Sebestyén Kinga: Javítsuk, ami javítható – Júliusi lapajánló

A nyár a felszabadultabb hangulat mellett a jó találkozások ideje is. Több lehetőség adódik kimozdulásra, gyakrabban „botlunk” régi ismerősökbe. A napokban több ilyen élményem volt, s érdekes módon, ha nőkkel, ha férfiakkal beszélgettem, előbb-utóbb a párkapcsolatokhoz lyukadtunk ki.

Az elmúlt években fájdalmas történetekkel találkoztam gyakrabban. Megromlott kapcsolatok, válások, magukra maradt negyvenes nők – akiket sokszor 10-15, vagy akár még több évvel fiatalabbra „cseréltek”, hosszú együttélés után. Most is ilyenekkel szembesültem: van, aki évek óta nem tapasztalta a házasságában, hogy milyen, ha úgy igazán megölelik, vagy figyelembe veszik az igényeit, van, akit egyik percről a másikra, mint derült égből villámcsapás hagytak ott gyerekekkel együtt, van, ahol, bár hosszú ideje erőfeszítést tesznek a kapcsolat rendbetételére, az elkövetett hibákat nem tudják hátrahagyni, és „fegyverként” használják konfliktushelyzetben. Egy gyönyörű, negyvenes nő fogalmazta meg, hogy nemrég lezárult hosszú párkapcsolata után szembesült azzal, hogy belenézett a tükörbe, és valami elmosódott, torz képet látott önmagáról. Rájött, hogy fogalma sincs, ki is ő valójában. Hogy

mi az, amit csak azért tett és szeretett, mert ez volt a kapcsolati, családi igény, s mi az, ami valójában ő maga? És hihet-e még abban, hogy rátalál egy társra?

Sok negyvenes nő dilemmája, hogy milyen esélyei vannak, hiszen nekünk, nőknek egyértelmű hátrányaink vannak, biológiai és sok más szempontból is. A társ fogalmát pedig felénk még gyakran felszínesen értelmezik.

Nincs általános recept a jó kapcsolat működésére, és egyoldalúan nézni is botorság lenne. Szintén az elmúlt napokban beszélgettem két férfival is a kapcsolatokról. Egyikük már nagyon fiatalon megtalálta a párját, és évtizedek távlatából is úgy beszélt róla, mintha az első évek fényében látná. Meg is fogalmazta, hogy milyen nagy jelentősége van az életében annak az érzelmi hátországnak, amit ez jelent számára. A másik későbbi éveire találta meg azt, amiben jól érzi magát, és közben önmagával kapcsolatban is felismerésekre kellett jutnia, hogy

társra találni, együtt élni azt is jelenti, hogy figyelek a partneremre, fejlődök ebben az együttlétben.

Kimeríthetetlen, örök téma, mert minden történet más, és mindannyian másként működünk, de szeretve lenni mindenkinek alapszükséglete. A nyár mindenképpen alkalmas arra, hogy intim pillanatokat teremtsünk, és javítsuk, ami javítható. Mert a tekintetek sugárzóbbak, ha öröm és boldogság árad belőlük.

korábban írtuk

Villáminterjú Visky Annával: Emelt fővel próbálok élni, aztán elbukok, felállok
Villáminterjú Visky Annával: Emelt fővel próbálok élni, aztán elbukok, felállok

Kommunikációs szakember és háromlányos édesanya, aki saját bevallása szerint olvasni szeret, aludni és Isten országát építeni. „Mint az égő csipkebokor” – vallja Kossuth-díjas író édesapjával, Visky Andrással egyetértésben saját temperamentumáról.