ARCHÍV Téves nem létezőként kezelni az akaratlan vizeletvesztést

Téves nem létezőként kezelni az akaratlan vizeletvesztést – vélik az urológusok és a nőgyógyászok. Ha a nő mindennapjaiban ez állandó zavart okoz, rontja az életminőségét, ésszerű szakemberhez fordulni. A vizeleti inkontinencia egyrészt megelőzhető, és ma már számos kezelési lehetősége van, másrészt kellemetlenséget okozó tünetei pozitívan befolyásolhatók. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock.com

A vizelettartási gondok a nők körében gyakoribbak, és szinte mindegyik korosztályt érintik. A kimutatások szerint, a tünetek előfordulása a korral fokozódik. A felnőttkori vizelettartási gondokat két nagy csoportba osztja dr. Toma Áron marosvásárhelyi szülész-nőgyógyász szakorvos. „A stressz vagy passzív inkontinencia azt jelenti, hogy a hólyagnyak és a húgycső záró izomzata gyengül, így ez a mechanizmus képtelen a vizeletet visszatartani. Ehhez nem társul vizelési inger. Ez a különböző nyomásfokozódás hatására alakul ki, ezért hajlamosabbak rá inkább a terhes és a szülés után álló nők.

A késztetéses vagy aktív inkontinencia akkor jelentkezik, amikor a hólyagfal izomzata akarattól függetlenül összehúzódik, és kipréseli a vizeletet a hólyagból.

Ez egy irányíthatatlan, sürgősségileg érzett vizeletürítési inger. Ide tartozik még az úgynevezett hiperaktív hólyag, vagyis amikor a hólyagfal izomzata túl aktív, ami napi több alkalommal, akár óránként jelentkező vizelési ingerrel jár. Ez társulhat akár vizeleti inkontinenciával is. A leggyakoribb a két nagy inkontinenciatípus keveréke."

Amikor egy tüsszentés is elég…

Az elcseppent vizelet kiváltó oka lehet akár a köhögés vagy a tüsszentés, de erőkifejtéskor vagy intenzívebb, ugráló sport végzésekor is tapasztalható. A felsorolt tényezők megnövelhetik a hasűrre mért nyomást, ami súlyosbítja a helyzetet. Az sem véletlen, hogy súlyemelő vagy birkózó nőknek urológushoz kell fordulniuk azzal a panasszal, hogy a komolyabb erőkifejtés során, ha tele a vízhólyagjuk, néha belecseppen a vizelet a fehérneműbe.

Dr. Toma Áron szülész-nőgyógyász szakorvos Fotó: Boda L. Gergely

Szülés utáni vizelettartási gondok

A vizeletcsorgási inkontinencia már a terhesség utolsó harmadában jelentkezik. A nőgyógyász fontosnak tartja kiemelni, hogy

a szülés után jelentkező inkontinencia átmeneti, visszafordítható jellegű.

„Az ilyen helyzetben levő hölgyeknél az okot a szülés során ért traumák szolgáltatják, valamint a terhesség és a szoptatás ideje alatt, a hormonok hatására, a szövetek állaga megváltozhat, gyengülhet” – magyarázza. Ez is hozzájárul a vizeletcsorgáshoz. A szakember türelemre inti a kismamákat, mert az ő esetükben aránylag hamar tünetmentesség következik be, ellenkező esetben, vagy ha súlyosabb a gond, orvoshoz kell fordulni.

Kórelőzményre van szükség

Legelőször azt kell kideríteni, hogy melyik típusú inkontinenciáról van szó, mert annak függvényében dől el a kezelés módja is – fejtette ki dr. Mártha Orsolya marosvásárhelyi urológus főorvos. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy a páciens vizelési naplót vezet, illetve kitölti a vizelettartási gondról szóló kérdőívet. Emellett, a klinikai vizsgálat során,az urológus anális ultrahanggal megnézi a vesék és a hólyag állapotát, illetve úgynevezett köhögési próbát végeztet.

Az orvosok esetleges cukorbetegséget ellenőriznek, mert ez a kór, a többi között, a hólyagot is megbetegítheti.

Ennek egyik tünete lehet a vizeletvesztés. Késztetéses inkontinenciát vizeletfertőzés is okozhat, illetve krónikus húgycsőhurut is vezethet ennek kialakulásához. Emellett ürülési zavart vonhat maga után bizonyos gyógyszerek szedése is, mint például egyes nyugtató szerek, ugyanakkor több ideggyógyászati patológia is befolyásolja a vizelést. A kórelőzmények feltérképezésében kitérnek arra is, hogy voltak-e a kismedencét vagy a beleket érintő műtétek, illetve nőgyógyászati sebészeti beavatkozások. Nem marad el az ösztrogénszintmérés sem.

