ARCHÍV Dancs Zsolt: A lépcsőfokokat meg kell mászni

Talán nincs olyan magyar fellépő, akivel ne lenne valamilyen kapcsolata, ha Dancs Zsoli szervez koncertet, azt precizitás és minőség jellemzi. Nincs neki túl nagy falat, és elég nagy a fejszéje, hogy a legmerészebb szervezési feladatba is bele merjen vágni. Koncert- és programszervező a Szent György Napok és a Székely Vágta csapatában, 2020 óta pedig az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció producere. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)

Édesapja zenetanár és zeneszerző, édesanyja tanítónő, ismert emberek Sepsiszentgyörgyön, hiszen a „fél várost” tanították. Dancs Zsolt akkor került először komolyabban kapcsolatba a zenével, amikor a Székely Mikó Kollégium népi együttese cimbalmos nélkül maradt, neki pedig meg kellett tanulnia játszani rajta. Nem szerette igazán, de tény, hogy ezzel a hangszerrel végigturnézta a Kárpát-medencét, húga, Dancs Annamari volt a szólista, édesapja a zenei vezető. A cimbalom tanáránál fedezte fel a dobot, megtanulta, majd beállt a Tempest nevű zenekarba. Ebből nőtte ki magát a Semaphore együttes, amely hat év intenzív koncertezés után bomlott fel.

A Semaphore tagjaival évek múltán is jó barátok

– Úgy tudom, az együttes sztárzenekarnak számított akkor. Te mégis más utat választottál…

– Tudatosan döntöttem így. 1996-ban kezdődött el a húgom zenei karrierje, így háttérbe szorult a zenekaros dolog, Annamarit menedzseltem. 3000-ig számoltuk a fellépéseket, talán nincs olyan erdélyi település, ahol nem léptünk fel, Magyarországon is kevés van. Kanadában, Svédországban, Hollandiában is volt turnénk. Aztán, amikor édesapám kiadója kezdte termelni a saját produkciókat, csütörtökönként beültünk az autóba és hétfőn hazajöttünk. Nem volt internet, a közönség úgy ismert meg egy előadót, ha látta. Sokszor a feleségem is velünk tartott, először a kazettákat, majd a CD-ket árulta, a nagyobbik fiam, kis túlzással, a turnébuszban született. Ez egy életforma volt. A nagyon kis-, poros színpadoktól az egészen nagyszínpadokig, mint az Aranyszarvas-fesztivál, mi mindent megéltünk Annamarival. A sok ezer esemény és koncert hatalmas rutint adott, kapcsolati tőkém lett, megismerkedtem magyar együttesekkel, így lettem az ők koncertszervezőjük is.

– Nem bántad, hogy a „rocksztáros” reflektorfényt teljesen feladtad?

– A Semaphore-ral jók voltunk, bár én nem vagyok egy tehetséges és ambíciós dobos, ezt tudom és kimondom. Inkább szervező voltam ott is. Elértük a plafont, de nem tudtunk átlépni egy vonalat, amely a profi zenekar kategóriához vezetett volna. 13 évvel ezelőtt pályáztam meg Grubisics Levente barátommal a Szent György Napok szervezési jogát, ami egy vízválasztó volt a helyi rendezvények sorában. Az egyik nagy erényünk a pontosság volt, én akár bele is haltam, hogy a koncert percre pontosan elkezdődjön. Az én ambícióm volt, hogy olyan zenekarokat hozzunk el, akik nemzetköziek, elérhetőek még és megfizethetőek. Külön öröm, hogy elkaptam olyan éveket, amikor a nagy magyar legendák – az Omega, az LGT, Bródy János, Somló Tamás – még aktívan koncerteztek.

Bródy Jánossal napokat összezárva utaztam, két állomás között olyan titkokat tudtam meg erről a világról, amelyek később nagyon sokat segítettek. 

– A családod teljesen elfogadta ezt az életformát?

– Nagyon alárendelem az életem a rendezvényeknek, és ebben a családom partner. Másképp nem is tudnám csinálni. A kisebbik fiam három hónapos volt, amikor véget ért az első Szent György Napok, amit mi szerveztünk, s bár fizikailag ott voltam a születésénél, csak utána fogtam fel, hogy közben négyen lettünk a családban… 

– Édesanyád és a feleséged a támaszaid. Ők hol foglalnak helyet ebben a történetben?

– Édesanyám vállalta a szerető és aggódó anyaszerepet, minden turnéra felpakolta a bécsiszeletes szendvicset, és sokszor jött is velünk. A feleségem a papírmunkában segít, sok esetben pedig, ha én nem tudok ott lenni, ő veszi át a színpadi ügyelést és a zenekarok fogadását. Ez tényleg egy családi vállalkozás, mi ebbe nőttünk bele, nekünk ez a normális.

– Nagyon úgy néz ki, hogy Ádám fiad a nyomdokaidba lép. Szeretnéd, hogy a gyerekeid is hasonló szakmát válasszanak?

