A kitüntetés: Virsli és saláta?! Anya, te profi vagy!…Te egy kocsi vagy! ARCHÍV

Amikor kislányt vagy kisfiút nevelünk, tapasztalhatjuk, hogy milyen rejtélyes, feltartóztathatatlan, már foganásuk pillanatában kódolt erők törnek felszínre érdeklődési körük kialakulásában, játékaikban. Hogy a környezet ebbe milyen szinten tud beleszólni, azt még a tudomány is csak saccperkábé szinten tudja megállapítani, jelenleg a gének javára. Ezért tartottam először nevetségesnek, mostanra pedig már egyenesen ijesztőnek a nyugati gyermekidomítás-trendek közt egyre inkább eluralkodó uniformizáló törekvéseket, az egyre rögeszmésebb fiú- lány közti egyformásdit.

A kislányommal három évig a rózsaszín korszakunkat éltük. Éltem volna, szívem szerint, inkább a pirosat vagy zöldet, de az üzletekben található kislányruhák színválasztéka a rózsaszín különböző árnyalataiban kimerül. Hercegnők, pillangók, pónik lepték el a lakást, Hófehérkével keltünk, Ariellel fürödtünk, Csipkerózsikával merültünk 8 órás álomba. Dramatizálás folyt minden rokonsági szinten, a hozzánk látogató vendégek már a küszöbünk átlépésekor megkapták kijelölt meseszerepüket, és megelevenedett a rózsaillatú tündérvilág.

Aztán színre lépett a Férfi. Első évben a csecsemőszerep bizonyult testhezállóbbnak számára, aztán egyre inkább kibontakozott a kocsimániás tipegő szerepben.

Örs fiam magával hozta mindazt, ami fényévekre állt tőlem: a műszaki és autós világot. Minden kétséget kizáróan tudomásunkra hozta, hogy az ő szeretetnyelve a kocsi.

Ha valaki betoppan hozzánk, és ajándékba neki nem autót hoz, akkor majdnem olyan, mintha semmit nem hozna. Ilyenkor a szája szélén a csalódás horgonyait leereszti, és felszegett fejjel tüntetően bevonul a szobájába. Ha a lelkébe a sértettség mellett a dühmanó is befurakodik, akkor határozott ajtórittyegtetéssel nyomatékosít egyet a dolgon. Ha viszont nagy nehezen kitalálják a vendégek, hogy mi vágyainak tárgya, akkor ő maga a boldogság. Gyorsan kibontja, hasra vágja magát, és meditatív kocsikázásba kezd. Ez abban áll, hogy hason fekve, arcától arasznyi távolságra tologatja az autót, belemerülve a kerék-mandalák lassú körforgásába.

És így rövid idő alatt elözönlötték lakásunkat a kocsikák. Nagyon vigyáz rájuk, nem szedi szét, nem rongálja, aki figyelmetlenség miatt kárt tesz bennük, az én vagyok, amikor a kocsitengerben a 40-es hernyótalpaimmal utat török magamnak a konyháig. Egy este úgy alakult, hogy vacsoraként két kedvence került az asztalra, a saláta és a virsli. A korgó pocija kirángatta őt a játék bűvöletéből, rápillantva az asztalra a meglepettség kiált fel benne:

Virsli és saláta?! Anya, te profi vagy!...Te egy kocsi vagy!

Ha díszpolgárrá avatnának, vagy nekem ítélnék a város kulcsát, mindez messze eltörpülne attól a megtisztelő fokozattól, amellyel kitüntetett. Engem, akinek 16 éves autóvezetői jogosítvánnyal az irattartójában még mindig el kell magyarázni, melyik a fék és a kuplung. Az autóvezetők megnyugtatása érdekében elárulom, hogy nem vezetek.

Végül is nincs már rá szükségem…

Mert én már kocsi vagyok!

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Megjelent a Nőileg magazin 2014. októberi lapszámában.

korábban írtuk

A paradicsomok fölött…
A paradicsomok fölött…

Szeretlek. Szerelmes vagyok beléd. Régen szerelmes voltam beléd. Most már nem vagyok, másba vagyok szerelmes. Imádlak! Te vagy a legeslegjobb! Kedves Olvasó, milyen gyakran hagyják el szád ezek a szavak? Naponta? Hetente? Vagy hónapokban mérhető az előfordulásuk? Esetleg ennél ritkábban?