Életeket menthetnénk, ha feladnánk a közönyt!

Nagyon összetett téma a nők elleni bántalmazás, családon belüli erőszak, sokat is foglalkoznak vele, és mi most nem is teljes mélységében, komplexitásában közelítjük meg, csak egy kis szeletét járjuk körbe. Olyan téma ez, ahol nők, férfiak, közösségek túl kellene lépjenek a közönyös hozzáálláson.

Őszintén szólva, ahogy elkezdtem megírni ezt az ajánlót, jöttek a sorok, mondatok, s egyszer csak azon kaptam magam, hogy csupa vádló gondolat született meg bennem. Nem célom, úgyhogy töröltem. Mert nem vezet sehová, ha mindig csak szidjuk egymást, elveszünk a felelősök keresésében (persze az is kell), csak arra ébresztett ismételten, hogy azok, akik érintettek – és rengetegen vannak –, ha ki is tudnak szállni egy bántalmazott helyzetből, és tovább tudnak lépni, mihelyt felidéződnek az emlékek, újra átélik, s rettenetesen fájlalják azt a közönyt is, amit sok esetben megéltek. Így éltem én fiatalként, másfajta, de bántalmazó közegben: a szégyen, az a környezetemből sokak részéről érzékelt elfordulás „bujkálásra”, elfojtásra késztet. Majd valamikor kiszakad dühként.  

A sajtó csak részben tudja megmutatni azt az elviselhetetlenséget, amit ilyen helyzetekben megélnek az áldozatok. Ezt igazán akkor érzékeled, amikor veled szemben ül, megérzed, hogy így valóban lehetetlen élni, így senkinek sem szabadna élnie.

Ezt éreztem a Bogos Mónikával való beszélgetés során is. 

[caption id="attachment_83044" align="aligncenter" width="335"]

A Nőileg magazin augusztusi lapszáma – Katt a képre a megrendeléséhez[/caption]

Sok tekintetben jó lenne változtatnunk a nézőpontunkon, ehhez pedig jó, ha sokat beszélgetünk. Például erről is. De sokszor maga a kommunikáció elindítása is nehezen megy még egy párkapcsolatban is, és kényes témákról beszélgetni hitelesen a gyerekkel pedig szinte rémálom a szülőknek. Ezt is boncolgatjuk. De a siker nyomába is eredtünk az új kenyér havában: karrierváltó beszél útkeresésről, viszont a stabilitás előnyeit is megmutatjuk egy húsz év alatt fejlődött karrierrel. Készültünk ezúttal is súlyos témával, de a kikapcsolódáshoz a színes, képes élmény sem marad el.  

Fontos gondolatunk mindenképp e hónapra: próbáljuk jobbá tenni a világunkat, rajtunk is áll, hogy mi válik elfogadott normává, értékké közösségeinkben. 

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képen Bogos Mónika / Fotó: Erdély Bálint Előd

korábban írtuk

A nők elleni erőszak nemcsak a nők ügye! Mindannyiunk felelőssége.
A nők elleni erőszak nemcsak a nők ügye! Mindannyiunk felelőssége.

Az ENSZ közgyűlése 1999. decemberében nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává, hogy felhívják a figyelmet a problémákra. A Nőileg karakteres, tevékeny, véleményformáló nőket kérdezett arról, hogyan látják, miben nyilvánul meg manapság leginkább a nők elleni erőszak, és mit lehet tenni ellene. A válaszok annyira sokfélék, mint amennyire sokrétű a probléma maga.