Feszült, drámai történet: Az apa, aki hegyeket mozgat meg ARCHÍV

A Netflix bugyrainak mélysége egyre kifürkészhetetlenebb, a streaming szolgáltató kínálatában az értékes, jó, élvezetes alkotások és a leggagyibb szappanoperák bámulatos lazasággal keverednek, a hetvenes évekbeli svéd filmektől a zenés bollywoodi alkotásokig minden van. Ám ebben a rengetegben is felkapja a néző a fejét, ha román alkotást lát a választékban, ráadásul olyat, amit a nézők is jónak vélnek.

A Tata mută munții (Apa hegyeket mozgat) című alkotás Daniel Sandu második nagyjátékfilmje, a hazai közönség a moziban, valamint a Transylvania Nemzetközi Filmfesztiválon is megnézhette idén nyáron.

A Bucegi-hegységben játszódó film igaz történeten alapszik, de túlnő az eseményeken, a cselekményen – a dráma a szereplők belső világában játszódik, a főhős jellemfejlődése a film központi motívuma.

A film főszereplője Mircea (Adrian Titieni), aki egykor a román hírszerzés (SRI) tisztje volt, ma pedig egy válás után, fiatal feleségével (Judith State) próbál új életet kezdeni. A közös gyermekét váró pár életét azonban egy pillanat alatt megváltoztatja egy telefonhívás: Mircea előző házasságából született, már felnőtt fia barátnőjével együtt eltűnt a Bucegi-hegységben. Mircea a helyszínre siet, ahol a hidegben és a hóban a hegyimentők minden energiájukat bevetve hiába keresik a fiatalokat. Mircea nem bírja elviselni a tehetetlenséget, így beveti befolyását, a SRI emberei érkeznek a helyszínre drága speciális felszerelésükkel, hogy segítség a fiú megtalálását.

Míg a külvilágban a fagy, a zord időjárás, a hegy és a hó jelentik az akadályt, addig Mircea belső világában is vihar tombol. Látszólag egyre közelebb jut a fiához, és egyre fennebb a hegyen – amit a hegyimentők többszöri figyelmeztetése ellenére sem képes tisztelni –, s közben mind mélyebbre süllyed saját bűntudatában, ami miatt szinte eszét vesztetten ragaszkodik az egyre értelmetlenebb küldetéshez.

A feszült, drámai történetet néha idegtépő csend, a hófödte hegyek csodás látványa töri meg, s bár Mircea harcol a természettel, a hegy az ellensége, mégis az ő lelkiállapotának kivetülése is a táj zordsága.

A táj, illetve a dicséretes operatőri munka ebben a filmben nem a látványos hátteret jelentik, itt a néző érzi a hideget, a szelet, hallja a hó ropogását.

A film talán legnagyobb erénye, hogy egyszerre sikerül kézzelfoghatóan megragadni valamit a kelet-európai valóságból, abból, hogy pénzzel, kapcsolatokkal mindent lehet, és emberien, hihetően bemutatni a főhős belső drámáját, közben pedig sikerül túlnőnie a kortárs – főként újhullámos – román filmeken, a streaming szolgáltatóhoz illően „nemzetközi”, látványos, izgalmas.

Takaró alá vackolódva, forró teát kortyolgatva érdemes megnézni.

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg. 

korábban írtuk

Tökéletes kikapcsolódás sok nevetéssel – Szenvedélyes szomszédok
Tökéletes kikapcsolódás sok nevetéssel – Szenvedélyes szomszédok

Cesc Gay Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című alkotását választották a húsz éves Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitófilmjének, melyet július 23-án egyszerre húsz városban vetítettek le. A könnyed spanyol kamarakomédia, mely beleillik a kamarafilmek trendjébe – említhetjük a sok nemzet által átvett, átdolgozott Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című alkotást vagy Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmet is az elmúlt évekből – valószínűleg minden településen megnevettet