ARCHÍV Miért jó érzés megsemmisíteni az ellenfelet? – Viszály: Bette és Joan

Imádom a sorozatokat. Éjszaka, egyedül, pityeregve nézem őket. A dramatikus fajta vagyok. Másnap meg lelkesen mesélek róluk a szeretett hallgatóimnak. Most Önökön a sor, kedves olvasók. Nőileg nézve ez a minisorozat minden izgalmas elemet felsorakoztat. Van benne ragyogás, magány, divat, pletyka, téboly, dolce vita, igazságtalan és fájdalmas erőszak, feminizmus, Hollywood, Coca-Cola, Pepsi-Cola és rengeteg Viszály (Feud). Dégi László Csaba addiktológus, egyetemi docens ajánlója.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A Viszály: Bette és Joan című sorozat lényegében a Bette Davis és Joan Crawford közötti versengésnek a filmes krónikája. A főszerepben Jessica Lange és Susan Sarandon látható. De nem csak ettől lebilincselő és mágneses a két sikeres színésznő szerelmi, lelki, családi, szakmai, szexuális és spirituális háborúja. Igen, a sorozat címe megtévesztően finoman hangzik.

Színes-poros utálkozás, sok értelmetlen konfliktus, nagyívű hatalmi játszmák,

illetve az elkerülhetetlen pereskedés terheli a gyanútlan nézőt. A kifogástalan színésznői teljesítmény segítségével sokféle nehéz kérdéssel szembesülünk a képernyő előtt: miért jó érzés a viszály? Van valami értelme a vágyott és szerzett sikernek? Mi van akkor, ha a szakmai és személyes ragyogás csúcsán mégis alulteljesítem magam? Miért jó érzés teljesen megsemmisíteni az ellenfelet? Van élet a lelkes személyes háborúinkon túl? Az erőfitogtatás után mi következik? Pepsi vagy Cola? Oscar vagy magány?! Alig találunk megnyugtató válaszokat a sorozatban, de

lehetőségünk lesz megismerni az amerikai filmtörténet egyik legizgalmasabb női viszályát.

Bízom abban, hogy a nyolcrészes sorozat megnézése után el tudjuk magunkban dúdolni az egyik betétdalt: „Esőcseppek hullanak a fejemre/De ez nem jelenti azt, hogy a szemem hamarosan piros lesz/A sírás nem nekem való/ Mert soha nem fogom elállítani az esőt panaszkodással/Mert én szabad vagyok/Semmi sem aggaszt engem/Mert én szabad vagyok!” (Eredetiben itt élvezhető.)

Végül, az utóíz fokozása végett, kiegészíteném ezt a kínálatot egy új musicaljavaslattal is: War Paint. A musical középpontjában Elizabeth Arden és Helena Rubinstein huszadik századi női vállalkozók élete és rivalizálása áll. Hasonló izgalom, New Yorkban. A sorozat és a musical együtt fogyasztandó, szerintem. Önök mit gondolnak erről?

Viszály: Bette és Joan (Feud) – amerikai drámasorozat, 2017; War Paint – amerikai musical, 2017

Cikkünk a Nőileg magazin 2018. januári lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Szilágyi Szilamér: A svéd acélhorog és a 800 kilós lelkiismeretfurdalásom
Szilágyi Szilamér: A svéd acélhorog és a 800 kilós lelkiismeretfurdalásom

Ahogy belépsz a kapun, rögtön a bal oldalon egy régi, festett Jézus Krisztus feszület, pléh tetővel, ami még az utcáról is látszik. Itt él sok-sok éve Laura néni és Nicu bácsi. Kertjük kiér a Duna Szent-György ágáig…