Füst Milán: A feleségem története ARCHÍV

Újra és újra rácsodálkozom, milyen más, és mennyire jó magyar író tollából született művet olvasni. Fantasztikus magyar fordítások vannak a különféle külföldi szerzők könyvei alapján, remekebbnél remekebb történeteket olvashatunk, de mégis egészen más még a zöngése is a magyar nyelven született műveknek.

Első Füst Milán-élményem, A feleségem története teljesen lenyűgözött. Az első mondattól az utolsóig izzik benne a szenvedély, a vágyakozás, a szomorúság, a magány, a fájdalom. És vajon miért vagyunk ennyire receptívek ezekre az érzelmekre? Miért azok a művek a legmaradandóbbak, amelyekből süt a fájdalom? Érdemes ezen elgondolkodni…

Ennek a történetnek alapvető érzelmi szálait adja még a gyötrelmes szerelmi viszony, az őrült féltékenység, amelyből alig van kiút.

A holland hajóskapitány és a francia nő kapcsolata enyhén szólva bonyolult, ennek okán nagyon érdekes és izgalmas. Íme az első mondat, amitől rögtön kíváncsian felvonjuk a szemöldökünket, és izgatottan várjuk, hogy mi következik: „Hogy a feleségem megcsal, régen sejtettem.” 

Störr kapitány feljegyzései, ahogy a regény alcíme sugallja, az ő narrációjában történnek, az ő szemszögéből látjuk a történéseket, de úgy gondolom, a női olvasók azért mégis másképp érzékelik, értelmezik a különféle helyzeteket, amelyeket a kapitány feljegyez. Elmeséli az életét és a nőkhöz való viszonyát gyermekkorától kezdve, így apránként megismerjük őt, és a világát, felfedezzük vele a szerelmet, beszippant a féltékenység örvényébe, és végig szenvedjük vele, ahogyan megpróbál kimászni belőle. Mindeközben olvashatjuk a gondolatait, a filozófikusnak is mondható eszmefuttatásait az életről, az ész, a ráció és az érzelmek viszonyáról, vagy vele együtt gyönyörködhetünk apró részletekben, amikor a nőkről vagy az ételekről, az evésről beszél. Ezek a gondolatok adják a szépségét a műnek, a finom részletek, amikből felsejlik a lélek finomsága:

„S a tükre mellett egy pár kis cipő az asztalon, hogy egy zergének is kicsi lett volna, meg egy pirinyó kesztyű, meg egy kis zsebkendő, miegymás, csupa rendetlenségben, és mégis milyen csodálatos volt! Mi ezeknek a titka? Igen, a nőké, mi a titkuk? S nosza, teli lett a világ azokkal az ismerős illatokkal, amelyek oly gyakran jutnak az ember eszébe, ha egyedül van: a haja illatával, meg az eszenciákéval... S teli mindenféle porokkal: rizsporral, meg amit a kesztyűkbe szokás befújni... Én meg ott álltam frakkingben, és néztem a dolgot. Ezt az egészet." 

Hát nem gyönyörű, kedves olvasók? Olvassák szeretettel, mert ez a remekmű megérdemli!

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Mese felnőtteknek – Andrzej Sapkowski: Vaják
Mese felnőtteknek – Andrzej Sapkowski: Vaják

Gyakran előfordul, hogy egy könyvet azért veszek a kezembe, mert láttam a belőle készült filmet, és összevetném a kettőt, vagy, mint ez esetben, tudni szeretném a folytatását, amíg várni kell a következő évadra. Merthogy a Vaják egy könyvsorozat, amelyből a Netflix filmsorozatot kezdett el készíteni.