Villáminterjú Máthé Kincsővel: Ezer fokon égek, és az sem baj, ha elégek benne

Ha az arcát nem is annyian, de kellemes hangját, személyes álláspontjait számtalan, különféle témáról ezrek ismerik Székelyföld-szerte: Máthé Kincső a Rádió GaGa ébresztőműsorának, a Hármas Szabálynak a műsorvezetője. Bár laikus számára a rádiós műsorvezetés könnyű munkának tűnhet, aki próbálta, tudja: a könnyednek tűnő beszélgetések mögött gyakran alapos felkészülés, az átlagosnál tájékozottabb szemléletmód, és – jó esetben – kiemelkedő olvasottság lapul, ami azért „átsüt” egy-egy beszélgetésen. Na, és hol van akkor még a műsorvezető személyisége? Utóbbiba engedett most röpke bepillantást, a Proust-kérdéssoron eltöprengve.

Fotó: Kátai Jocó

– Hogyan indul a reggeled?

– Mondhatni rutin- és órarendszerűen, szinte percre pontosan, ugyanúgy minden nap. Szeretem a rendet és a rendszert. Mivel reggeli műsornak vagyok a műsorvezetője, ez alapból korai kelést igényel, hiszen mi már akkor a topon kell legyünk, már akkor pörögnünk kell, amikor mások még csak feleszmélnek. Éppen ezért, minden reggel hajnali négy órakor szól az ébresztőm, összekapom magam, lefőzöm a kávét, aztán az első órámat a műsorra való felkészüléssel, a témák kidolgozásával, mondhatni, tanulással töltöm. Imádok olvasni, és mivel napközben fikarcnyi idő sincs rá, hogy ennek a szenvedélynek hódoljak, ezért ezt is beszuszakoltam a hajnali órákba:

minden reggel – szigorúan – egy órát olvasásra szánok.

Úgyhogy, ha elüti az óra az ötöt, akkor kezembe veszem az épp aktuális kötetet, és egy kerek órán keresztül belemerülök valamelyik csodálatos regény világába. Ebből nem adok alább. Hajnali hatkor indul a móka és kacagás: zuhany, smink, frizura, és irány a stúdió, hiszen hétkor már kezdődik is a műsor.

– Mi a legjellegzetesebb tulajdonságod?

– Jaj, szerintem a maximalizmusom. Ha munkáról, ha magánéletről, ha álmokról és célokról, ha pedig ezek megvalósításáról van szó, én mindent megpróbálok teljesen kimaxolni, és a lehető legtöbbet, legjobbat kihozni belőle. Nem biztos, hogy ez egy jó tulajdonság! Mindig van egy belső mércém, egy általam felállított szint, ami alá nem megyek – éljen Esterházy! –, és ez sokszor nem kompatibilis az esetenként langyos, megúszós világgal. De

hiszem, hogy csak így érdemes: ezer fokon égek, és az sem baj, ha elégek benne.

– Miben tartod magad a leginkább különcnek?

– Abban, hogy nem adom alább. Nagyon sok súrlódást, konfliktust tud generálni az, ha az ember lánya tartani akar egy szintet, ha ragaszkodik a saját mércéjéhez, és nem elégszik meg a langyossal – mert a langyosat, ugye, még az Isten is kiköpi. És igen, emiatt sokszor kilógok a sorból.

– Mi a legkedvesebb időtöltésed?

– Az olvasás, minden kétséget kizáróan, de azt is imádom, ha létrehozhatok valamit a semmiből.

– És a legnagyobb dolog, amit elértél?

– Talán az, hogy az eddigi életem igazolja a hitemet. És hogy enyém a kérdezés joga.

– Hát a legnagyobb félelmed?

– Az, hogy egyszer csak már nem tudom, vagy már nem akarom megütni a saját mércémet.

– Milyen esetben szoktál hazudni?

– Amikor nem akarok bántani másokat. Amikor több jót és eredményt hoz a féligazság, mint amennyi fájdalmat és rosszat okozna az igazság maga.

– Melyik élő személyt tiszteled a leginkább?

– Azt, amelyik tényleg él, nem pedig csak elhiteti magával és a világgal.

– És milyen embert tartasz a legkevesebbre?

– Azt, akinek nincs tartása, nincs gerince. Szerintem nincs alávalóbb dolog a gyávaságnál, az alamusziságnál, a megúszásnál – ezek a gyenge ember ismérvei.

– Melyek azok a szavak, amelyeket túl sokszor használsz?

– Rengeteg van: „vagány”, „illetőleg”, „jaj, de jó”, „bevallom derekasan” és újabban az „abszolút”. A beszélős szakmák átka, hogy időről időre mindig beragad egy-egy szó vagy szófordulat. Igyekszem figyelni ezekre, frissíteni őket – néha nem túl nagy sikerrel.

– Mikor és hol voltál a legboldogabb?

– Valamikor talán 16 évesen, a vargyasi óvoda udvarán, egy nyári tábor alkalmával, amikor kinyújtóztam a „hosszú” hintán, és bámultam a kék eget. Már-már közhelyesen: néztem a felhőket, libbent a langyos nyári szél, körülöttem pedig halkan szólt a csirip-csirip. És akkor, ott megértettem valamit. Hogy mit? Na, ez az!

korábban írtuk

Nagyböjt gyógynövényekkel: „Nem azért böjtölök, hogy megmutassam, mire vagyok képes, hanem, hogy meglássam a gyengeségeimet”
Nagyböjt gyógynövényekkel: „Nem azért böjtölök, hogy megmutassam, mire vagyok képes, hanem, hogy meglássam a gyengeségeimet”

A farsangi mulatságok során bőségesen lakomázunk, amivel eléggé megterheljük a szervezetünket. Aztán, ha eltelik a január, és a telet hajtó farsangnak is vége, beköszönt a böjt. Hogyan tudjuk ezt a megtisztulási folyamatot segíteni gyógynövényekkel?