ARCHÍV 4S Street: Hiszünk magunkban és a dalainkban

Sikert sikerre halmoznak, kétszer is elnyerték a Legszebb Erdélyi Magyar Dal címet, legutóbb a Mesélek a bornak dalukkal. Folyamatosan koncerteznek Erdélyben és Magyarországon is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. januári lapszámában jelent meg.)

„Szavakba nem önthető ez a dal”, „fantasztikusak vagytok!”, „ahogy hallgatlak titeket, otthon érzem magam” – csak néhány visszajelzés a gyergyói 4S Street zenekar Mesélek a bornak című dala alatt a legnépszerűbb videómegosztón. Imádják őket az emberek. És hogy mi lehet a titkuk? Ezt is próbáltuk megfejteni a zenekar gitárosát, Fülöp Lorándot faggatva. 

– Már közel egymillióan látták ezt a dalt. Szerintetek, miért lett ekkora sikere?

– Nehéz magyarázatot találni arra, hogy bizonyos dalok miért lesznek sikeresek, mások pedig kevésbé. Ha tudnánk a receptet, akkor csak slágereket írnánk. (nevet) Általában megjelenés előtt már játsszuk a dalokat, és figyeljük a közönség reakcióját. Ezt a dalt is a premier előtt talán egy vagy két alkalommal játszottuk élőben, és rögtön láttuk, hogy olyasmit vált ki az emberekből, amit addig nem tapasztaltunk. Olyan témát feszeget, ami a társadalomban nagyon sok embert érint, a szövege közvetlen, zeneileg pedig olyan atmoszférát teremt, ami sokakhoz közel áll. Összességében azt gondolom, hogy a siker a zene és szöveg összhangjában és hitelességében keresendő.  Sokan megtalálják magukat benne, ami fantasztikus dolog. 

– Sokféle zenei világból érkeztetek a zenekarba. Nehéz volt megtalálni a közös hangot?

– A legelső lemezünknél, ahol még az útkeresés fázisában voltunk, gyakran érezni lehetett a szövegeinken az elvont gondolkodást, ami sok esetben nehezen értelmezhető dalszövegeket szült. Amikor megfogant bennünk a második nagylemez gondolata, azt éreztük, hogy sokkal érettebb gondolataink vannak, illetve zeneileg is megtaláltunk egy olyan összhangot, ami teljesen más irányba vitt minket. Sok szempontból letisztultunk, mindenki megtalálta a helyét, és közösen megteremtettük azt a komfortzónát, amiben mind az öten (Alin Nicuță – ének és akusztikus gitár, Fülöp Loránd – gitár, Szabó László – basszusgitár, Pál Andor – dob, Mihály Csaba – billentyű) jól érezzük magunkat. Hosszú út vezetett idáig, ami nagyon tanulságos volt. 

– Mi lehet a sikeretek kulcsa? Talán a gyergyói levegő? Hisz a Bagossy Brothers Company után most ti is hasonló utat jártok be, Erdélyben és Magyarországon is imád titeket a közönség. 

– Nagyon sok helyről megkapjuk ezt a kérdést, de mindig ugyanazt tudjuk mondani. Hiszünk magunkban, és hiszünk a dalainkban, a közös célban, a többi pedig jön magától. A gyergyói levegőben, pedig tényleg lehet valami, ha már ezt is ilyen sokan mondják.  (mosolyog)  

– Második lemezetek jelent meg ősszel. Milyen dalokat hallhatunk rajta?

– A második nagylemezünk alapjait még 2019 decemberében raktuk le. Ekkor került nyilvánosságra a legelső olyan dal, ami helyet kapott ezen az albumon. Bármennyire is unalmas beszélni róla, az alkotói folyamatot sem kerülte el a pandémia. Kezdetben talán kicsit megtorpantunk, de viszonylag gyorsan alkalmazkodtunk a helyzethez, és a koncertek hiánya miatt ölünkbe hullott szabadidőt igyekeztünk dalszerzésre fordítani. Ugyanakkor a nehéz időszak egy komoly önismereti folyamatot indított el bennünk, ami nagymértékben hozzájárult az album mondanivalójához és hangzásvilágához. Éjszakákon át tartó ötletelések, hosszú, fárasztó napok a stúdióban, és rengeteg konstruktív vita kellett ahhoz, hogy egy olyan végeredményt foghassunk a kezünkben, amivel mindenki egyformán elégedett. 

– Amikor 2018-ban elindultatok Gyergyóból, mint 4S Street – hiszen korábban több formációban is zenéltetek már – gondoltátok, hogy ez most a sikeres felállás? 

– Már a legelső pillanattól kezdve nagyon tudatosak voltunk. Amikor egy zenekar elindul, az a normális, ha tele van tervekkel, célokkal, álmokkal. Nálunk ebből soha nem volt hiány, és a 4S Streetben (négyes út – szerk. megj.) öt olyan ember talált egymásra, akik egyformán dolgoznak ezekért. Hozzá kell tennem, rengeteget számít az is, hogy időközben olyan emberekkel találkoztunk, akik segítenek minket, és kölcsönös odaadással dolgoznak a céljaink eléréséért. Nagyon sok pozitív dolog ért minket az elmúlt időszakban, de talán a legnagyobb elismerés számunkra az, hogy egyre nagyobb közönségnek játszhatunk és ezáltal egyre több embert érhetünk el. 

Fotó: Kiss Krisztina

korábban írtuk

A dal legyen őszinte!
A dal legyen őszinte!

Fiatal, tehetséges és szerény. Dalszövegeket ír. Máté Magdolna nemrég csöppent bele a zene világába, és most lubickol a dallamok és dalszövegek között, már a siker angyala is megérintette. Zenekarának, az RKS-nek két dala is nyert 2020-ban a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyen, ezek dalszövegét pedig ő írta. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. februári lapszámában jelent meg.)