Vitos Dorottya: „Az erőltetett posztolásból nem lesz jó tartalom”

Instasztárok, influenszerek, Youtuberek, TikTokerek és társaik – vannak köztünk, akik azt sem tudják, hogy eszik vagy isszák őket, mások olyan jól ismerik a posztjaikat, hogy szinte barátoknak érzik őket. Újonnan induló cikksorozatunkkal hónapról hónapra megmutatjuk a közösségi médiában tevékenykedő, legismertebb erdélyi internetes tartalomgyártókat. Utazóbloggert, életmódszakértőt és „megmondó embert” is faggatunk, s annak is utánajárunk, hogy a hazai magyar influenszereknek van-e „hangjuk” az online térben.

Vitos Dorottya, azaz nutriigirl valószínűleg a legismertebb erdélyi magyar életmódtanácsadó, Instagram-követőinek száma átlépte a 11 ezret. Életmód-tanácsokat, diétás tippeket, egészséges ételek fotóit egyaránt találunk az Instagram oldalán, ugyanakkor kiemelten foglalkozik a PCOS kórképével is.

- Kezdjük az elején: hogyan lettél dietetikus, valamint PCOS-szakértő? 

- Már a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban a kedvenceim közé tartozott a biológia és kémia, azonban nem vonzott az orvosi pálya, így a dietetika mellett döntöttem. A megérzésemre hagyatkoztam a pályaválasztásban, úgy gondoltam, tetszene nekem ez a szakma. Idővel aztán hatalmas szenvedéllyé és küldetéssé vált, hogy minél több embernek segíteni tudjak egy megfelelő étrend kialakításában, valamint, hogy megoldást találjunk a különféle egészségügyi problémáikra az életmódjuk megváltoztatása által. A PCOS-t (policisztás petefészek szindróma) 2019-ben ismertem meg testközelből, amikor diagnosztizáltak vele. Egy komplex kórkép, amely nem csupán nőgyógyászati problémákat okoz (menstruációs zavarok, ciszták a petefészekben, meddőség stb.), hanem az egész hormonháztartást befolyásolja.

Jelenlegi kutatások szerint a PCOS a meddőség egyik leggyakoribb oka. 

Először nagyon meglepett, mert már akkor figyeltem arra, hogy mit eszem, mennyit mozgok, de nem specifikusan erre a problémára koncentráltam. A diagnózis nyomán beleástam magam a témába, és erről írtam a szakdolgozatomat is az egyetemen. A saját bőrömön tapasztaltam és tanultam meg, hogy miként lehet szépen kordában tartani a PCOS tüneteit, és ma már havonta több lánnyal, nővel dolgozom együtt, akik hasonló problémával küzdenek. 

- Mikor indítottad el az Instagram-oldaladat? Célod volt egy egyre növekvő követőtábor kiépítése, vagy hobbiként, időtöltésként indult?

- Az Instagram-oldalamat 2018-ban, elsőéves egyetemistaként indítottam. Először csak magamnak, hobbiból fotóztam le pár ételt, megosztottam néhány receptet – akkor még egy más néven. Ám idővel úgy éreztem, hogy aki a személyes profilomat követi, az nem feltétlenül érdekelt ezekben a dolgokban, így született meg a döntés, hogy létrehozok egy külön oldalt ezeknek a témáknak. Az akkori párom, akinek jó érzéke volt a közösségi médiához, hívta fel a figyelmemet az Instagramban rejlő lehetőségre (ő találta ki az oldal nevét is), így egy idő után egyre tudatosabban kezdtem tartalmakat megosztani, és másodéves koromra már több száz követővel rendelkeztem. Akkor már biztos voltam benne, hogy a közösségi média később nagy segítségemre lesz abban, hogy elérjem a célközönségemet.

- A honlapodon online és offline tanácsadást is kínálsz, ehhez képest az Instagramon úgymond ingyen osztogatsz tanácsokat. Ez a két dolog hogyan viszonyul egymáshoz?

- Amit az Instagramon megosztok, az nem személyre szabott, inkább általános iránymutatás, tippek, tanácsok, ötletek, amelyekből inspirálódhatnak a követőim. Ha szimpatikus számukra, amit látnak, és amit kapnak tőlem, akkor dönthetnek úgy, hogy szeretnének velem együtt dolgozni hosszú távon, ami személyre szabott tanácsadásra, étrendi javaslatokra épül, figyelembe véve az esetleges egészségügyi problémákat, személyes célokat.

Az, hogy már az első évben, amikor dolgozni kezdtem, rengeteg munkám lett, nagyrészt az Instagramnak köszönhető. 

Sokan követtek, ismertek az online térből, és közülük többen is felkerestek tanácsadás-, együttműködés céljából. Most már külföldről, több országból is vannak klienseim, akikkel dolgozom. Ha nem lenne az oldalam, ezek az emberek valószínűleg sosem bukkantak volna rám. 

- Rengeteg ételről posztolsz fotót. Ezeken a te napi ételeid vannak, vagy azért készítesz el valamit konkrétan, hogy megmutasd?

- Amit megosztok, azt meg is eszem, az én saját, mindennapi ételeim által próbálom megmutatni a követőtáboromnak, hogy az egészséges főzés egyszerű és gyors is lehet, hogy nem kell órákat a konyhában tölteni és bonyolult receptekkel kísérletezni. Hamarosan megjelenik egy e-bookom is, melyben 1520 perc alatt elkészülő ételötleteket fogok megosztani.

