ARCHÍV A jó szülés alapja: bizalom, önbizalom és küzdési képesség

„Sztárszülésznő”, de ő maga tiltakozna leginkább e címke ellen. A székelyföldi származású Nyulas Jolán a budapesti Szent Imre Kórház vezető szülésznője. Több ezer újszülöttet segített a világra az elmúlt harminc évben, hivatása valami egészen mély empátiát és kedvességet varázsolt az arcára, hangjába és az egész lényébe. Aki ezután szül, annak minden szava bátorítás lehet, aki pedig már túl van rajta, annak nem kell magyarázni, mennyit számít egy szülés háborítatlansága, emberségessége. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg.)

– Hogyan lettél szülésznő Budapesten?

– 1989 óta dolgozom szülésznőként, ’88 óta élünk Magyarországon, és azt megelőzően még itthon elvégeztem egy általános asszisztensi képzést érettségi után. Már akkor érdekelt a szülészet, és a személyes tapasztalatok is afelé tereltek, hogy alapvetően jó szülni, de számít, hogy ki és hogyan kíséri végig az embert ezen az úton. Magyarországon végeztem el a bábaképzőt, és azóta dolgozom egyetlen munkahelyen, a budapesti Szent Imre kórház szülészetén. 

– Nagyon sokat változott azóta a szülések „módszertana”?

– Igen, a szakmai életem első nyolc éve nagyon medikalizált szülészetben telt, amiről már tapasztalt asszonyként és szakemberként is úgy gondoltam, hogy bizonyosan nem úgy jó szülni, ha alanyi jogon jár a gátmetszés, az oxitocinos infúzió.

Megvan a helye a szülészetben a szükségszerű beavatkozásnak, de az a szerencsés, ha az élettaniság van a középpontban.

Jó volt megélni és támogatni azt a folyamatot, ami nagyjából 25 évvel ezelőtt indult a Szent Imre kórházban a humánus szülészet felé. Mára elmondhatom, hogy az előállt társadalmi igény és néhány szülészeti szakember  változás iránti nyitottsága, elvezetett a szívem szerinti szüléskíséréshez, ahol a szülés a család és az őket kísérők kölcsönös bizalmán alapuló természetes élettani folyamat.

– Mennyire „dől el fejben” a szülés is?

– A szülés nagyon összetett feladat, ideális, ha egy nő tudatosan készül a szülésére és ösztönösen szül, jó, ha bízni tud a saját teste működésében, van egyfajta küzdési képessége, nem túl akar lenni rajta, hanem meg akarja élni a szülése folyamatát.

Ha azt kérdezi tőlem valaki, hogy mi a jó szülés alapja, akkor röviden azt tudom mondani, hogy bizalom, önbizalom és küzdési képesség.

A szülésre való felkészülés során célszerű megismerni a szülés folyamatát, a szülést segítő praktikákat, és átbeszélni a szülési tervet, lehetőleg azokkal együtt, akik végig fogják kísérni a folyamatot. Nagyon lényeges, hogy a felkészítő hangulata megnyugtató és biztató legyen. Egy jól sikerült szülésre való felkészülés hozadéka a tájékozottság és a tettvágy az élettől kapott feladat iránt.

– Az ismeretségi körömben sokan magánkórházakat választanak, a (remélt) humánusabb bánásmód miatt is…

– Bárcsak a magánkórházak azt nyújtanák, ami szerintem optimális, de sajnos ott sokkal inkább igény szerinti ellátás van, és úgy látom, hogy kicsit sokan fordulnak úgy egy magánkórházhoz, hogy kérek szépen egy császármetszést…

– Hogyan lehetne szerinted visszafogni az indokolatlan császármetszéseket?

– Ebben a kérdésben egy társadalmi felelősség is rejlik,

ismerősök, nőrokonok pozitív szülésélményei befolyásolhatják a természetes szülés iránti vágyat. Meghatározó lehet, hogy a várandós gondozás és a szülésre való felkészülés során milyen hatások érik a gyermekét váró nőt, ebben a szülészeti szakembereknek is komoly felelőssége van.

Jelentős számban kísérek császármetszés utáni hüvelyi szülést, és ennek kapcsán rengeteg szüléstörténetet hallgatok végig, sajnos a többsége visszaélésről, egyfajta kényelmi szülészetről szól. Senkit sem biztatnék arra, hogy szükségtelenül kapjon egy nagy hasi műtétet, és lemondjon arról a fizikális, mentális és spirituális folyamatról, amivel anyává születik egy nő.

Mifelénk a gátvédelem is hagy kívánnivalót maga után… 

– A rutinszerűen elvégzett gátmetszés nem indokolt, egy élettani normál helyzetben a gát képes a fokozatos feltágulásra. Ha a magzat konfliktusba került a saját megszületésével, és a szívhanghallgatáson keresztül azt üzeni, hogy tessék engem minél rövidebb idő alatt világra segíteni, akkor egy gátmetszéssel nagyjából negyedórával is le lehet rövidíteni a kitolási szakaszt.

