ARCHÍV Férfi meddőség – gyakoribb, mint gondolnánk

A meddőség állapotát nehezen értik meg azok, akiknek nem kell megküzdeniük vele, pedig minden hatodik párt érinti a világon. Valamiért rögtön a nőknél keressük elsősorban az okot, pedig a statisztikai adatok arra világítanak rá, hogy fele-fele arányban küzdhet terméketlenségi problémákkal férfi és nő. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. májusi lapszámában jelent meg.)

Rengeteget beszélünk arról – bár lehet, hogy még mindig nem eleget –, hogy mi áll a női meddőség hátterében, míg a férfiakról kevesebbet hallani. Még a szakág neve is ismeretlen sokak számára: a férfi meddőség problémájával az urológia egy szupraspecializált ága, az andrológia foglalkozik. Dr. Vida Árpád-Olivér urológus szakorvos, akit a témával kapcsolatban kérdeztem rögtön hangsúlyozza, a meddőség nem összekeverendő a merevedési zavarokkal (impotenciával), hisz egy meddőségben szenvedő férfi a legtöbb esetben nem küzd merevedési zavarral is, ám egy impotens férfi – mivel képtelen a közösülésre –, „meddőnek” is tekinthető.

Dr. Vida Árpád-Olivér urológus szakorvos

Ugyanakkor a természetes megtermékenyítésben a merevedés mellett a spermáknak kell megfelelően működniük. Ha valamilyen rendellenesség, elváltozás van, akkor szintén terméketlennek mondható a férfi. A meddőségi klinikák alaposan végigkövetik ma már a fogamzást, és azt tapasztalják, hogy az utóbbi időben arányaiban megnőtt a férfimeddőség. A terméketlen pároknál 40–40 százalékban érhető tetten a meddőség az egyik vagy másik félnél, az esetek 10 százalékban mindkét félnél fellelhetők az elváltozások, és vannak esetek, amikor a meddőség okát nem is lehet megmagyarázni. 

A meddőség előfordulása 16–20 százalék közé tehető világviszonylatban. Nyugat-Európában például minden hatodik párkapcsolat meddő. A férfi meddőség 35 éves kor felett már minden öt párból egyet érinthet. 

Az egészséges életvitel javíthatja a nemzőképességet

A férfiaknál a terméketlenséget veleszületett és szerzett elváltozások is okozhatják.

Vegyünk néhány példát: bizonyos kromoszóma elváltozások miatt nem fejlődnek ki rendesen a herék, csökken a tesztoszteron termelődés, stb. Vagy befolyásolja a nemzőképességet a herék leszállásának zavarai, a herevisszér-tágulat, hipogonadizmus (amikor a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet), heredaganat, herét ért egyéb traumák, herecsavarodás, illetve fertőzések is (itt nem csak a nemi úton terjedő betegségekről van szó). De a környezeti hatások is befolyásolhatják, így a dohányzás, a túlzott alkohol- és drogfogyasztás, doppingszerek, kívülről bevitt tesztoszteron, de akár a stresszes életmód is.

Akadályozhatja a nemzőképességet a gyermekvállalás kitolódása is (4050 éves korra), ami nem egy elhanyagolható tényező a férfiaknál sem

– állítja a szakorvos, hiszen olyan elváltozások léphetnek fel, amelyek következtében az ondótermelés, de főleg a hímivarsejtek funkciója károsodhat. Ismert azonban az a tény is – hangsúlyozza dr. Vida Olivér –, hogy a rendszeres testmozgás, az egészséges életvitel és a testsúlycsökkentés (elhízás esetében) pozitívan befolyásolja a spermaminőséget, így javíthatja a nemzőképességet.

Kórtörténet, spermavizsgálat és esélylatolgatás

Az urológus úgy tapasztalja, nem zárkóznak el a férfiak a kivizsgálásoktól. Őt is keresik fel olyan, főként fiatal férfiak, párok, kik legkevesebb 6 hónap gyermeknemzési próbálkozás után nem jártak sikerrel, vagy épp a meddőségi klinikáról irányítják hozzá őket. „Érdekes, hogy vannak olyan fiatalemberek, akik saját indíttatásból szakorvosi véleményt szeretnének kérni a házasság előtt, hogy nincs-e valamilyen elváltozás, ami befolyásolhatja a gyerekvállalást. Egy hererák esetében azonban mi vagyunk azok, akik ajánljuk a spermabankban való ondó raktározását a radikális kezelés bevezetése előtt, hogy az utódnemzés lehetőségét meg tudjuk őrizni, akár mesterséges megtermékenyítés révén is.”

A meddőség feltérképezésénél – a fizikai vizsgálat mellett, amikor megnézik a herék, a mellékherék, az ondózsinór, stb. állapotát – a kórtörténet is nagyon fontos. Minden betegségre, fertőzésre, nemi szerveket ért traumára, környezeti tényezőre és a szexuális életre is rákérdeznek a szakorvosok.

A specifikus laboratóriumi vizsgálatok közül a spermavizsgálat az egyik legfontosabb.

Nézik például az egy milliliter ondóban lévő spermiumok számát, a sejtek mozgásképességét, ami az életképességre utal, és a sejtek alaki épségét, vagyis morfológiáját. Ezeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott átlagértékhez hasonlítják. A kapott eredmények alapján az andrológus véleményt tud nyilvánítani a spontán fogamzás esélyeiről. Emellett genetikai és hormonvizsgálatokat is végeztethet a szakorvos, ha indokolt, vagy ultrahangot, esetleg MRI vizsgálatot, amelyek segíthetik a meddőség feltérképezését. 

A férfi meddőség okai gyógyszerrel, sebészi eljárással, vagy e kettő kombinációjával kezelhetőek, attól függően, hogy mi okozta a terméketlenséget.

Ezek segítségével javítani lehet a fogamzóképességet a férfiaknál. Vannak azonban olyan esetek – a genetikai rendellenességeknél például –, amelyek nem gyógyíthatóak. A legfontosabb tünet maga a meddőség a legtöbb esetben, így egy egészséges pár esetében egy év sikertelen próbálkozás után érdemes mindkét félnek felkeresni a szakorvosokat, és utánajárni a problémának.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A termékenységi nehézség párkapcsolatra gyakorolt hatásai – szakember válaszol
A termékenységi nehézség párkapcsolatra gyakorolt hatásai – szakember válaszol

„Úgy teszünk, mintha nem létezne termékenységi nehézség, és nem beszélünk róla, így sokan, akik ezzel küzdenek, azt gondolják, egyedül vannak a problémával. Ez még jobban elmélyíti – főként a nőkben – azt az érzést, hogy valami nincs rendben velük” – mondja Deé Ágnes pszichológus, pár- és családterapeuta, tanácsadó, aki a szakmájából adódó tapasztalatok mentén beszélt a késői gyermekáldás párkapcsolatokra gyakorolt hatásairól.