- Sok ábra, rajzos magyarázat is van az Instagram oldaladon, amelyeknek az elkészítésébe, gondolom, sok energiát fektetsz, és kreativitás is kell hozzájuk. Mennyi időt töltesz az Insta-oldalad szerkesztésével? Vannak olyan pillanatok, hogy nincs ötleted, hogy aznap mit posztolj?

- Időbe telt, amíg ráéreztem arra, hogy miként lehet átlátható ábrákat készíteni. A Canva alkalmazás van segítségemre, megkönnyíti a munkám. Az oldalammal naponta foglalkozom, de nem posztolok minden nap, csak ha jön egy vagány ötlet, vagy sikerül egy jó receptet megvalósítanom, lefotóznom, esetleg valamit ki szeretnék kommunikálni. De

soha nem erőltetek semmit. Az erőltetett posztolásból nem lesz igazán jó tartalom, azt tapasztaltam. 

Mindig agyalok rajta, hogy mi legyen a következő téma, ötlet, de várok, amíg össze nem áll a teljes kép, nem sietem el. A legnehezebb a folyamatosan rám nehezedő nyomás, ami egy ilyen platform folyamatos szinten tartásával jár. Nehéz, hogy ne égjek ki, hogy ne agyaljak ezen, amikor épp pihennem, kikapcsolódnom kéne. Tudatosságot és önkontrollt igényel. Mivel a klienseim jelentős része az internet-, főleg az Instagram által talál rám, így ezzel foglalkozni egyfajta felelősség. Ezen múlik, múlhat, hogy következő hónapban mennyi munkám lesz, szóval, nem engedhetem el magam hetekig, nem törődve az oldallal. Épp ezért eléggé nagy kihívást jelent számomra nemet mondani a szociális médiára és eltávolodni tőle hosszabb ideig.

- Több mint tízezer követőnél jársz, ami erdélyi magyarként egy egész szép szám. Mennyire érzed azt, hogy ezt a tábort minél inkább növelni akarod? És mennyire tekintesz erre potenciális jövedelemforrásként?

- Soha nem volt célom a számok konkrét növelése, inkább azt szerettem volna, hogy minél több emberhez eljusson a tartalom, amit gyártok, és értéket tudjak átadni az embereknek a munkám által.

Én nem hívom magam influenszernek, én dietetikus vagyok, aki szeret a közösségi médiában is tevékenykedni, dokumentálni a munkáját, tartalmat gyártani.

Szeretem, ha figyelnek arra, amit megosztok, de nem szeretném, hogy reklám platformmá váljak, és „eladjam” magam úgymond, pénzért. Volt régebb néhány együttműködésem, de akkor is csak terméket kértem a posztokért cserébe. Ezek általában olyan termékek voltak, amelyeket én is fogyasztottam, de sajnos most már nincs időm ezekkel foglalkozni. Nem mondom azt, hogy nem lennék nyitott együttműködni olyan céggel, amely tényleg értéket képvisel számomra, de egyelőre nem érkezett olyan felkeresés, amire szívesen igent mondanék.

- A Facebook-oldaladon is van kb. 1800 követőd, ám az Instagram oldalad sokszorosan népszerűbb. Miért hatékonyabb számodra az Instagram?

- A Facebook-oldalamat csak utólag készítettem el, összekapcsoltam az Instagrammal, és minden tartalmat automatikusan ott is megosztok. Tapasztalataim szerint a Facebookot ma már nem használják annyian, mint az Instagramot, de fontosnak tartottam, hogy ott is megtalálható legyek, és tudjanak velem kommunikálni az emberek. Sokan kérnek ott időpontot üzenetben, főleg az idősebb korosztály tagjai, azok, akik nem használnak Instagramot. 

- Összességében úgy érzed, hogy a munkád és a missziód szempontjából a közösségi média hasznos?

- Úgy gondolom, hogy manapság

közösségi média nélkül bizonyos munkakörökben, szakmákban nem lehet hatékonyan érvényesülni. 

Rengeteg lehetőséget kínál, nélküle nem tudnék ennyi emberhez eljutni, nem tudnám megosztani velük a tartalmaim, nem tudnám megismertetni a munkám. Másfelől egyéni vállalkozóként számomra fontos a jó marketing, az, hogy népszerűsíteni tudjam a szolgáltatásaimat, és erre remek lehetőség az ingyenesen használható közösségi média. Az Instagram által olyan felkérésekben volt részem, amelyek nem valósultak volna meg, ha nem vagyok szem előtt. Például a Ridikül adásába is így kaptam meghívást, az egyik szerkesztő figyelt fel rám, de különféle előadások, webinárok és interjúk is így születtek, hogy ismert voltam már a szociális médiában, és azáltal kerestek fel.

Fotók: Vitos Dorottya archívuma

korábban írtuk

Tapasztó Orsi: Mindannyian tökéletlenek vagyunk
Tapasztó Orsi: Mindannyian tökéletlenek vagyunk

Stílusos szemüveg, elegáns ing, de laza, azonnal barátságos hangnem. A humorát nem tudja – nem lehet és nem is kell! – véka alá rejteni, mindent érez, amit mond: a szavai könnyedek, de a súlyuk is megvan. A szatmárnémetiből származó Tapasztó Orsi kolozsvári tanulmányai után került Budapestre. Fizikus, korábban a Magyar Tudományos Akadémia kutatója volt, nemrégiben vált papíron és lélekben is édesanyává, és a hatalmas népszerűségnek örvendő @nemakarokbeleszólni Instagram-oldal egyik működtetője. Internete