fast-fashion, szeretett sokat vásárolni, jól öltözködni, követni a trendeket. „Sosem elégedtem meg azzal, amit az üzletben lehetett kapni. Ha megvettem valamit, biztosan átszabtam, alakítottam, levágtam, hozzátoldtam, ami éppen akkor a fejemben volt” – mesél a kezdetekről Helén. 

Ilyet nem találni boltban

Több mint három éve történt nála teljes stílus- és mentalitásváltás: a divatos cuccokat saját alkotású ruhadarabokra cserélte, kirajzolt magából mindent, amit addig csak a szívében hordott: így születtek meg „a barátai” is, azok a viccesen kedves figurák, amelyek legtöbb kabátján vagy felsőjén kitűzőként vannak jelen.

A ruháin látható személyi ábrázolások is képzeletének szüleményei. Kedvenc színe nincs, egy szett „minél színesebb, annál jobb.”

Helén sosem az aktuális trendek ruháit veszi meg, inkább online, többnyire használt vagy alig használt ruhákat árusító oldalról rendel, majd azokat alakítja kedve szerint.

A nekünk összeválogatott darabokon ruhafestékkel díszített alkotásait láthatjuk, a fehér pólóra pedig a fotózás előtti éjszaka festette meg kutyáját, Brie-t és önmagát – elválaszthatatlanságuk jeléül. Helént nem foglalkoztatja, hogy mások hogyan látják a stílusát, szettjeit magabiztossággal viseli, úgy, ahogyan csak ő tudja.

Fotó: Kristó G. Hunor

korábban írtuk

Éjszaka születő ötletek, nappal kötött álmok
Éjszaka születő ötletek, nappal kötött álmok

Kortalan és fiatalos, egyedi és üdítően színes Simó Margit gardróbja. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is elismert nyugdíjas zenepedagógus öltözködése művészi, ráadásul a legszebb darabjait maga köti. Újrahasznosít és bont szakadatlan, egy jó fonalért megveszi a legelnyúltabb pulcsit is. Kezei közt új életre kel a fonal, egyedi szoknyák, kabátok és kardigánok születnek a nagykedei nappaliban. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)