Ahol pezseg a kortárs kultúra – Hová térhetünk be Szentgyörgyön és Kolozsváron, Gyergyóban vagy Csíkban?

Ikonikus kultúrkocsmája volt csaknem két évtizeden át Székelyudvarhelynek – majd Marosvásárhelynek is – a G., az évek során felvonult az igényes alternatív kultúra színe-java, a kortárs magyar írók, szinte kivétel nélkül, sorban. De hová térhetünk be most, ha épp Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, vagy akár Gyergyószentmiklóson ér az este, s érdekelne egy kis kulturális csemege, vagy, ha csak sö..., azaz találkozásra szomjazunk helyi barátokkal?

Fotó: Facebook.com/Szimpla Sepsiszentgyörgy

Igényes rétegkultúra, sepsiszentgyörgyi módra

Romkocsma, kultúrterasz, alternatív közösségi tér? A válasz szimplán: mindhárom egyszerre. A nyitottságáról híres székelyföldi városban – ahol remek kortárs-, és táncszínházi produkciók is születnek, teret kap egyebek mellett a dzsessz és a drum’n bass – 2017-ben alapították meg az egyik első budapesti romkocsma, a Szimpla mintájára a névrokonát. Úgy tűnik,

a háromszéki kisváros megérett arra, hogy „lehet piaci alapon rétegkultúrát finanszírozni,

kilátástalannak tűnő építkezéseket túlélni, kiegyensúlyozottan működő konyhát vinni, színvonalas élő koncerteket, filmvetítéseket, színházakat rendezni” – ahogy olvasható a hely honlapján. A Józsi Kinga és Győző által alapított Szimpla, amely látványvilágában is igazodik a magyarországi névadóhoz, koncertek, folkestek, filmvetítések, író-olvasótalálkozók, zsibvásárok helyszíne, de volt már itt véradás, kvízest és közösségi főzés is. S kis szerencsével bármikor elkaphatjuk Lovasi András, Sárik Péter vagy épp Luiza Zan koncertjeit is.

Kulturális sokszínűség a kincses városban

A Tranzit ház szinte észrevétlenül bújik meg Kolozsvár belvárosában, az ég felé törő épületek szomszédságában. Az 1997-ben létrehozott kortárs összművészeti és kulturális központ helyi értelmiségiek és művészek kezdeményezésére jött létre, az egykori Poale Tzedek zsinagóga épületében. Bár épülete „szerénykedik” a nagyváros dzsungelében,

aki érdekelt a művészetekben, mégis jól ismeri,

hiszen a működtető Tranzit Alapítvány 2000 óta folyamatosan szervez kulturális, oktatási és kutatási programokat, amelyek egy széles, etnikai, kulturális és szociális szempontból összetett közönséget szólítanak meg.

Fotó: Facebook.com/Tranzit Ház

A többnyelvűség, a kulturális másság tiszteletben tartása, valamint a szociális érzékenység olyan alapvető értékek, amelyek fennállása óta meghatározzák a Tranzit Ház működését, helyet adva különféle koncerteknek, beszélgetéseknek, kiállításoknak.

Zsizsegő hangyaboly a Magtárban

A csíkszeredai Magtár épületében található ANT bár nemcsak egy különleges találkozási pontja a különböző művészeti irányzatoknak, de egy olyan közösségi tér is, amely összehozza az embereket – ez is volt az alapötlete a három barátnak, Burján Zsoltnak, Orbán Leventének és Bokor Aladárnak, akik megálmodták a romkocsmát. Tulajdonképpen ezt tükrözi a közkedvelt hely neve is: ANT, azaz Autonóm Neokonstruktivista Törekvés, vagy, ha angol nyelvről fordítjuk, Hangyaboly.

Fotó: Pál Ákos

A Hangya – mert legtöbben így emlegetik – bohém atmoszférájával, alternatív dizájnjával, igen népszerű találkozó hellyé, alkotótérré nőtte ki magát.

A Csíki Játékszínnek például volt olyan előadása, amelyet kimondottan erre a helyszínre írtak,

és csak itt adták elő, voltak itt színházi workshopok, mozgásszínházi előadások, gyerekfoglalkozások és kiállítások is, de még „jótékonysági tetkó nap” is. Jól megfér egymás mellett az igényes dzsesszmuzsika, a blues és az elektronikus zene is a bolyban.

Táncoljunk Csíkban

Ádám Gyula fotói, valamint Petrás Mária moldvai csángó kerámiaművész munkái fogadnak a Petőfi utca szívében, a Zengő Térben. Koncertek, felolvasóestek, könyvbemutatók, mesedélutánok, kisebb színházi előadások méltó helyévé nőtte ki magát a két éve nyitott tér. Tulajdonképpen

egy ötödik osztályos kislány évekkel ezelőtti álma vált valóra,

magyar állami támogatással – meséli Ádám Rebeka, aki a Zengő Tér programjait szervezi. A kislány pedig ő maga volt, akinek gyerekkorát mélyen meghatározta az, hogy édesanyja, Ádám Katalin, az egykori pionírházban tartott népi gyermekjáték- és kézműves-foglalkozásokat, majd miután az épület visszakerült tulajdonosához, a tevékenységekkel költözni kellett…

Fotó: Ádám Gyula

Megfelelő hely ez arra, hogy többféle összművészeti és kulturális tevékenység találkozhasson, kezdve a gyermekfoglalkozásoktól a felnőtteket megszólító koncertekig, heti rendszerességű táncházakig, társasjáték-estekig. Nincs is ennél alkalmasabb hely Csíkszeredában, ha egy pohár bor mellett népi muzsikát hallgatnánk, vagy táncra perdülnénk.

Mint a nappalid, Gyergyóban

A gyergyószentmiklósi YourLivingRoom 2008 óta létezik, Selyem András ötlete alapján, amelyhez Tamás Florin és Fodor Alain Leonard csatlakozott.

Fotó: Bartalis Előd

A kezdetben buli helyszínként induló, majd kocsmává alakuló Living mára – a Figura Stúdió Színházzal együttműködésben – kultúrkocsma, színházi kávézó és találkozóhely: itt találkozhatnak a helyi zenekarok, mellettük jól megférnek az irodalmi körök, filmklubok, kocsmaszínház, könyvbemutató és vásár, zenei és színházi fesztiválok, karitatív programok, képzőművészeti tárlatok.

(Cikkünk a Nőileg magazin 2024. februári lapszámában jelent meg.)

korábban írtuk

Külső rend, belső rend, táncrend: Táncházban az Én helyett a Mi-vel kell törődni
Külső rend, belső rend, táncrend: Táncházban az Én helyett a Mi-vel kell törődni

1978 őszén Székelyudvarhelyen rendezték meg a világ első táncháztalálkozóját, majd 2017 őszén jelentkezett az első „újabb kori” Erdélyi Táncháztalálkozó, ugyancsak Székelyudvarhelyen. A két dátum között eltelt majdnem négy évtized alatt rengeteg változás történt, de a táncházas lét és életérzés köszöni szépen, él és virul. Mit nyújt ez a közeg tagjainak? Mennyire határozza meg ma az értékrendet? Olyanoktól kérdeztük, akiknek lételemük ez a világ.