Villáminterjú Pálfi Kingával: A katarzist olvasással érem el a legkönnyebben

„Vízre lépés” volt számára vállalkozóvá válni negyven felett, ha bán valamit, akkor azt, hogy nem hangosította ki hamarabb, mekkora szükségünk van nekünk, nőknek a megerősítésre. Kedvenc folyamata, amikor egy nő felismeri önmagában a szépet, s hétköznapi hősei a gyerekei, akik egy elképesztően változó világban nőnek fel. Pálfi Kinga székelyudvarhelyi stílustanácsadó válaszolt ezúttal a Marcel Proust által elhíresült kérdésekre.

Fotó: Józsa Levente

– Hogyan indul a reggeled?

– Ébresztővel és kávéval. Az az érzésem, hogy az évek során felgyűlt fáradtságot nehezen tudom kialudni magamból. Mintha álommanók laknának a pilláimon. A gyerekekkel folytatom, ébresztem a sulis srácaimat, majd meleg reggeli és tízórai-pakolás. Mindezt pizsiben, amikor ők kilépnek az ajtón, akkor készülök el én is a legkisebbel, oviba.

– Mi a legjellegzetesebb tulajdonságod?

– A segítőkészség és a szervezés. Valahol ez a kettő együtt is jár, azt hiszem. Valahogy az életet jobbá tenni akarás jelenik meg mindig, a lehetőségek összeszövése – szinergia-teremtés, függetlenül attól, hogy abból főzök-e, ami épp a hűtőben van, vagy családi eseményt szervezek, esetleg épp egy újabb ötletből próbálunk valóságot építeni.

– Hát a kedvenc folyamatod?

– Amikor egy nő eljön hozzám, és csak a hiányosságait látja, majd, amikor a találkozás végére érünk, kislányos bájjal mosolyog a tükörben önmagának, és meglátja: Ő SZÉP.

– Mi a legnagyobb dolog, amit elértél?

– „Vízre lépés” számomra a saját vállalkozásom elindítása 40 pluszos fejjel. A bizonytalanba ugrani, magamban, tudásomban és képességeimben bízva.

Erre rendkívül büszke vagyok.

– És a legkedvesebb időtöltésed?

– Kétségkívül az olvasás. Nagyon kikapcsol, elrepít, mélyen meghat, és magával ragad. A katarzist én olvasással érem el a legkönnyebben, a legmélyebben, ha lehet ilyet mondani.

– Kik a hétköznapi hőseid?

– Többen is vannak: a gyerekeim, hisz olyan változó világban állnak helyt, hogy elképesztő. A nő, aki mer tükörbe nézni, és elindulni önfelfedező útra. De a szülésznők, egészségügyi szakemberek is, és a sort folytathatnám.

– Mi az a tulajdonság, amit leginkább helytelenítesz önmagadban?

– A halogatást. Ha olyan feladataim vannak (márpedig vannak), amelyek monotonitással járnak, repetitívek brrr... Nehezen veszem rá magam, hogy elvégezzem. Ilyenkor annyi minden más elrendezni valóm akad, és a kóros álmosság is olyankor szokott rám törni.

– Mit bánsz a legjobban?

– Hogy nem hamarabb kezdtem el a vállalkozásom, és nem hangosítottam ki jobban, mekkora szükségünk van nekünk, nőknek a megerősítésre.

– Mi a legbecsesebb kincsed?

– A családom. Olyan fantasztikus férjem van, aki elvisel, aki kiegészít, és akire számíthatok. Valahogy egyensúlyban tudjuk tartani ezt az ingoványos bárkát, bár van benne premenopauzás, kamaszodó, tinédzser és kissrác is.

– Milyen esetben szoktál hazudni?

– Inkább nem fejtem ki teljesen a valóságot, azt hiszem. Pl. a gyerekeknek, amikor tudom, hogy nehezen- vagy nem értenének meg valamit. Vagy még nem jött el az idő, hogy tudják azt a dolgot.

– Hol élnél a legszívesebben?

– A tenger mellett, mediterrán vidéken. Egyértelműen.

korábban írtuk

Tudós nők – Dr. Tódor Erika-Mária: Egyéni döntésünk a prioritások felállítása
Tudós nők – Dr. Tódor Erika-Mária: Egyéni döntésünk a prioritások felállítása

Két évtizede tanítja a román nyelv oktatásának módszertanát, konferenciákat szervez, hazai és nemzetközi projektekben vesz részt, könyvek kiadásánál bábáskodik, néhány éve pedig a Sapientia EMTE Tanárképző Intézetét is vezeti.