Mit hoztam haza Rómából? A vágyat, hogy még sokszor láthassam ARCHÍV

Róma pezsgő nagyváros, annyi látnivalóval, hogy lazán túladagolásos állapotba kerülhet az ember, ha nem szelektál, nem tartogat élményeket egy újabb látogatásra. „Gyakorlottabb” utazókként ezt tartottuk szem előtt, a késő őszi időpont pedig a kellemes hőmérsékletben lehetővé tette a hatalmas sétákat.

Fotó: Asztalos Ágnes

Érdekes volt római látogatásunk, mert valahogy úgy alakult, hogy a városnéző túráink mindig a II. Viktor Emmánuel emlékműtől indultak. Ez volt az utolsó a látványosságok sorában, amit meg akartunk nézni, és végül mindennap ott kötöttünk ki, ugyanis ott volt a szállásunkra vivő villamos végállomása. A Piazza Venezia forgalma sokkolóan szemlélteti az olasz főváros temperamentumos (elegánsan fogalmazok) közlekedését.

Nekem elsőként a Pantheont kellett látnom. Az ókori építészet, kultúra rajongójaként évek óta vágytam erre, első utunk hát ide vezetett, hogy aztán egy jó délutánra a talán legépebben megmaradt római épület környékén maradjunk.

Fotó: Asztalos Ágnes

Bementem világosban, bementem sötétben, és nem tudtam betelni a Pantheon belső terével. Az oculuson beesett az eső, aztán később a csillagokat lehetett látni… Csodálatos volt! Akárcsak az előtte levő tér, amelybe szinte belesüpped a kereszténnyé tett ókori szent hely, hiszen egykor jóval lennebb volt a járószint, és ezen az ókori alapon „nőtt fel” a mai Róma.

Fotó: Asztalos Ágnes

A Vatikáni Múzeumok gyűjteményét, a Forum Romanumot és a mindenhol előbukkanó égre törő római oszlopokat látva elgondoltam: a csodálatos reneszánsz, majd barokk művészet nagyjainak volt, amit folytatniuk. Hiszen a szépséget már professzionális szinten művelték a rómaiak is, elő-előbukkanó alkotásaik mindig gyújtóhatással lehettek minden korok itáliai művészetére. A szépséget nem adhatták, nem adták alább. Talán innen táplálkozik az olaszok legendás szépérzéke, ami tetten érhető ma akár a divatban, az utca emberének stílusos megjelenésében, az autók, bútorok stb. legendás formatervezésében?

Fotó: Asztalos Ágnes

Az egymásra rétegződött nagyság engem nagyon lenyűgözött: a császári fórumok fölött a középkori pápai állam palotái, a panorámából kiugró templomkupolák, harangtornyok, mind-mind eszméletlen látványt nyújtanak. A római szent terület fölött lakóházak, ablakaik a romokra nyílnak. Vajon, azoknak, akik itt élnek, ez már fel sem tűnik? Nem érzik a történelem „szelét” néha-néha? Persze, tudom, hogy romantikus ez a megközelítés, de azért eszembe jutott.

Fotó: Asztalos Ágnes

Kedves élmény volt a Colosseum egyik második szinti beugrójában tartott rögtönzött történelemóra is. A kicsik bizonyára osztálykiránduláson voltak, elpilledve ültek a földön, volt, aki kerek szemmel figyelt a magyarázó tanárnőre, volt, aki ásítást nyomott el… Helyszíni szemléltetés, ez igen!

Fotó: Asztalos Ágnes

A Spanyol lépcső, a Trevi-kút ezúttal nem mutatta meg magát, előbbit és a fölötte levő templomot éppen restaurálják, a legendás barokk szökőkutat pedig tisztították. Múzeumokat nem igazán látogattunk – mindezek és még rengeteg más marad egy következő útra. Az idő annyira szép volt, hogy inkább a Villa Borghese hatalmas parkjában bandukoltunk, vagy a Piazza del Popolo forgatagát, este a Piazza Navona fényeit néztük, hallgattuk a szökőkutak vízcsobogását.

Fotó: Asztalos Ágnes

Azért Michelangelo Mózesét felkerestük, és a Santa Maria del Popolo templomban Caravaggio két olyan festményét (Szent Pál megtérése a damaszkuszi úton és Szent Péter keresztre feszítése) láthattuk, amit már nem akartunk „elnyomtatni” semmivel…

A késő délutánokat a Trastevere- negyedben töltöttük, ennek kisvendéglői lettek kedves vacsorázó, borozgató helyeink kis római vakációnk alatt. A rómaiak Tiberise melletti városrész szűk kis utcáival, igazi olasz filmbe illő hangulatot árasztó tereivel kihagyhatatlan: barátságos, élő, emberi, kopottságában is gyönyörű.

Ha valaki megkérdezné, hogy mit hoztam haza Rómából, a válasz talán ez lenne: a vágyat, hogy még sokszor láthassam.

Cikkünk a Nőileg magazin 2015. decemberi lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Puglia: festői tájak és „értékes
Puglia: festői tájak és „értékes

Olaszország lenyűgöző, nem lehet betelni vele – hallani turisták ezreitől –, az igazi csodát azonban „a csizma sarka” tartogatja. Puglia ugyan Itália legszegényebb tartománya, de látnivalókban nem szűkölködik. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. novemberi lapszámában jelent meg.)