A korai ejakuláció az egyik legeredményesebben kezelhető férfi probléma

Az orgazmus körüli férfi nehézségeket legalább akkora- vagy akár még erőteljesebb tabusítás övezi, mint a női orgazmuszavart. Ezért is olyan nehéz rávenni a férfiakat a szexuális élet panaszainak a szakszerű kezeltetésére. Akik mégis rászánják magukat a terápiára, azokkal nagy eséllyel szép sikereket lehet elérni, a pszichés alapú szexuális problémák ugyanis a férfiak esetében sokkal könnyebben kezelhetők, mint a női gondok.
Hirdetés

Az orgazmus kapcsán a férfiaknál két típusú probléma merülhet fel: a korai és a kései ejakuláció. Pszichés értelemben mindkettő egyfajta kontrollvesztést jelent a szexuális aktus során a férfi nemi szerv fölött. 

Bár manapság a korai magömlés nem kívánatos jelenség, evolúciós szempontból hasznos, 

hiszen minél gyorsabban képes egy férfi a csúcsra jutni, annál valószínűbb, hogy időben meg tudja termékenyíteni a partnerét, és átörökíti a génjeit. Mára azonban az aktusról nem úgy vélekedünk, hogy ennek elsődleges célja a szaporodás, éppen ezért ez a biológiai sajátosság nem feltétlenül jelent előnyt a szexuális életben. 

Az orgazmus eléréséhez szükséges időintervallum becsapós téma, hiszen ha egy pár élvezi az együttlétet, mindkettejük számára kielégítő, akkor nem számít, hogy hány percig tart. Ennek ellenére a diagnózis és a határok meghúzása a tipikus és a szélsőséges vagy atipikus esetek között megköveteli, hogy egy időintervallum mentén is meghatározzuk a problémát. Ilyen értelemben 

korai ejakulációnak azt nevezzük, amikor egy férfi minimális ingerlés hatására, a behatolást követő egy percen belül akarata ellenére ejakulál. 

Olyan esetek is vannak, amikor még a behatolás előtt bekövetkezik az orgazmus. A fizikai idő mellett jelentős szerepe van annak, hogy a pár szubjektív megélése mi a korai orgazmus terén, ők egyenként és együttesen hogyan vélekednek az aktus hosszával kapcsolatban. A férfiak 25-40 százaléka tapasztalt már élete során túl gyors orgazmust, azonban a merevedési zavarokhoz hasonlóan, 

itt sem mindegy, hogy egyedi (ritkán előforduló) vagy már krónikussá vált jelenségről van-e szó.

A korai magömlés elsősorban a kevés szexuális tapasztalattal rendelkező, fiatal (általában 30 év alatti) férfiakra jellemző. Amennyiben érettebb férfiról van szó, valószínűleg a jelenség már krónikussá vált, de tipikusan ebben az esetben is a szexuális élet elkezdése körül jelentkezett először. Egy 2005-ös kutatás szerint a behatolástól számított 5 perc körüli teljesítmény nevezhető átlagosnak a férfiorgazmus elérésében, de nagyon végletes a párok szokásrendje, hiszen a fél perces aktustól a háromnegyed órásig sokféle hosszúságú együttlét volt jellemző a megkérdezettekre, akik stopperrel mérték az aktus hosszát a vizsgálat egy hónapos ideje alatt.

Napjainkban – főként a pornó hatására – az a tévhit és elvárás alakult ki, mely szerint az aktus során hosszú ideig „kell” teljesíteni. 

Ez nagyon megnehezíti a fiatal férfiak önmagukkal szembeni elvárásait. Egy, a női igényeket felmérő vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy a nők (ellentétben azzal, amit a pornófilmek sugallnak) nem igényelnek sokáig tartó aktust, amennyiben az előjáték megfelelő hosszúságú volt. A konkrét behatolástól számított 10 perc fölötti időtartamról a megkérdezett nők többsége azt válaszolja, hogy nincs igényük ilyen hosszú hüvelyi stimulációra. A szakirodalom is leírja, hogy a túl hosszú aktus hüvelyszárazságot, kellemetlen, szúró érzéseket, akár fájdalmat is kiválthat. Női szemmel tehát 

a hosszabb előjáték és a behatolás alatti körkörös, finomabb mozgások, valamint a kézzel történő csiklóstimuláció célravezetőbb, mint a gyors, lökésszerű és sokáig tartó mozgásforma.

