ARCHÍV Erős izzadás – amikor már probléma

Akinek nincs vagy nem volt ilyen problémája, el sem tudja képzelni, milyen kellemetlen. Nemcsak a testszag maga, de a tény is, hogy nem vehetsz fel bármit, mert rögtön meglátszik. Sokan ítélkezve nézik a leizzadt embert, pedig az erős izzadás hátterében csak nagyon ritkán áll a nem megfelelő tisztálkodás: a legtöbb esetben betegségre utalhat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. júniusi számában jelent meg.)
Hirdetés

„Még iskolás voltam, amikor felfigyeltem arra, hogy az átlagosnál jobban izzadok. Soha nem értem úgy haza, hogy a blúzom (télen a kabátom is) ne lenne nedves az izzadástól” – emlékszik vissza Réka. „Az, hogy fehér felsőt viseljek, eszembe sem jutott, hiszen csupán néhány viselés után a jól látható sárga folt miatt használhatatlanná vált” – meséli. Réka problémái egészen a húszas évei közepéig tartottak, utána szinte teljesen megszűnt az izzadása – „Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok minden közrejátszott, de az is segített, hogy megtaláltam a tökéletes izzadásgátlót, és tudatosabban étkezem, öltözködöm és sportolok”. 

Dr. Németh Márta endokrinológus szerint nincs rá objektív vizsgálati módszer, ami meghatározná, hogy pontosan mikortól lehet gond az izzadás hátterében. 

„Tudni kell, hogy létezik egy primér hiperhidrózisnak nevezett, részben örökletes elváltozás, amely erős izzadásban nyilvánul meg, anélkül, hogy bármilyen élettani vagy kóros okot ki tudnánk mutatni a hátterében (többnyire kisebb felületen jelentkezik, mint hónalj, tenyér, talp).

Ez a becslések szerint a népesség körülbelül 1–3 százalékát érinti – ismerteti a szakember. Másrészt, az erős izzadás hátterében komoly betegség is állhat, úgy mint bármilyen lázzal járó kórkép, fertőzések (tuberkulózis, malária, AIDS) vagy akár leukémia, limfóma. Kóros izzadást okozhatnak például a hormonális státus változásával járó élettani folyamatok (pubertás, menopauza) vagy endokrin betegségek: pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség, akromegália vagy Cushing-szindróma“ – sorolja az orvos. 

Kórosnak mondható az izzadás, ha: 
– nem találunk a hátterében semmilyen élettani okot, mint például magas hőmérséklet, intenzívebb testmozgás, stressz, félelem vagy harag
– minden különösebb ok nélkül napi többszöri átöltözést igényel, nagy testfelületen jelentkezik
– zavar a mindennapi tevékenységben, negatív hatással van a szociális kapcsolatokra (társaság vagy kézfogás kerülése).

Bővebben az okokról

Pubertáskor: 

Fokozódhat az izzadás és erősebbé válik a szaga. Normális jelenségnek tekinthető, többnyire rendezhető a higiéniai szabályok betartásával (tisztálkodás – akár naponta többször is, megfelelő ruházat, dezodor használata). Ellenben, ha erős, felnőtt-jellegű testszagot észlelünk 8 évesnél fiatalabb kislányon, vagy 9 év alatti kisfiún, gyerekgyógyászhoz vagy endokrinológushoz kell fordulni, mert korai pubertás állhat a háttérben.

Menopauza: 

A petefészkek hormontermelésének hanyatlását gyakran kísérik hőhullámok, illetve izzadás. A menopauza időpontja általában genetikailag meghatározott (egy család nőtagjainál nagyjából hasonló életkorban jelentkezik), átlagosan 48–51 éves életkor között várható. Akkor beszélünk menopauzáról, ha az illető hölgynek már legalább egy éve nem volt menstruációja. A hőhullámok azonban már az azt megelőző néhány hónapban/évben megjelenhetnek. Ugyanitt meg kell említeni a korai menopauzát is, amely 45 éves kor előtt jelentkezik. 

Hirdetés

Cukorbetegség:

Diabétesz esetén többnyire akkor jelentkezik az izzadás, ha túlságosan lecsökken a vércukorszint vagy tönkrementek az izzadást szabályozó idegek. Utóbbinak egyik nagyon kellemetlen formája, mikor étkezés közben kezd verejtékezni a beteg. Ez a jelenség egészséges egyéneknél is megfigyelhető, ha olyan ételeket fogyasztanak, ami kiváltja ezt a reakciót (egyéni érzékenységtől függően ez lehet fűszer, paradicsom, csokoládé stb.). 

Pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis):

Az egyik leggyakoribb endokrin megbetegedés, az érintettek többsége termékeny korú nő. Az erős izzadás egyéb tünetekkel is társul, mint rohamos fogyás (annak ellenére, hogy a beteg étvágya kiváló), kézremegés, napi többszöri, hígabb széklet, szapora pulzus, idegesség, álmatlanság, nőknél menstruációs zavarok. 

Néhány tanács az izzadás csökkentésére:
– Találd meg a számodra tökéletes izzadásgátlót! Nem mindenkinek válnak be a boltokban kapható dezodorok, ha hatékonyabbat szeretnél, vásárolj gyógyszertárban. Ott segíteni is tudnak a kiválasztásában!
– Nagyon fontos, hogy mit viselsz! Kerüld a műszálas, túl szoros ruhadarabokat, és inkább öltözködj rétegesen a nagyon vastag ruhadarabok helyett.
– Figyelj oda a súlyodra! A túlsúlyosság erőteljesebb izzadást okoz. A rendszeres testmozgás ugyanakkor segít csökkenteni az izzadást, hiszen gyorsítja az anyagcserét.
– Az sem mindegy, mit eszel! Kerüld a fűszeres ételek és az alkohol fogyasztását!

Extra jótanács:

Mindig tarts magadnál egy kisebb méretű deót vészhelyzet esetére!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés