Sebestyén Kinga: Nincs biztos pont. Vagy mégis? – Januári lapajánló

Utolsó simítások még lapzárta után, s gondoltam lelki nyugalomban, bizakodva, hogy szép napok köszöntenek ránk, az előző napjaim édes, kellemes érzéseit összesűrítve ugrom neki a beköszönő megírásának. És akkor egyik pillanatról a másikra, döbbenten szembesültem a képpel a beomlott székelyudvarhelyi bentlakásról, feszült figyelemmel követtem a diákok mentéséről szóló híradásokat, és nem maradt más, csak valamiféle fohász, hogy „hagyd meg őket épségben!”

Fotó: Nagy Sarolta

Akarva, akaratlan, a tragédiák, a tehetetlenség érzése elindítják ezt a belső monológot. Nincs, akit ne rázna meg egy ilyen esemény, amely újra észhez térít, hogy semmi sem biztos. Legkevésbé a holnap. És mégis.

Hosszan beszélgettünk akkor este egy jó baráttal, hogy mi is az újságíró feladata.

Egyetértettünk abban, hogy minden területre nem tud egyformán figyelni, de egy-egy ügyet hosszantartó figyelemmel követni kötelessége lenne. Újra és újra elővenni, míg a társadalom számára kívánt változás meg nem történik. Tragédiából (is) nagyon sok volt az elmúlt évtizedekben, de a felelős előállításán túl vajon minden eset, ami rávilágított egy rendszer-, vagy szemléletszintű problémára, eljutott a megoldásig? Vagy miután lecsengett a „szenzációértéke”, hamvaiba porladt? Ilyenkor – jogosan – mindenki a felelőst követeli, de hajlandóak vagyunk még messzebbre nézni? Pontosabban, vagyunk elég kitartóak ehhez?

Mert mégis érdemes a holnapba fektetni a mai nap figyelmét, munkáját. A fohász önmagában nem elég,

minden, amit szeretnénk, hogy változzon, a mi kezünkben is van.

A mi – Nőileg – ügyeink, hogy láttassuk, hogyan működhetnénk, élhetnénk jobban nőként, anyaként, családban, párkapcsolatban, munkában, közösségben. Mi zúzza szét, rombolja az életünket, lelkünket, és mit tehetünk ellene? Hol a segítség? Mi jelent számunkra értéket, ami mellett érdemes kiállni, kitartani? És mi az, amiben érdemes változni?

Van, aki nehéz szívvel kezdi az új évet, van, aki reményekkel telve. Legyünk bátorítás egymásnak, hogy bár semmi sem biztos, mindenki lehet egy biztos pont valakinek az életében.

Nőileg magazin, 2024. január

Születnek-e barátságok a nemzetközi szépségversenyek mezőnyeiben? Vagy az álságos színlelés és rivalizálás melegágya? Van-e esélye egy nőnek nyerni, ha nincsen plasztikázva? A Nőileg januári címlaposa, a gyimesi származású Miss Universe Hungary, Blága Tünde erről is tabuk nélkül vall 2024 első lapszámában. Nem az évek határozzák meg az embert, hanem az, ahogyan él – tölt fel reménységgel sokunkat a csíkszeredai Drăghici Mária, aki a sokadik X után állt modellnek egy időre, nem csak saját életével, de extravagáns fotósorozattal is bizonyítva: a kor mulandó, ám a stílus örök. Hit nélkül nem érdemes élni – ez már a marosvásárhelyi B. Fülöp Erzsébet és Bob Miklós belső utazásainak summája. És hogy mit keresett Nyáry Krisztián Erdélyben? Elmeséli a legfrissebb lapban. Tartalmas évkezdést kínálunk!

korábban írtuk

Legyen ideje annak, ami örök!
Legyen ideje annak, ami örök!

Új év, új kezdet. Ilyenkor sokan számvetést tartunk az elmúlt év élményeiből, sikereiből és hiányosságaiból, terveket, fogadalmakat fogalmazunk meg a jövő évre tartogatott vágyainkból. Miből lenne jó, ha több lenne, miből legyen kevesebb?