– Máté fiam tehetséges gitáros, van egy rockzenekara, Tankcsapda-feldolgozásokat játszanak. Néhányszor megtapasztalta a színpad varázsát, ez fokozza az ambícióját. A nagyobbik fiam, Ádám egyre több terhet és munkát vesz le rólam, kiskora óta mindig velem van, először a színpad mögött, de most már akár egy előkészített rendezvényt is ráhagyhatok. Az István, a királyban technikai dolgokat is átvállalt, stúdiózik, hangszerel, kever, tehát ő tudatosan erre a pályára készül. Most lesz 18 éves.

Zsoli munkájában hatalmas támasza fia, Ádám

– Biztosan nagyon sok sztorid van. Hogyan emlékszel vissza az első szervezői évekre?

– Az első turnét Zoltán Erikának szerveztem 1998-ban. Kimentem a határra busszal, és az első benzinkútnál megvártam őket. Így volt ez akkor, más idők voltak. De az a rutin alapozott meg mindent. A lépcsőfokokat meg kell mászni zenészként és szervezőként is, apró lépésekben kell dolgozni. Nekem nem derogál, ha egyik héten arénás koncertet szervezek, a másik héten pedig egy kis falunapot, mindegyiknek van szépsége és kihívása. A közönség az közönség. Az Omega mondta mindig, hogy ha egy ember van a koncerten, ő ugyanannyira számít, mintha tízezren lennének. 

– Második éve vagy a székelyföldi István, a király produkció producere. Nekem az az érzésem, hogy keresed az egyre nagyobb kihívásokat.

– Az első felkérésre nemet mondtam, mert 2020-ban 90–94 rendezvényhez volt közöm, körülbelül 200 előadót kellett volna koordinálnom. Tehát esély nem volt arra, hogy én egy ilyen horderejű dolgot be tudjak vállalni. Jött a pandémia, az első két hét nagyon jó volt itthon, de utána nem találtam a helyem. 2020 nyarán kértek fel másodszor, akkor már igent mondtam. Nagyon beledobtam magam, soha ennyi energiát nem fordítottam semmire. Nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk, és azt sem, hogy meg tudjuk-e valósítani. Én azt sem tudtam, mi a producer szerepe. Aztán rájöttem, hogy minden is. És, hogy ő viszi el a balhét. De összeállt egy gigantikus dolog, a csapat nagyon jó lett. Sok csiszolatlan gyémántot termelt ki a produkció, erre nagyon büszke vagyok. Életem kihívása ez. Sokszor gondolkodtam, hogy honnan tudok annyi háttérinformációt a rockoperáról.

A sors soha nem ad céltalanul semmit, mindig oda terel, ahol lenned kell: rájöttem, hogy például a Bródy Jánossal való éjszakába nyúló beszélgetések készítettek fel arra, hogy megbírjak egy ekkora horderejű dolgot is. 

– Hogyan látod a nőket a munkádban?

– Szinte csak nőkkel dolgozom. Kevés női kérdés van, amire nem tudom a választ. A legtöbb nagy együttesnek is női menedzsere van, a fontos részleteket mindig a nőkkel kell megbeszélnem. A női menedzserek céltudatosabbak, kiszámíthatóbbak, pontosabbak és a legszigorúbbak is. A közvetlen munkatársaim is nők, kivételt képez a technikai csapat. Megismertem a női lelket, jobban látom a női érzékenységet, a nőktől kaptam a szépérzéket. Csodálom a nők munkabírását, a munkában való kitartásukat, és sok esetben olyan meglátásaik vannak, amelyiket, mi, férfiak, sosem vennénk észre. 

– Melyik volt életed koncertje, amin részt vettél?

– Elkaptam olyan legendák koncertjeit is, akik már nem élnek. Például Michael Jacksonét Bukarestben. Ennek az az érdekessége, hogy nem is szerettem őt, mint előadó, és nem is vettem jegyet a koncertjére, hanem egyik barátom nyerte, és engem vitt magával. A legnagyobb koncertélményem a Rolling Stones volt. Amit Mick Jagger 78 évesen tud, azt receptre kéne írni. 

– Tegyük fel, hogy megvan a pénz, a logisztika és a terület. Ki lenne az, akit el szeretnél hozni? 

– Nem egyszer kaptam meg a kérdést, hogy mi lenne, ha elhoznánk az AC/DC-t. Ezzel válaszoltam is a kérdés egyik részére. De kisebbre teszem a lécet, legyen a Guns’n’Roses (nevet). 

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor, Dancs Zsolt archívuma

korábban írtuk

A 4S Street „Csabikája”: Szeretem a rendet – a fejemben is
A 4S Street „Csabikája”: Szeretem a rendet – a fejemben is

Mihály Csaba – vagy ahogy Gyergyóban ismerik: Csabika – az év zenekaraként Petőfi zenei díjjal jutalmazott 4S Street billentyűse, dalszövegírója, ugyanakkor az Andantino Zenei Műhely alapítója, oktatója. Bár zenekarával halmozzák a sikereket, ritkán helyezi előtérbe magát, sokkal fontosabbnak tartja a csapata arculatát, mint az egyéni brand építését. Mi azonban előcsalogattuk a billentyűk fekete-fehér árnyékából, hogy megtudjuk, ki lapul a hangszer mögött. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszám