ARCHÍV Éles fájdalmak sportolás után: izomláz és izomgörcs

Izomláz és izomgörcs – hasonló, mégis eltérő jelenségekről beszélünk. Míg az izomláz akár napokig eltarthat, az izomgörcs pár másodpercnyi feszülés után is elmúlhat, aztán akár rögtön újra jelentkezhet, főként, ha nem ismerjük a megfelelő kezelését. Mindkettőnek van ellenszere, ha fel vagyunk készülve, túl nagy meglepetés nem érhet. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

Aki életében egyszer is sportolt, túlesett már az izomfájdalom valamelyik formáján. Tény, hogy általában az izomláz a gyakoribb, és ha rendesen végeztük a feladatot, az első pár alkalommal érezzük is minden procikánkban. Ezzel szemben az izomgörcs nem feltétlen sportolás után érezhető – sajnos sok esetben közben is, ami talán a legfájdalmasabb formája. Az izomgörcs ugyanakkor derült égből villámcsapásként is érhet, sokszor az éjszaka kellős közepén, legszebb álmunkban támad, és nem ereszt. Mindenre van megoldás, és ha gyorsan alkalmazzuk, pár másodperc alatt megszüntethető a fájdalom. 

Mi az az izomláz?

Izomzatunk mechanikus túlterhelés következtében begyullad, amely szúró érzést generál. Az érzést az izomrostokban felhalmozódó tejsav váltja ki, amely nemkívánatos anyagcsere-termékként termelődik a szervezetünkben, az izomláz pedig addig nem szűnik, amíg az egyensúly helyre nem áll. Ha nagyobb szünet után kezdünk el újra sportolni, vagy csak eltérő gyakorlatokat végzünk a megszokottnál, az izomláz szinte biztosan jelentkezik, azonban legtöbb esetben nem másnap, hanem harmadnap erősebb az érzés. A jó az, hogy következmények nélkül elmúlik, ha pedig további enyhülést szeretnénk elérni, a fájdalmas végtagokat melegvízben lazítsuk.

És mi az izomgörcs?

Hátterében az ionáramok egyensúlyának felborulása áll, emellett az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavarai. Az izomgörcs is gyakran előfordul az izom túlterhelése következtében, ami sportolás vagy hosszan tartó fizikai megterhelés hatására következik be. Testünkben ilyenkor az izomszövet tartósan húzódik össze, elernyedésre csak egy bizonyos idő után képes. Az izomgörcs általában spontán, az összehúzódások igen erőteljesek, emiatt nagyfokú szorító fájdalommal jár, és hosszabb időn át fennmarad.

Megelőző és enyhítő tippek, amelyek valóban működnek:

  1. Bemelegítés és nyújtás: minden edzés alapja, ha megspóroljuk valamelyiket nem csak izomlázra vagy -görcsre számíthatunk, hanem akár nagyobb sérülésre is, amely hosszabb időre „eltilt” a sportolástól.
  2. Folyadékbevitel: azt mondják a szakemberek, hogy edzés közben csak néhányat kortyoljunk a vízből, hiszen az elnehezíti a gyomrot, az edzés után viszont kötelező pótolni a folyadékot! A vízfogyasztás amúgy is csodákra képes. 
  3. Mértékletesség: ha már elkezdünk rendszeresen mozogni, ne essünk át egyből a ló túloldalára. Fokozatosan és mértékkel – ez itt a kulcsszó. Az izmoknak is adaptálódniuk kell, a szervezetünknek is meg kell szoknia az új helyzetet.
  4. Változatosság: itt nem működik a kutyaharapást szőrével elve. Ha egy izomcsoportot túlterheltünk, pihenjünk legalább egy napot, vagy mozgassunk meg más testrészeinket. 
  5. Tudatos táplálkozás: néhány élelmiszerben fellelhető gyulladáscsökkentő, és magas az antioxidáns tartalma. Ide sorolható a meggy, a spenót, a kurkuma, az almalé és az almaecet, de ide tartozik a gyömbér és az olívaolaj is. Ha ezeket beiktatjuk étrendünkbe, megelőzhetjük vele a gyulladást. 
  6. Természetesség: a gyógynövényeket tartalmazó étrendkiegészítő kapszulák sem elhanyagolhatóak, amelyek hozzájárulnak az ízületek egészséges működésének fenntartásához. 
  7. Vitaminpótlás: az edzés/mozgás közbeni görcs kialakulásakor a vérben kevés lesz a kálcium, s ezzel a kálcium-magnézium arány megbomlik. Megoldás lehet a kálcium és magnézium bevitele 2 az 1 arányban, megspékelve egy kis B6 vitaminnal, ami a felszívódáshoz kell. Ha reggeli izomgörcs gyötör, szinte biztos, hogy magnéziumhiányunk van, pótoljuk!
  8. Helyes gyakorlatsor: ha többször fordul elő görcs vagy láz az izmainkban, nem árt feltérképezni a működő nyújtási gyakorlatokat, ugyanis azok pillanatok alatt szüntetik meg a fájdalmat. Minden végtagnak külön módszere van, például ha a vádlink görcsöl, a lábfej magunk felé húzásával szinte rögtön eltűnik a fájdalom. Rengeteg gyakorlat van, érdemes utánanézni vagy szakember segítségét kérni. 
  9. Ne gyógyszerrel akarjuk orvosolni a problémát! Általában a legrosszabb, amit a szervezetünkkel tehetünk, ha azonnal szintetikus gyógyszerekhez nyúlunk, vagy öndiagnózist állítunk fel, és marékszámra kezdjük szedni a kálciumot és/vagy magnéziumot. Az izomláz legfeljebb 2–3 nap alatt magától is elmúlik. Tartós (gyakorta visszatérő vagy hosszú percekig tartó) izomgörcs esetében kérjük ki szakember véleményét, ne próbálkozzunk házi praktikákkal! Súlyos betegség is állhat a háttérben.
Hirdetés

Illusztráció: Shutterstock

Nőgyógyászati kisokos – Jóindulatú elváltozások: ciszta, mióma, polip…

Hirdetés