ARCHÍV „Várakozás nélkül szemlélem a táj tárlatát" – Magvető hava

Októbert a katolikus egyház a rózsafüzér hónapjának tekinti, a népi kalendárium Mindenszent havának, a székely-magyar naptár szerint Magvető hava, hiszen ekkor van az őszi vetés ideje. Protestánsoknál gyakran a reformáció hónapjaként is említik, a 18. századi nyelvújítók szerint az október: mustonos.

Ebben a hónapban tartják a zenei világnapot és az idősek napját, a pedagógusok és az állatok ünnepét, de októberben van a kézmosás és az ölelés napja is. Mi több, a Caps Lock is napot kapott. A hónap második hétfője Kolumbusz és Amerika felfedézésének napja, huszonharmadika az 1956-os magyar forradalom emléknapja, a hónap utolsó napján pedig a Halloweent ünneplik az angolszász kultúrákban. 

Babbegyűjtés és batáta-szüret

Hacsak nem volt fagy korábban, októberben is felszedhetjük az édesburgonya gumóit – azt ugyanis nem bírja az édes. Ilyenkor szedhetjük le az utolsó babokat, a gyökereiket azonban érdemes a földben hagyni: jó nitrogénkötő, jót tesz a földnek, és a fagy előtt érdemes betakarítani a be nem ért zöldparadicsomokat is. Ha az ágyások megüresedtek, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk őket. Ha ilyenkor ültetünk dughagymát, egy hónappal korábban beérik majd, mint a tavasziak. De vethetünk saláta és spenót magokat is. Ha most ültetünk fiatal fákat és cserjéket, ültetés után rendszeresen locsoljuk őket. Télen is! A szobanövényeket még a fagy előtt vigyük be a lakásba, és meg lehet tölteni lassan a madáretetőket is, hogy odaszokjon az éhes dalos sereg. 

Langy időre várva

Október elseje, Hedvig napja az őszi lombhullás kezdete. Egyes vidékeken úgy tartja a hagyomány, hogy Ferenc hete a legalkalmasabb a búzavetésre, ha Ferenc nap előtt vetik el a búzát, az gazos, gyomos lesz. Dénes névünnepe „megmutatja" a telet: ha északról fúj a szél, és tiszta az ég, szigorú, kemény tél várható. Ha azonban napnyugat felől, és az ég is felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés várható a következő évben. Régen a legtöbb magyar borvidéken október 15-én kezdődött a szüret, napjaink prózaiságában Teréz napjával a hivatalos fűtési szezon kezdődik. Ha Orsolya napján szép az idő, karácsonyig is eltarthat, a Dömötör-napi hideg szelet azonban a kemény tél előjelének tartották a régiek. 

Várakozás nélkül szemlélem a táj tárlatát

„A szálloda nagyon finom volt, s természetesen a hozzávaló október is finom volt, mintha az igazgatóság mindent elkövetne, hogy jó minőségű évszakot nyújtson elkényeztetett vendégeinek. Időnként köd szitált, ahogy illik… Ebéd után a szálló bejárata előtt hevertünk, fekvőszékekben, sportszerűen marcona, kötött ingekben, s arcunkat a napfény felé fordítottuk, mely oly gyöngéd volt e hetekben, mint egy öregedő férfi érzése, mellyel egykori vetélytársaira és szerelmeseire gondol. Senki nem akart semmit. Az erdőnek olyan szaga volt, mint egy régi, nemes fából faragott ruhásszekrénynek. A tisztásra néha kilépett egy őz vagy egy öregedő moziszínésznő. Volt valami századon kívüli ez októberben. Soha nem éltem ilyen választékosan: az október sugártörésének oldatában lebegtünk, s csaknem jambusokban szóltunk a pincérhez. A világ elegáns volt és illatos… Mintha népszerűsítették volna e nemes hónapot. Magamra öltöm puha anyagát, mint valamilyen átmeneti konfekcióöltönyt, várakozás nélkül szemlélem a táj tárlatát, közönyösen járok színes és kopott díszletei között. Az emberről lassan lekopik minden hazugság, így a világfájdalom is. Marad a fájdalom és a világ.” (Márai Sándor: Október)

Megjelent a Nőileg magazin 2022. októberi lapszámában.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A hetedik: Földanya hava
A hetedik: Földanya hava

Szeptember eredetileg a hetedik hónap volt az ókori római naptárban, innen a neve, de most már a gyümölcshozó kilencedik. A népi kalendáriumban Szent Mihály hava, számos világnap van ebben a hónapban is: 10-én az öngyilkosság megelőzésének világnapját tartják, de az illetlenségnek is van napja szeptemberben és a gyermekeknek is.