ARCHÍV Az alkoholról – csak őszintén, képmutatás nélkül

A túlzott alkoholfogyasztás egészségre káros hatásáról kell beszélni a gyermekünknek, a korai felvilágosítás és felkészítés kulcsfontosságú a mindenféle káros szenvedély, de a szexualitás témájában is. De hogyan beszéljünk hitelesen és képmutatás nélkül az alkoholfogyasztásról, ha mi magunk is fogyasztunk szeszes italt? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)

Akinek serdülő gyermeke van, már hozzászokhatott, hogy gyermekei gyakran képmutatással vádolják. Öt-hatévestől még élesebben hat a megjegyzés. A helyzet: ebédelünk, arról beszélgetünk, kinek hogyan telt a napja. Fiamék a napköziben az egészséges életmódról tanultak, a gyermeknek nagyon megmaradt: azt hallotta, hogy az alkohol káros az egészségre, „öli az agysejteket”. „Ez így is van” – mondom. „De ti is isztok alkoholt” – jön a kissé aggódó válasz. A gyermek csak kicsi, nem hülye, cseng a fülemben férjem szavajárása. 

Az alkoholfogyasztás szerves része a felnőttek társas életének. Az alkohol feszültség- és szorongásoldó, egy jó pohár bor élmény is, de a mérték nagyon fontos. Nem egy ördögtől való szerről beszélünk, hangsúlyozza Szalay Zsuzsanna pszichológus, de a mértékről nem szabad megfeledkeznünk. A gyakorló iskolai tanácsadó szakember egy-, a Székelyudvarhelyi Ifjúsági és Turisztikai Információs és Tanácsadó Iroda által végzett idei kutatást idéz, amelyben az általános- és középiskolások alkohol-, energiaital-, cigaretta- és drogfogyasztását, szexuális életét, internethasználatát és az iskolán belüli erőszakot vizsgálták. „Még számomra is meglepő jelenséget számszerűsítettek” – jegyzi meg a pszichológus. A felmérésből ugyanis kiderült, hogy az ötödikesek 2,4 százaléka fogyaszt alkoholos italt havi 12 alkalommal, hatodikban ez az arány 13,7 százalék, tizenegyedikben már 65,6. Mindennapi alkoholfogyasztásban a tizedikesek produkálták a legmagasabb arányt 1,5 százalékkal, a tizenkettedikesek 7,3 százaléka pedig azt válaszolta, hogy heti több alkalommal fogyaszt alkohol, itt ők vezetik a listát. 

Szalay Zsuzsanna pszichológus

Van olyan, hogy túl korán?

Erdélyben, de főként Székelyföldön népbetegség az alkoholizmus, nem valószínű, hogy van olyan gyerek, akinek a szűkebb vagy tágabb családjában ne lenne egy alkoholbeteg. „A gyerekek látják, tapasztalják és elszenvedik az alkoholbeteg személy vergődését. Nincs amiért tabusítani a témát, habár sokan még mindig bagatellizálják és tagadni szeretnék, hogy milyen súlyos a helyzet. A kiskamaszok prevenciós foglalkozásain vagy a gyerek kérdéseit, értetlenségét tapasztalva, fontos, hogy beszéljünk róla” – szögezi le Zsuzsa. 

Egyébként az idézett kutatás is hűen tükrözi: ajánlatos ezt a témát már az ötödik osztályos gyerekekkel is szóba hozni (de akár még korábban is), mert, ha nem is nagy arányban, de találkoznak olyan társakkal vagy vehetnek részt olyan társas együttléteken, ahol ők vagy társaik kíváncsiságból, lázadásból vagy feltűnési vágyból kipróbálják az alkoholt.

Így fogjunk hozzá

Az alkoholfogyasztás témáját előbb tágabb összefüggésből közelítsük meg: beszélhetünk például arról, hogy hogyan lehet jól érezni magunkat társainkkal bulikban, kirándulásokon úgy, hogy ne sodorjuk magunkat veszélybe. Mire figyeljünk a biztonságos szórakozás megvalósulásához? „Ne feledkezzünk meg arról, hogy a kiskamaszkorban már a lázadás, határfeszegetés megnyilvánul, amikor a fiatal szeretne kitörni a kisgyerek szerepből, imponálni a társaknak, elismerést szerezni” – tudjuk meg a pszichológustól. A 68. osztályosoknak beszéljünk arról is, hogy attól nem lesz felnőttebb, menőbb valaki, ha alkoholt fogyaszt vagy cigarettázik, sőt, akár veszélybe is sodorhatja magát.