Dr. Mártha Orsolya urológus főorvos Fotó: Boda L. Gergely

Fölös kilók, kávé és cigaretta nélkül

„Ha az orvosi kivizsgálás során kizárják a patológiát, akkor először az inkontinencia kialakulását elősegítő tényezőkön kell változtatni: elhízást kezelni, dohányzásról, koffeinről és szénsavas üdítőkről leszokni” – javasolja dr. Mártha Orsolya. De az urológus úgy gondolja, már szülés után, bizonyos – szakember által irányított – tornagyakorlatokkal elkerülhető lenne a vizeletvesztés kialakulása.

„Bizonyított tény, hogy az erős kismedencei izomzattal rendelkező nők, akik nem túlsúlyosak, nem küszködnek vizelet- visszatartási gondokkal”

– osztja meg több éves tapasztalatát a főorvosnő. A thaiföldi hölgyek példájával él, akiket már gyerekkorukban felkészítenek arra, hogy képesek legyenek összehúzni az izmokat, és aktívan használni a kismedencét.

Legjobb recept a gát- vagy medencefenék izom torna

Ezek az izomcsoportok jól megerősíthetők gát- vagy medencefenékizom-tornával,de fizioterápiás központokban is tudnak ebben segíteni olyan gépek segítségével, amelyek vizuális válaszreakciót adnak arról, hogy a páciens jól végzi-e a gyakorlatokat, vagy sem.

A székelyudvarhelyi származású Bartos Gyöngyvér több éve tart Aviva- tornát Marosvásárhelyen is. Óráira többek között stresszinkontinenciás nők is járnak. Az általa is alkalmazott módszernek van külön, a medencefenék izmainak edzésére összpontosító gyakorlatsora, amely során

a végbél- és a húgycsőnyílás, valamint a hüvely összeszorítását végzik. Ez egyben az intim területek megmozgatását jelenti.

A megelőzés része, ha a nők odafigyelnek a testtartásra, és mellőzik a hosszan tartó ülő munkát, mert, mint magyarázza, negatívan hat, ha a méh és a belek ránehezednek a kismedence izomzatára.

Bartos Gyöngyvér a mozgások precizitását hangsúlyozza Fotó: Boda L. Gergely

Kitartás és rendszeres gyakorlás

Bartos Gyöngyvér úgy érzi, egyre nyitottabban kezelik az erdélyi nők ezeket a gondokat, és vállalják azt, hogy akár csoportos tevékenység keretében megtanulják azokat a gyakorlatokat, amelyeket aztán egyénileg bárhol és bármikor végezhetnek.

„Azért is kell gyakorolni, mert ezek a záróizmok feledékenyek, így a panaszok visszatérhetnek, ha nincs rendszeresség.

Amikor ezekre a mozgásokra ráérez a nő, otthon,az asztalt támasztva, keresztbe tett lábakkal, vagy akár a villanyrendőr zöld fényére várakozva is tudja végezni őket. Mindössze pár percről van szó” – biztat a tanárnő. Néhány hónap elteltével a napi gyakorlás jó eredményekhez vezet, elsősorban stresszinkontinencia esetében.

Szintetikus szalagot csak indokoltan

A készenléti inkontinencia kezelésére szakemberek szerint létezik ugyan gyógyszeres kezelés is, de a mellékhatásokra való tekintettel, csak a pontosan meghatározott kór alapján, orvosi utasításra lehet ezeket szedni.

Ha a páciens tünetei a fent említett kezelési módok során sem szűnnek, műtéti lehetőségekhez kell folyamodni.

A stresszinkontinencia modern kezelése a szeméremcsont mögött, a hólyagnyak alá elhelyezett szintetikus szalaggal történik. Toma doktor azonban hangsúlyozza, fiataloknál ezt a beültetést csak nagyon indokolt, súlyos stressz- inkontinencia esetében alkalmazzák, amikor már a családtervezés lezárul. Aki mégis ilyen műtéten esett át, egy következő terhesség esetén tanácsos, hogy császármetszéssel hozza világra babáját, mert egy hüvelyi szülés súlyosbítaná az állapotot.

Mi okozza a késői tüneteket?

Időskorú nőknél mindkét nagy inkontinenciatípus jelentkezhet. A szülész nőgyógyász szakorvos tapasztalata szerint, az akaratlan vizeletvesztés előfordulása gyakoribb azoknál a nőknél, akik az utolsó menstruációt megelőző néhány évbe léptek. Ez lehet akár a szülés késői szövődménye, ami a menopauza előtt álló szakaszban jön elő. Ilyenkor csökkennek a hormonok, sorvadnak a nemiszervek, és akkor áll be a vizelet- visszatartási gond.

korábban írtuk

Pakot Mónika: Immunrendszerünk „zöldítése” tavasszal
Pakot Mónika: Immunrendszerünk „zöldítése” tavasszal

Áprilisban rend szerint felbolydul a természet: viharok söpörnek végig a tájon, magukkal ragadva a tél maradványait. A természetnek ez a tavaszi bolydultsága egy nagyon fontos erőforrást tudatosíthat bennünk, mégpedig a megújulás képességét.