Címke: háztartás

Mosódió, ecet, szódapor: Tudatos(odó) háziasszonyságunk története

Nem vagyok fanatikus „biolány”. Bár az utóbbi években egyre tudatosabban figyelek arra, mit eszem, minél kevesebb kemikáliát használjak, amennyire lehet, szelektíven gyűjtsem a szemetet. A folttisztítás azonban nem hoz lázba, és – kutyásként – a pedantéria sem az én területem. Mégis beültem a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Tudatos Udvarhely programjának előadássorozatára gyakorlati tippekért: miként lehet mosni, takarítani kevesebb vegyszerrel. Mi több, gyakorlatban is teszteltem a vegyszermentes

Örökzöld: nő-férfi munkamegosztás a háztartásban

Az elmúlt száz év egy sor olyan társadalmi változást hozott, amely meghatározó szereppel bírt a háztartáson belüli munkamegosztásra (is). Merthogy átalakultak, alakulnak a nemi szerepelvárások, jelentősen nőtt a női munkavállalás, így az egykeresős, a férfi által eltartott család általánosan kétkeresősre módosult. És ha már mindenki napi 8–10 órát a munkahelyén tölt, akkor a háztartási teendőket ki látja el?

Tájba illő rönkház a varsági tanyavilágban

Földúton haladunk az erdő között, Székelyvarság Küküllő nevezetű részén. Már az odaút is sejteti, különleges helyen laknak vendéglátóink, Balog Ágoston és felesége, Katalin. És nem is csalódunk: nyugalomsziget a vadon sűrűjében.

Gondoskodás testnek, léleknek: krémlevesek

Talán nem is gondolnánk, hogy egy tányér forró leves mi mindenre képes. Ezt most már a tudomány is megerősíti: a leves nemcsak összetevői által javít a közérzetünkön, hanem azáltal is, hogy miközben elfogyasztjuk, azt éljük meg, hogy gondoskodnak rólunk.