ARCHÍV Westernfilm nőknek? Igen! Az angolok rájuk is gondol

A western egy karakteres műfaj, az ember vagy szereti, vagy nem. S bár a műfaj sokat változott az évtizedek alatt – a mai szemmel szinte gagyi spagetti westernektől eljutott Sergio Leone és Clint Eastwood realista-naturalista alkotásaiig, amelyek közelítenek ahhoz, amilyen a valóságban lehetett a vadnyugat –, 2022-ig kellett várni egy olyan csavarra, ami által a műfaj szélesebb közönséget nyerhet meg magának. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A BBC és az Amazon Prime friss, ropogós western-sorozatának főszereplőjévé egy nőt és egy indiánt tettek, és ez egy iszonyatosan nagy lépés. Az angolok, ami nálunk a HBO Maxon látható, mai, trendi és ad egy új löketet a műfajnak.

Emlékszem,

egyszer azt mondta egy barátnőm, hogy normális ember – s főként nő – napjainkban nem néz westernt.

Hozzátette, hogy az apáink valamiért élvezték a műfajt, meg vannak fanatikusok, akiknek bejön, hogy egy csávó egy koporsót rángat maga után (Sergio Corbucci Django című filmjében), meg ha Terrence Hill püföl valakit, de ennyi… Egy nő pláne nem néz westernt, hiszen ezekben a filmekben maximum az idétlen díszletvárosok kurtizánjai nőneműek.

Az angolok éppen ezeket a sztereotípiákat rombolja le.

A sorozat – amelynek alkotója Hugo Blick – csavar egyet a műfajon, de el is mélyíti azt. Míg a női és indián főszereplő által nagyon gender- és polkorrekt, új nézőpontokat, szemszögeket hoz be, nem teszi a műfajt (újra) túlszínezetté és a valóságtól elrugaszkodottá, hanem épp ellenkezőleg, a film világa még annál is kegyetlenebb, mint, amit mondjuk Leone megmutat.

A történet főszereplői Cornelia Locke (Emily Blunt) és az indián Eli Whipp (Chaske Spencer), akiknek sorsa elkerülhetetlenül fonódik egybe. A brit arisztokrata hölgy fia halálát megbosszulni érkezik az Újvilágba a 19. század utolsó évtizedében, ahol hamar szembesül azzal, hogy minden még rosszabb és kegyetlenebb, mint amire számított. Fogságban ismeri meg a szintén fogoly Elit, aki a fehérek és az indiánok világa között egyensúlyoz, a seregben szolgált, ahonnan kinézik, mert indián, de mert belépett, indián társai is megvetik.

A sorozat pedig attól igazán jó, mert a néző – a női néző is – ott ragad előtte,

hisz Emily Blunt egy igazán vagány karaktert formál meg igazán jól és modern szellemiségben, de közben tiszteleg is a műfaj előtt az operatőri munka, a karakterek és helyzetek által. Az angolok egy igazi ínyencség, amit érdemes kipróbálni.

korábban írtuk

Tökéletes kikapcsolódás sok nevetéssel – Szenvedélyes szomszédok
Tökéletes kikapcsolódás sok nevetéssel – Szenvedélyes szomszédok

Cesc Gay Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című alkotását választották a húsz éves Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitófilmjének, melyet július 23-án egyszerre húsz városban vetítettek le. A könnyed spanyol kamarakomédia, mely beleillik a kamarafilmek trendjébe – említhetjük a sok nemzet által átvett, átdolgozott Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című alkotást vagy Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmet is az elmúlt évekből – valószínűleg minden településen megnevettet