ARCHÍV Ölelésre vágyó, árva kislány a lapok között, szívfacsaró olvasmány – Máté Angi: Mamó

Egyszerű, pici kis könyv. Egyszerű a címe, egyszerű a fehérsége, elfér a kézben, nagyobb zsebben, jól megfér a polcon a többi könyvvel, nem hivalkodik, nem tolakszik, vár. Vár az olvasóra, a saját emberére, aki majd átlapozza, csodálkozva betűzgeti, megnyitja a szívét-lelkét, magához öleli, szeretgeti. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)

Ezt érdemli ez a könyvecske, ahogy Angica is, az árva kislány a lapok között, aki ölelésre vágyik, figyelemre, szeretésre. Mamója, nagymamája nem ad neki szeretést, a minden gyermeknek kijáró simogatást, ölelést. Az olvasó szíve elfacsarodik, amikor a kislány lyukas fazék szeretne lenni, mert azokat mamó ölelve cipeli ki a tornácra tavasszal, hogy a bennük élő virágok megújuljanak, virágozzanak. A kislány fantáziájának világában tud csak igazán kinyílni, megélni azokat a dolgokat, amiket egy szerető családban felnövekvő gyermek alapból megél. Olyan hangokat, szavakat, hangutánzó szavakat gondol ez a kisleány, amitől az ember fejében, szívében megelevenedik az ő kicsi világa.

Nem úgy olvassuk ezt a történetet, mint általában a többi könyvet: sokkal inkább érezzük, érzékeljük, ízleljük, szagoljuk,

még a kékeket is más érzékszervünkkel fogjuk fel, nem a valóságnak megfelelően.

Ezért is egy csoda ez a könyv. Kékek, feketék, sok-sok fekete, hangok, repedések, sóskaíz rézkanálon, amitől sóskább a sóska, hajfonatok piros, fehér szalaggal, feltűzve, kibontva, égnek állva, templomi orgona a karzatban, onnan a fejekre potyogó számjegyek, melyek az énekeket jelölik, narancsospapír, a télifaünnepély a nyújtott en-ekkel, kanyarított é-kkel, megannyi érzés-élmény, gyermeki világ egy nagyobb világban. Szomorú, igen, szívfacsaró, igen, zordon mamó, igen, de

szívmelengető gyermeki gondolatokkal és megélésekkel, gyermeki szívvel átszőtt, igen.

Megérint, befészkelődik a szívünkbe, elhelyezkedik ott, kibélel magának egy jó kis meleg helyet, amitől jó lesz neki. Nem foglal sok helyet, ahogy a polcon sem, csendesen meghúzódik, és valahányszor megölelünk egy gyermeket, elmosolyodik, átmelegszik és megnyugszik.

korábban írtuk

Nem mindig figyelünk kellőképpen egymásra – Grégoire Delacourt: Vágyaim listája
Nem mindig figyelünk kellőképpen egymásra – Grégoire Delacourt: Vágyaim listája

Eredetileg úgy terveztem, hogy az ünnepekre való tekintettel egy könnyed, vidám, esetleg romantikus történetet ajánlok figyelmükbe, de aztán a kezembe akadt ez a könyv… Könnyed is, romantika is van benne, de alapvetően szomorú és fájdalmas.