Ajándékozz kultúrát! Avagy súgunk az Angyalnak

Ezt a két oldalt férfiaknak (is) írtuk. Ha nem tudják, mire vágyhat szívük választottja, súgunk az Angyalnak. A Nőileg ezen oldalait – színessel jelölve a tetszetős tételeket – kéretik elcímezni, s kirakni az ablakba.

Színházjegy

Ha magunkból indulunk ki – márpedig ki másból tudnánk –, kisvárosi kultúrafogyasztókként nagyon örvendenénk egy színházjegynek a Kolozsvári Állami Magyar Színház Bocsárdi László rendezte Rokonokjára, ifj. Vidnyánszky Attila Rómeó és Júliájára, vagy akár a Bartók és Kodály visszhangjait idéző Ifjú barbárokra. Ha azonban az ajándékozott kevésbé mobilis, Sepsiszentgyörgyön is akad minőségi élmény-ajándék: ott az Iráni konferenciát néznénk meg legszívesebben, a Tamási Áron Színházban. Megrendítő spirituális utazás ez, a szabadság, az Istenhit és az élet értelmének kérdéseit boncolgatva, arra kényszerítve a nézőket, hogy szembesüljenek civilizációnk létállapotával. Gondolkodni szerető színházkedvelőnek bármelyik jegy telitalálat.

Könyv, könyv és könyv

Olvasó embernél jó könyvvel biztosan nem lehet tévedni. Milliónyi az újabbnál újabb kínálat, mi ezúttal (kivált, ha nőnek keresünk hasznos olvasnivalót), Bibók Bea Ellopott gyermekkor című könyvét vennénk, amely nemrégiben jelent meg. Hihetetlen sokunkat érint: önfeláldozás gyermekkorban és párkapcsolatokban. Vagy Tisza Kata Szakáll Péter illúzióit, a társ- és kapcsolatfüggőségről. Ha nem feltétlenül a legújabbakat vadásszuk, Dragomán György Adjuk meg a módját! című kötete bármikor szívmelengető ajándék lehet főzni szerető nagymamának, sógórnőnek, anyósnak, s ha már főzés: a Ferencesek asztaláról címmel megjelent szakácskönyv szintén remek ajándék a helyi értékek kedvelői számára. Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét a szépirodalmat olvasóknak ajándékoznánk bátran, s aki kevésbé „sláger” könyvcsemegét adna, nagyon ajánljuk Clara Dupont-Monod Egy közülünk című kötetét egy „szabálytalan” gyerekről és családjáról, könnyfakasztó érzékenységgel, lenyűgöző irodalmi stílusban megírva.

Tárlatlátogatás

Igényesebbek ajándékozhatnak múzeum- és galérialátogatást szeretteiknek, mi például szívesen fogadnánk egy jegyet a bécsi Albertina-ba, állandóan nagyszabású időszakos tárlataik vannak, vagy akár a budapesti Magyar Nemzeti Galériába. Utóbbiban például január 14-ig még látható a 19. századi magyar képzőművészet egyik legnagyobb mesterének, a kézdimárkosfalvi születésű Barabás Miklósnak 125 alkotása. Merthogy 125 éve halt meg. De a Nagybányai remekművek című kiállítás is kiváló ajándék lehet a képzőművészet iránt érdeklődők számára, a marosvásárhelyi Várgalériában. Oda azonban igyekezni kell: január 7-ig látható a tárlat.

Napló, naptár, tanfolyam

Kürti Andi által illusztrált naptárral, határidőnaplóval, füzettel, képeslappal vagy mesekönyvvel nem lehet mellényúlni, szinte egyetlen korosztálynak sem, írni szerető (kamasz)lányok számára például Rofusz Kinga által illusztrált üres könyvvel kedveskedhet az Angyal. Tudatos(odó) nőknek önismereti- vagy pszichodráma csoport előfizetés is kedves ajándék lehet, de sokak vágya egy-egy nemezelő- vagy varrótanfolyam is. Egyre több profi fotós tart (telefonos) fotóworkshopot, képzést, több városban is vannak hobbiszakács és hobbicukrász tanfolyamok – igazán kedves meglepetés lehet annak, akinek van ilyen ambíciója. Mert az önfejlesztés – amellett, hogy jó befektetés –, boldogít is. És ha már a fotónál tartunk: ajándékozhatunk kismama-, baba-, vagy családi fotózást annak, akiről tudjuk, hogy szeretne ilyet a családi albumba. Ugyanakkor művészi fotót is vásárolhatunk szeretteink nappalijába, a legtöbb térségben van helyi fotósokat tömörítő fotóklub, jó eséllyel vásárolhatunk jobbnál jobb szocio-, táj- vagy absztrakt fotókat. A helyi alkotók támogatását ugyanis szem előtt tartja a tudatos Angyal.

Ifjú barbárok

Ne tárgyat, élményt

Nem a tárgyak, az élmény a legmaradandóbb ajándék, ezt talán már egyre több Angyal tudja. Erdély-szerte vannak már tematikus gasztro-estek az éttermek kínálatában, legtöbbször némi kultúrával körítve, de magunk is szervezhetünk hasonlót, kis kreativitással nem nehéz társítani egy-egy nemzet ételéhez filmet, zenét, italt. Ugyancsak kedves meglepetés lehet (szimfonikus) koncertjegy, nyelvtanfolyam, kis utánajárással leszervezhető egy dedikálás, találkozó a kedvenc (helyi) költővel, színésszel, pszichológussal, a lényeg az lenne, hogy ne 24-én délután, pánikban kapkodjunk a benzinkút polcain, utolsó perces ajándékot kutatva. Hitünk szerint ugyanis a gondosan megválasztott meglepetés, az utánajárás növeli az ajándék értékét, mert a jó ajándék nem feltétlenül drága. S bár a többségi igényekhez igazodva, ezúttal néhány tárgyi dolgot (is) javasoltunk, nem győzzük hangsúlyozni: méginkább értékes az ajándékba adott minőségi idő, egy saját készítésű portré, dal, vers vagy személyre szabott próza – a kulturális vonzatú ajándéknál maradva.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Megjelent a Nőileg magazin 2023. decemberi lapszámában.

korábban írtuk

A kacagás is Isten ajándéka
A kacagás is Isten ajándéka

Van olyan ember, aki nem tud adni, és nem tud elfogadni ajándékot természetes szelídséggel. Képtelen rá. Amikor valaki megajándékozza őt, olyan arcot vág, mintha bántást kellene elviseljen, valami megmagyarázhatatlan undor ül ki az arcára. Aztán amikor ő kellene ajándékozzon, azt olyan gesztussal vagy olyan kísérő mondattal teszi, hogy a megajándékozott úgy érzi, mintha meglopta és nyomorba döntötte volna szegényt. Számomra rejtély, mi lappanghat az ilyen ember szíve mélyén.