Röviden: ismertethetjük az alkohol hatását a szervezetre, hogy mi a különbség az ittasság, a részegség és az alkoholmérgezés között. Igen, fontos, hogy már a kiskamaszok is ismerjék az alkoholmérgezés jeleit és tüneteit, hogy tudják, mit kell tenni ilyenkor: hívjanak mentőt, tartsák ébren az érintettet, ne hagyják, hogy lefeküdjön, adjanak neki kis vizet, fektessék biztonságos oldalfekvésbe, figyeljék a légzését, tartsák melegen és maradjanak mellette.

Felkészülés a tudatos alkoholfogyasztásra

Serdülőkkel már sokkal részletesebben ajánlatos a biztonságos bulizásról beszélni. Ebben a korban már több időt töltenek társaikkal hétvégézés, fesztiválozás, táborok, bulik alkalmával. „Ebben az életkorban – azt tapasztalom – még a statisztikai számoknál is jóval nagyobb az alkoholfogyasztás a fiatalok körében. Velük már a kulturált, biztonságos szórakozás témában szóba kell hozni az alkohol mellett a biztonságos szexet, és a kábítószerfogyasztás, -túladagolás vagy az alkohollal kombinált fogyasztás veszélyeit. Úgy érzem, hogy szinte az alkoholtól féltem a legkevésbé a tiniket, a drogokat vagy kombinált fogyasztást sokkal veszélyesebbnek találom. Természetesen, az alkoholmérgezés veszélye még mindig fennállhat, ezért nagyon fontos, hogy szülő és pedagógus is beszéljen ezekről és hasznos tippekkel, tanácsokkal lássa el a fesztiválozni, bulizni induló, határfeszegető serdülőt” – hangsúlyozza a szakember.

Tiltani? Semmi értelme

A tiltásnak felhívó jellege van. „Serdülőkorban, amikor a fiatal keresi önmagát, válik le a szülőtől, a kortársak referenciahatása erőteljesebb, kísérletezik a határok feszegetésével, akkor a szülők teljes tiltása ellenkező hatást válthat ki. Ezért fontosnak tartom a nyitott, elfogadó hangvételű beszélgetést a szülővel, amikor tanácsokat adunk inkább, és felhívjuk a figyelmet a veszélyekre: milyen kellemetlen élmény lehet, amikor mentő viszi be az ittas fiatalt a sürgősségi osztályra és hasonlók” – így a szakember. 

Ahány ház, annyi szokás, de a családi szabályok leszögezése is rendkívül fontos. Ugyanígy fontos a gyermekünkkel már előzetesen tisztázni, átbeszélni, hogy mit várunk tőle: tartózkodást vagy mértéktartást, hogy telefonon számunkra legyen elérhető, bármi történjék vele vagy társával, bármikor hívjon, mert mi segítünk, érte megyünk. Az átbeszélt közös megállapodások be nem tartásásnak is legyenek következményei utólag. A legeslegfontosabb pedig a bizalom kialakítása, visszaállítása, akkor, ha a tini megszegte a megállapodást, emeli ki a pszichológus.

„Érezze, hogy mi mindent megteszünk érte és mellette vagyunk, leszünk, akkor is, ha bajban van. Ránk mindig számíthat. Nekünk a bizalom nagyon fontos akkor, amikor olyan helyre engedjük, ahol szinte borítékolni lehet, hogy a társas nyomás vetekszik vagy fölülírja akár a mi megállapodásunkat. Jó, ha magunknak titkon belátjuk, hogy nagy az esélye a határfeszegetésnek. Gondoljunk ilyenkor saját serdülőkorunkra, hány olyan alkalom volt, amiről talán még ma sem beszélnénk a szüleinknek. Valószínű, hogy az ők életükben is lesz ilyen” – jegyzi meg Zsuzsa.

Így készítsd fel a serdülőt!  kisokos 1. Buli előtt étkezzen kiadósan! 2. Állítson fel mértéket, határt az alkoholfogyasztásban, és ne keverje az italokat! 3. Hidratáljon, igyon vizet alkoholfogyasztás közben! 4. Mielőtt buliba indul, ellenőrizze, hogy fel van-e töltve a telefonja! 5. Gondolja át, hogyan fog hazajutni! 6. Maradjon a barátaival, ne féljen megkérdezni őket, jól vannak-e! 7. Készüljön meleg ruhával! 8. Ne menjen bele ivós játékokba!

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Törékeny kamaszok: figyelemre, elfogadásra, nyugodt otthoni légkörre vágynak
Törékeny kamaszok: figyelemre, elfogadásra, nyugodt otthoni légkörre vágynak

A kamaszkor a testi, lelki, szellemi átalakulás időszaka, tulajdonképpen egyfajta újjászületés, csak ez esetben az, aki szül, és az, aki születik egy és ugyanaz a személy. Serdülőkorban ugyan a test is átalakul, de legalább ennyire megváltozik a személyiség és hosszú, néha fájdalmas, évekig tartó vajúdás után kialakul az érett, felnőtt én.