Érezd a ritmust! – A mai ember egyik nagy problémája az önmagától való elidegenedés ARCHÍV

Életünk minden pillanata ritmusokba ágyazott. Már az anyaméhben érezzük édesanyánk szívverésének ritmusát. Ez az ismerős hangmintázat nyugalommal tölt el életünk korai éveiben, de a későbbiekben is szívesen hallgatunk olyan zenét, amelynek ritmusa a nyugalmi szívritmushoz hasonló.

A szülés-születés ritmusa által érkezünk e világra. Legjobb, ha az édesanyát nyugalom és támogató környezet veszi körül, így ráhagyatkozhat a szülés hullámaira, és háborítatlanul szülheti meg gyermekét. A világra jött újszülött pedig szinte azonnal bekapcsolódik a légzés éltető, észrevétlen ritmusába. 

Pszichológiai értelemben kezdetét veszi az E. H. Erikson által leírt pszichoszociális fejlődés, amely az emberi életet a születéstől a halálig nyolc szakaszra osztja.

A ciklusok egymásra épülnek, a bizalom kialakulásától sok-sok normatív krízisen keresztül jutunk el életünk végén az összegzésig.

Ha az életszakaszokra jellemző kríziseket, feladatokat megoldottuk, életünk végén az integritás, a teljesség élménye a jutalmunk. Addig azonban a lentek és a fentek rendszeresen követik egymást az élet folyamán, jó, ha ezt elfogadjuk. A tudatosság, az önegyüttérzés a kulcs, hogy ne kudarcként, hanem az emberi lét természetes velejárójaként tekintsünk a hullámvölgyekre, amelyek tulajdonképpen a következő hullámcsúcs ugródeszkái. Ehhez nyilván az is kell, hogy a mindset-ünket, vagyis a szemléletmódunkat fejlődés-fókuszúra állítsuk. Ha a fejlődést célozzuk meg a folyamatos siker helyett, előbb vagy utóbb siker koronázza próbálkozásainkat.

Születésünkkor azonban nemcsak a fejlődés ritmusába kapcsolódunk be, hanem a természet ritmusába is. A napszakok vagy az évszakok váltakozása hatással van az életünkre.

Máté Gábor, napjaink egyik legnagyobb hatású pszichológiai gondolkodója szerint a mai ember egyik nagy problémája a természettől, a társaitól, a munkától és végső soron az önmagától való elidegenedés. 

A természettől való elidegenedés egyik mutatója az, hogy nem hagyatkozunk a természet ritmusára. Éjszakába nyúlóan dolgozunk vagy szórakozunk, a tartósan felborult cirkadián ritmus pedig kimerültséget, betegségeket vonhat maga után. Testi-lelki egészségünk függ tehát attól, hogy visszatalálunk-e a napszakok ritmusához, a természetes fény és a sötétség adta lehetőségekhez. Ugyanilyen lényeges az évszakokhoz való alkalmazkodás, az aktív és pihenő időszakok megfelelő beosztása.

Mindezt természetesen nem egyedül, másoktól elszigetelve éljük meg.

Ha családban élünk, tisztában kell legyünk a család életciklusaival azért, hogy értsük, mit várhatunk el magunktól és családtagjainktól a család fejlődésének adott szakaszában.

Hiszen más feladatunk van, ha kisgyermekeket nevelünk, és más, ha éppen kirepültek a családi fészekből a már felnőtt gyermekeink.

Gary Chapman szerint a házasságnak is vannak évszakai, és bár ebben az esetben legszívesebben beérnénk a tavasszal és a nyárral, el kell fogadnunk, hogy az ősz és a tél is létezik. De nem örökké. Ahogy a természet, az ember is képes a folyamatos megújulásra, ha ez a hit megvan bennünk, talán tenni is tudunk azért, hogy végbemenjen a változás.

Hiszen:

„Minden perc az újszülötted: vedd csak ölbe és szeresd.

Minden percben újszülött vagy: bújj anyádhoz és vezesd.

Ez a perc itt-rajta, éld meg, átjárja a lüktetés,

hintáztasd meg, hol lent, hol fent, lapja: álom. Tükre: kés.” (Szabó T. Anna)

Megjelent a Nőileg magazin 2022. januári lapszámában.

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Legyen ideje annak, ami örök!
Legyen ideje annak, ami örök!

Új év, új kezdet. Ilyenkor sokan számvetést tartunk az elmúlt év élményeiből, sikereiből és hiányosságaiból, terveket, fogadalmakat fogalmazunk meg a jövő évre tartogatott vágyainkból. Miből lenne jó, ha több lenne, miből legyen kevesebb?