ARCHÍV Őserő és Istennők Jánosi Ágnes kollekciójában

Nem csak beszél róla és megalkotja, ő maga az erő. Jánosi Ágnes ruhatervező rengeteg munkát fektetett abba, hogy megmutassa azt a hét archetípust, amely a nőt jellemzi. Teszi mindezt textilbe-, gondolatokba zárva. A benne rejlő erőt pedig ezáltal reflektálja kifelé is, megbolondítva egy csepp szorgalommal és egy jó nagy adag kreativitással. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. májusi lapszámában jelent meg.)

Sepsiszentgyörgyi műhelyében fogad Ágnes, középen hatalmas asztal, alatta textilanyagok, az asztalon varrógépek, félkész ruhadarabok. Él a terem, látszik, hogy folyamatos munka zajlik benne. Ágnes éppen a budapesti Retrockba készít ruházatot, de közben arra törekszik, hogy az archetípusokról alkotott kollekcióját is minél többen megismerjék.

Gyógyító Papnő

„A természeti asszonnyal foglalkozom, az őserővel. Ez érdekel a legjobban. Manapság a szabadságterünk olyan kevés, hogy elvész a forrás, amelyből a testünk és a lelkünk is erőt kap. Ha pedig be vagy zárva, nem tud kibontakozni a benned rejlő erő. A mai rohanó világ, valamint a természettel való kapcsolódás fontosságában rejlő kontrasztot akartam bevinni a ruháimba” – magyarázza a tervező.

Mélyebb tartalmat keres

Az alkotásvágy mindig benne volt, és bár az anyukája varrt, ő csak később érzett erre késztetést. „Az egyetemen is nehezemre esett a varrás, de mivel az anyaggal szerettem dolgozni, két választásom volt: a festészet vagy a textil. A divattervezés kreatív műfaj, így ez lett a hivatásom. Tehetséges évfolyamtársaim és tanáraim hatására formálódott ki a stílusom. Amikor pedig láttam, hogy nagyon könnyedén megy nekem ez a vonal, mert elsőre sikerült bejutnom a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, beláttam, hogy valóban ez az én utam.

Sarlós Boldogasszony

Hatvanan voltunk két helyre. Mi ez, ha nem egy célzott útmutatás?” – teszi fel a kérdést Ágnes, és már nem is kérdés, hogy érdekli a spiritualitás. „Nem szeretem ezt a szót, mert egy csomó minden tapad hozzá. De igen, keresem a mélyebb tartalmat, sosem rövid távon gondolkodom, még akkor sem, ha anyagilag nem éri meg. Igazából az egész rólam szól.

Szarvasasszony

Megértettem önmagam, s ha már megérett bennem ez a dolog, át akarom adni másoknak is. Kíváncsi vagyok a világ működésére, igen. A ruhatervezés felületes is lehet, én viszont az egyediség és egyéniség megtalálását célzom meg” – mondja határozottan Ágnes. 

Ruhákba szőtt szellemiség és értékrend

Jánosi Ágnes különleges kollekcióját már a magyarországi Glamour is megmutatta, munkáival azonban ő mégsem akar több lenni, mint egy nagyon erős szellemiség, amelyet minden nő a maga ízlése szerint fogadhat be.

Vizek Istennője

„Munkáim könnyen besorolhatóak lennének egy brandbe, de én semmilyen módon nem szeretnék egy márkához kapcsolódni, mert ez hordoz egy csomó negatív dolgot. Régen voltak a mesterjelek, például a céheknél, a mester így jelölte meg a munkáját, de ez nem volt egyenlő egy brand-jellel. Ebben akarok különbözni: legyen egy szellemiség, egy jel és egy értékrend, amit jelen esetben a ruháim képviselnek” – nyomatékosít a tervező.

Csontasszony

A mögöttes tartalmat szabásmintában és színben visszaadni végtelen egyszerű Ágnes szerint, archetipikus pedig a kiegészítőktől lesz, amelyet a fejdísz, a mellény és a kontextus hordoz. A ruha attól lesz ősi és természetes, hogy az alapanyag természetes, a ruha pedig nőies, hiszen a váll, a comb, a derék és a nyak kiemelésével olyan oldalakat mutat meg, amitől a nő vonzó.

A Hollóasszony mellényben a tervező – Jánosi Ágnes

Ágnes világosan kimondja, ő nem a népi vonalat képviseli, hanem a törzsit, ugyanakkor bevezet egy titokba is: „a Hollóasszonyt én találtam ki, ilyen archetípus nem létezik. De van, aki konkrétan megnevezte az archetípusok között, ami egyrészt megtisztelő, mert ez a megnevezés tényleg csak kitaláció részemről. Alkottam egy látványos mellényt tollakkal, amelynek leírhatatlan ereje volt. Innen jöttem rá, hogy ezeknek a kiegészítőknek tényleges varázsereje van. Nem kell órákat mesélni arról, hogy miért, hiszen csak az érzésből átjön minden.” 

Fotó: Fejér Bernadett, Albert Attila

korábban írtuk

Gábor Anita: „Az utazás nem oldja meg minden problémádat, de más fénybe helyezi őket”
Gábor Anita: „Az utazás nem oldja meg minden problémádat, de más fénybe helyezi őket”

Temesváron tanult divattervezést, Törökországban az ezüstművességbe kóstolt bele, gyermekeknek tartott kézműves foglalkozásokat Afrikában, vitorlából varrt újrahasznosított táskákat a Kanári-szigeteken, élt rövid ideig Írországban, Görögországban, Thajföldön és Malajziában. Gábor Anita a székelyföldi Alsóboldogfalváról indult el világot látni Erasmus programmal, most itthon próbálja kamatoztatni a nagyvilágban tapasztaltakat: ékszereket készít töretlen lelkesedéssel, és szövi további álmait, kézművességg