A szüléskísérésben eltöltött több mint három évtized alatt kialakult véleményem a gátvédelem-gátmetszés kérdéskörében az, hogy a várandósság alatti gátmasszázs támogatja legjobban a gátvédelmes szülést, a szülés utáni intimtorna pedig a regenerálódást.

Hiszen nemcsak a szülés, hanem a hordás is gyengíti a gátizmok funkcióját, és ezzel érdemes foglalkozni. 

– Milyen vajúdást segítő módszereket, praktikákat ajánlasz, használsz?

– Az az alapvető, hogy nem vonok be megelőlegezett medikalizációt, a légzéstechnika nagyon sokat hozhat relaxációban. Szívesen alkalmazok aromaterápiát, hiszen a megfelelő illóolajok jótékony hatása a szülésre közismert. Az otthonos körülmény, a lágy zene, de egy akupresszúrás masszázs is megnyugtató lehet, így az apa is kiveheti a részét a közös feladatból. Mindenkit arra biztatok, hogy legyen nála valamilyen izotóniás ital, gél, szőlőcukor, ami jól pótolja a leadott energiákat. A szabadon megválasztott testhelyzet is támogatóan hathat a vajúdás folyamatára.

– Bár nálunk még nagyon kevés helyen elérhető, de miért jó a vízben szülés? 

– Minden, ami a relaxációt jól pártolja, az jó segítsége a szülésnek. Egy ilyen egyszerű dolgon keresztül, mint a melegvíz, egy nő képes ellazulni, és ezáltal könnyebben megélni a vajúdás embert próbáló időszakát. A vajúdás legintenzívebb szakaszában célszerű igénybe venni egy kád melegvíz jótékony hatását, ennél fogva lerövidül a tágulás ideje, egy megkönnyebbülés tapasztalható, ami azonnal tükröződik a szülő nő arckifejezésén. 

És az aranyóra is fontos része a háborítatlanságnak…

– Az aranyóra nem más, mint az újszülött méltó fogadása. Felemelő érzés megtapasztalni, hogy az újszülött az anya hasán, ismerős szívdobogás és szülői hang hatására megnyugszik, keresi a szemkontaktust. Az együtt szülés folyamataként, ebben az időszakban teljesedik ki a családdá válás.           

            

- Hogy állsz a felelősséghez? 

– Azért terheli a szülésznőt komoly felelősség, mert neki feltétlenül észre kell vennie, ha valami nem az élettani normál úton-módon történik. Ő az, aki orvosi segítséget hív. Nem élem meg szorongással a feladatomat, inkább egy alapos szakmai alázattal. Tudomásul veszem, hogy a teljes, odaadott figyelmemmel, a szaktudásommal és empátiámmal van lehetőségem segíteni, de ez még mindig nem mindenhatás. 

– Van az a „néhány ezrelék hibaszázalék”, amikor tragédiával végződik egy szülés, és ez a legnagyobb félelme is a szülő nőknek… 

– Kétségtelen, a leges-leges-legnehezebb dolog, akár a feldolgozása egy szövődménnyel végződött szülésnek, akár aktuálisan a kezelése. Nem tud egy szülésznő sem mást tenni, mint a fókuszált figyelmével és a szaktudásával jelen lenni.

– Meddig rágod magad utána?

Nagyon sokáig. Nem tudja elképzelni az ember, hogy van tovább. Szerintem ez a következő tíz évig tart, borzalmas, nem lehet ezt letenni. Érzékeltetni is nehéz, hogy mi zajlik ilyenkor… 

– Számos híresség szülését is Te kísérted…

– Ez így van, de számomra minden szülés kihívás, függetlenül a vajúdó nő társadalmi státuszától.

– Annyira kiült az arcodra ennek a hivatásnak a szépsége… 

– Úgy látszik, hogy már a  szülésről való beszélgetés is felidézi bennem azokat a pozitív energiákat, amelyek a születés körül jól tapasztalhatóak, minden résztvevőre hatással vannak. Annyira érdekes, megszül egy nő, várják kint a hozzátartozói, és akkor kimegyünk bemutatni a gyereket. Nem rögtön, mert aranyóra és minden egyéb után, és kérdezik tőlem, hogy jaj, hogy nézek ki? Soha az életben nem volt ilyen gyönyörű! De tényleg: gyönyörű a nők arca szülés után.

Fotók: Beliczay László

korábban írtuk

Szőke Dóra – Előtte a világ, családot majd itthon alapít
Szőke Dóra – Előtte a világ, családot majd itthon alapít

Történelmi sikert ért el tavaly a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egy Mexikóban rendezett közgazdasági témájú versenyen, korábban alapképzésben tanuló egyetemistáknak még sosem sikerült nemzetközi vetélkedőn győzedelmeskedni. A csapat tagja volt Szőke Dóra. A lenyűgöző energiát sugárzó lány Székelyudvarhelyről indult, Kolozsváron tanul, és már számos nemzetközi versenyen jutott az élvonalba, egy amerikai vetélkedőn pedig a legjobb előadó lett. Határ a csillagos ég?