ARCHÍV Sakk és irodalomszeretet, bravúros stílusban megírva: Szakadékjátszma

Sándor Iván neve eddig teljesen ismeretlen volt számomra, pedig több, mint negyven kötete jelent meg, és nem ismerték azok az ismerőseim sem, akik viszonylag sokat olvasnak, köztük kortárs irodalmat is. Már csak azért is volt nagyon érdekes és értékes, hogy rábukkantam, mert ezáltal arra is újfent rájöttem, hogy van még felfedezni való a magyar irodalomban klasszikus és kortárs vonalon egyaránt. És hát ez a regény az utóbbi időszak talán legintenzívebb hatású olvasmánya lett. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A Szakadékjátszma szinte azonnal magába szippantott, és bár szokni kellett a stílust, amiben írva van, de ha nem tesszük le, hanem folyamatosan olvassuk, akkor árad belőle a zene, a ritmus, másmilyen, mint amihez hozzászoktunk, nagyon különleges. Igen, furcsa, ahogy kinéz, hogy nem nagy kezdőbetűkkel kezdődnek a mondatok a sor elején, hogy nincsenek pontok a bekezdések végén, de ez adja meg a ritmusát, ettől dallamos, és hát a történetmesélés bravúrja is ez egyben, hiszen a narrátor úgy meséli el a történetet, hogy egy gondolatmenetben benne van egy egész élet, mindennel, ami hozzátartozik: korrajz, társadalomkritika, emberi sorsok, álmok, vágyak, döntések és azok következményei.

A regény három gimnazista barát története, akiket összeköt a sakk és az irodalom szeretete.

Ez utóbbi kedvéért különórára járnak, és a sorsuk valahogyan összefonódik az irodalomtanáruk életével. Mindez 1980-ban zajlik, amikor is – mint tudjuk – nem volt egyszerű hűnek maradni egymáshoz, az elveikhez, és úgy egyáltalán bármihez és bárkihez, hiszen aki nem állt be a sorba és engedelmeskedett vakon, annak nagyon nehéz élete volt, ha engedték létezni egyáltalán. Nem is sikerült mindeniküknek, külön utakon indultak el a nagybetűs életbe, és másként alakult a sorsuk.

Miközben megismerjük őket és a környezetüket, az életükbe be- és kilépő embereket, felvetődik többször is egy bizonyos kérdés, vagy több is, de mind ugyanazt kutatja:

meddig tart az a rendszer, amiben élünk? Mi ez egyáltalán, és mire jó? Milyen sors vár ránk?

Az élet nagy és nehéz kérdései ezek, amelyek mindenkit foglalkoztatnak valamilyen szinten, és minden korban, minden rendszerben feltevődnek.

A mű stílusa egyszerűen lenyűgöző. Hihetetlen, ahogy a szerző képekben gondolkodik, és ezeket képes úgy leírni, úgy megjeleníteni, hogy az olvasó is lássa. Igazából úgy állnak össze ezek a képek, mint a sakklépések, de aki nem tud sakkozni, aki nem látja maga előtt a táblát a figurákkal, az is érzékeli a látványt, az is értheti a partit. Ha elkezdik olvasni, ne tegyék le! Megszakad a belőle áradó zene, nehéz lesz újra felvenni a fonalat, visszatérni térben és időben ebbe a világba.

korábban írtuk

Egy férfi, aki megosztja velünk a gondolatait, de az érzelmeit már kevésbé – Barnás Ferenc: Életünk végéig
Egy férfi, aki megosztja velünk a gondolatait, de az érzelmeit már kevésbé – Barnás Ferenc: Életünk végéig

Van valami egészen különleges az önéletrajzi elemekkel átszőtt regényekben, valahogy életszerűbbek, és többnyire találunk hozzájuk olyan kapcsolódási pontot, ami a saját életünkhöz köthető. Barnás Ferenc regénye egyszerre emlékeztet Vida Gábor Egy dadogás történetére és Karl Ove Knausgard Halál című művére, ez utóbbira leginkább a pontos, nagyon apró részletekbe menő leírás tekintetében.