ARCHÍV A hetedik: Földanya hava

Szeptember eredetileg a hetedik hónap volt az ókori római naptárban, innen a neve, de most már a gyümölcshozó kilencedik. A népi kalendáriumban Szent Mihály hava, számos világnap van ebben a hónapban is: 10-én az öngyilkosság megelőzésének világnapját tartják, de az illetlenségnek is van napja szeptemberben és a gyermekeknek is.

Szeptember 21-e a magyar dráma ünnepe, de a hála világnapját – igen, hála érte, ilyen is van –, a népmese- és a kávé napját is az első őszi hónapban tartják világszerte.

Szeptember szép ember, november csúf ember, december rossz ember

Az elődeink szerint, amilyen az ősz első hónapja, olyan lesz a következő tavasz időjárása is. Legalábbis erre utal több népi megfigyelés is. Elsején például ha esik, akkor enyhe tél lesz, valamint egész hónapban tartó eső. Ha az eső mellett égzengés is hallható, akkor jövőre jó termés várható. Kisasszony napján – szeptember 8-án – úgy tartják, amilyen ennek a napnak az időjárása, annak az ellenkezője jellemzi az egész őszt. Ha pedig szeptember 14-én jó idő van, akkor a tavasz is nagyon szép lesz. Szent Mihály napján a keleti szél hideg telet jelez előre. Ha szeptemberben másodszor is kivirágzik az akác, hosszú, meleg őszre lehet számítani, ha azonban korán lehullanak a falevelek, a gólyák és a fecskék korán útra kelnek, akkor hamarosan megérkezik a hideg idő.

Betakarodunk a kertből

Szeptember az alma, a szilva, a murok és az édesburgonya betakarításának is az ideje, de ekkor ültethetjük el a tavasszal virágzó növények hagymáit is. Elvethetjük a zöldsaláta magokat, de legyen készenlétben az üveges védőkeret is, fagy ellen. Ekkor ültethetünk fokhagymát és évelő növényeket, vethetünk vadvirág magvakat is. Ha szeptemberben kevés a csapadék, öntözzük meg a fákat és a bokrokat, hogy megelőzzük a téli károsodásukat. Sajnos lassan ideje bevinni a szobanövényeket is…

Mámor és szőlőcukor

„Az ökörnyállal kezdődik, a mustszagú erjedéssel, a dáliákkal, a színházi bemutatókkal és a japán-kínai háborúval; évszakok, egy idő óta, általában háborúkkal kezdődnek… A természet az enyészet felé tart; de az ember sem tétlen. Bombával és ökörnyállal kezdődik, s a végén, szeptember végén, természetesen egy verssel ér véget, melyben minden rögzítve van, amit e pillanatról mondani lehet… Ezt a verset mondogatom, s kutyámmal járok, mint egy orosz író, az édes, mustszagú és enyhén mustárgáz illatú őszben. A présházakban töltik a hordókat, és a gyárakban töltik a bombákat, messze valahol, szerte az őszülő világon. Az ősz a Hűvösvölgyben kezdődik, valamivel a Vámház mögött, s a Nagykovácsi rétet megkerülve elhalad a Szép Juhászné mellett; így tart a város felé. Mire az Olasz fasorba beér, már egészen városias, lódenkabátos. Délután négy és öt között kezdődik, mikor a Veronikánál még cigányzene szól, s a hűvösvölgyi cukrászdában szegény, nyugdíjas, beteg és rosszkedvű milliomosok szacharint tesznek kávéjukba. Valahol zene játszik, egészen régi és fellengzős operarészleteket, például az Undine nyitányát. A kerti utak mentén a kőangyalok hajfürtjeit vérpiros szőlőlevél ékíti. Mindez kissé édeskés, csiricsáré és túltömött, olyan, mint egy olasz opera búcsújelenete. Elmegyek a Veronika előtt, s biztosan tudom, még tartogat az élet számomra valamit, ami egyszerre lesz orvosság és édesség, mámor és szőlőcukor. Megállok, körülnézek, várakozom."(Márai Sándor: Szeptember)

Megjelent a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A bőség hava
A bőség hava

Régen az augusztust az új kenyér- és a bőség havának is nevezték, de a római császárról, Augustus Octavianusról kapta a hónap az augusztus nevet. Ezekben a hetekben van a forint születésnapja, az anyatejes táplálás világnapja, és ugyancsak augusztusban tartják a fiatalok- és a balkezesek napját is.