Lélekmorzsák – Február: szebb napok ígérete

A várost az éj sejtelmes szárnyai sötétséggel ölelték át. De ίgy is felsejlett tisztasága, amint a hótakaró puhán megpihent a háztetők cserepein. Beburkolta a kerteket s a bennük árválkodó bokrokat és fákat, hogy leplezzék meztelenségüket, mίg a tavasz új ruhát tervez majd rájuk.
Hirdetés

Az emberek már szürkületben elhagyták az utcákat. A Nemere komiszul hideg szelével szemlélődve végigsuhant a kertek alatt, a sikátorokon, ezért mindenki melegségre vágyódva visszahúzódott otthonaiba. A házak falai jégvirágokat neveltek csatornáikra és néhány ablakszemre, amit nem fűtött belülről az otthon melege.

A hóemberek dacolva vigyázták a februári éjszakát. Az előrejelzések több hetes hideget ίgértek nekik. A városok és falvak hideg hóemberek uralta világgá változtak.

Az emberek kérdéseikkel, félelmeikkel, tehetetlenségeikkel csendben húzódtak meg otthonaikban, s nem értették, miért birtokolja világukat egy olvadásra ίtélt nemzedék.

De a fehér óriások nem törődtek ezzel. Boldog büszkeséggel viselték a repedt-zománcos fazékkalapokat, fagyos répa-orrokat, szeretettel kötött gyereksálakat. S mikor a szél átviharzott a játszótereken, udvarokon, ág vagy seprű kezeikkel oda-odaintettek az éjszakának, hogy készen állnak egy új nap reményteljes közeledtére.

Az elcsendesült reggel belopódzik az ablakon, és kicsalogatja az álmos iskolatáskákat. A járdák tükörcsúszdáin végigsikló gyerekektől töltekezik aznapra. Délután, ha előkerül a korcsolya vagy szánkó, a felnőttek is hócsatározással visszacsatangolnak a gyerekkorukba, Február-nagyapó pedig szelίden leküld néhány kövér hópihét, hogy felfrissίtse a játékkedvet, és mosolyt csaljon a begubózott hangulatú emberek arcára, a befagyott lelkekbe.

A Február bizakodó öregapó. Hiszi, reménykeltő sugarakkal hozza már valahonnan a távolból a jó Tavasz szebb napok és jó emberek ίgéreteit.

Hirdetés

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg.

Illusztráció: Shutterstock

Jégbontás: fagyos szokásokból minőségibb élet

Hirdetés