A korai magömléses klienseim kivétel nélkül arról számolnak be, hogy kamaszként a maszturbálásra és az első partnerrel történő szexuális élmények megszerzésére sem volt biztonságos, zavartalan helyszín és alkalom, ezért mindig gyorsan kellett „végezni”. A lelepleződés miatti félelem sürgeti ilyenkor a folyamatot. Így a szexuális tabuk, a felvilágosítás hiánya és a tapintatlan, a kamasz intimitását figyelmen kívül hagyó szülői magatartás (pl. mindig nyitva kell tartani a gyerekszoba ajtaját, szülők benyitnak a fürdőbe kopogtatás nélkül stb.) jellemzően gyors önkielégítéshez vezet, ami alatt a fiatal nem tudja kellőképpen elsajátítani a saját testének működési jellemzőit, és ahelyett, hogy a lassítás technikáit tapasztalná ki, éppen ellenkezőleg, a gyorsaságot fogja fokozni. A későbbiekben ez a gyorsaság átvivődik a partnerrel történő kapcsolatra is.

Hirdetés

Természetesen más tényezők is közrejátszhatnak a korai ejakuláció megjelenésének hátterében. 

A szeretkezések száma összefüggést mutat a gyorsasággal. Minél ritkább a szexuális tevékenység, annál valószínűbb, hogy ilyen jellegű zavar lép fel. 

Ez már a kamaszok szexuális életében is jelentkező probléma, hiszen ritkán van alkalmuk együttlétre, így ez a gyorsaság nem csak a lebukás miatt, hanem a ritka alkalmak miatt is rögzülhet. Hosszabb kihagyás után is előfordul, de ha csupán egy-két alkalmat érint, és ezt kellő humorérzékkel, tapintattal, elfogadással fogják fel a partnerek, nem alakul át szükségszerűen szexuális zavarrá a jelenség. 

A korai ejakuláció esetén sokszor a partner tapasztalatlansága is fenntartó tényező, hiszen ebben az esetben ő sem tudja, mi várható el a férfitól a szexuális tevékenység során, és kevés az esély rá, hogy tapintatosan mindkettejük számára kielégítő irányba terelje az együttléteket.

A korai magömléses esetek tehát fiatalon kezdődnek azzal, hogy a kamasznak nincsen meg a lehetősége és a megfelelő körülményei a gyakorlásra, a viselkedés pedig így, gyors orgazmus megéléseként rögzül. 

A lassítást és a szexuális örömök elnyújtásának technikáját csakis gyakorlással lehet megtanulni, eleinte egyedül, majd partnerrel. Ennek az első lépése az ún. visszafordíthatatlansági pont felismerése. Ha ezt már érzékeli a férfi, akkor meg kell tanulnia azt is, hogyan állítsa meg a folyamatot. Az egyik kézenfekvő stratégia a pózváltás, ez azonban sokszor a partner szexuális izgalmát is lelohasztja. Szexuálterápiás üléseken más módszereket is tanítunk a klienseknek, többek között légzőgyakorlatokat, gondolatelterelési stratégiákat, ugyanakkor a pornófogyasztást kiiktatjuk a szokásrendből. Sokat segíthet a férfi intimtorna gyakorlása is. A korai ejakuláció az egyik legeredményesebben kezelhető férfi probléma, a terápiás folyamat által a férfi önbizalma, testképe, kontrollérzése növekszik, így nem csak a szexuális életben, hanem a párkapcsolat egészében, sőt azon kívül, a hétköznapok során is pozitív irányú változás jön létre.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Amit tudni érdemes a krónikus merevedési zavarról

Hirdetés