Ízek, imák, Bali: egyeseknek kultúrsokk, másoknak a nyugalom szigete ARCHÍV

Az Indonéziához tartozó Bali az utazó bloggerek és az influenszerek néhány éve felfedezett paradicsoma, de az Ízek, imák, szerelmek című hollywoodi filmből is ismerős lehet. „Sztár úticél” gyönyörű tengerpartokkal, szörfözésre és búvárkodásra alkalmas helyekkel, pálmafákkal, vendégszerető helyiekkel, ha azonban kicsit bevállalósabbak vagyunk, a szigetnek egy másik arca is feltárul. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. februári lapszámában jelent meg).

Éjfél körül Amed utcái – közvilágítás híján – sötétek voltak, zseblámpával botorkáltunk hazafelé a kavicsos úton. A tengerparton zene szólt, a távolban kutyák ugattak, az egyenlítőhöz közel az égen a csillagképek szokatlanok. 

Dohán, Katar fővárosán keresztül repültünk Balira, az első szállásunk egy családi vállalkozás volt.

A helyiek mosolygósak, nyitottak, tudnak örülni

Első a család és a vallás

Vendéglátónk és egész családja a turistákkal együtt élik a mindennapokat. A családfő minden reggel kitette az ajtók elé az isteneknek szánt ajándékokat, amíg a felesége palacsintát sütött – pálmaolajjal. A nagymama egész nap, fején 16–20 téglát cipelve az udvaron építgette a családi oltárt. A gyerekek délutánonként az udvaron írták a házi feladatot.

Helyi iskolások

Mint mesélte a vendéglátónk – akivel azóta is tartjuk a kapcsolatot – fiatalkorában kártyázott, ivott, moziba, szórakozóhelyekre járt, de ma már a család és a vallás az első számára. Kicsit vágyik rá, hogy utazzon, de úgy érzi, az istenek iránti tisztelet, az, hogy háláját minden nap apró ajándékokkal, áldozatokkal fejezze ki, fontosabb. Ezek az apró ajándékok egyébként a sziget minden pontján, minden ház, kapu, templom és szobor előtt megtalálhatók: virágokat, gyümölcsöket, ételt tartalmaznak.

Ajándékok, áldozatok az isteneknek

Bali sajátosságát az adja, hogy bár Indonéziához tartozik, lakossága több mint 90 százaléka balinéz: mindkét nyelvet beszélik, tanulják, és mindezzel együtt nincsen kisebbségtudatuk – vagy legalábbis nem úgy, mint például egy erdélyi magyarnak.

Rizsföldek, dzsungelek és templomok

Ubud egyszerre turistás és autentikus – a legjobb hely Balin enni, vásárolni, élvezni a városi pörgést, illetve csillagtúrához is tökéletes kiindulópont. A sziget legfőbb látnivalói azonban – a csodás partok mellett – a templomok, templomkomplexumok (Tirta Empul, Pura Besakih, Goa Gajah, Pura Taman Ayun és társaik), ahol megtapasztalható a balinéz hinduizmus szépsége és tisztasága: a balinéz vallás a hindu hitvilágnak egy egyedi ága. Nem kell a keleti vallások rajongójának lenni ahhoz, hogy az ember érezze a helyek szentségét – talán a helyiek viszonyulása ragad át az odalátogató nyugatira.

Meghitt hangulat – Ulun Danu Beratan templom

Rizs földek

A rizsföldek, vulkánok és dzsungelek övezte templomok meghitt oázisok, de ezeken túl Bali lüktet, él. A forgalom kaotikus – van, aki robogóval próbálja „túlélni”, más – mint mi is – sokat alkudozik, sofőröket szerez, fuvarokat szervez – az európai árakhoz képest döbbenetes olcsón.

Bali a turizmusból él. Míg a turisták finomabbnál finomabb húsos, halas ételeket esznek, addig a helyiek szegényes nasi gorengen élnek: egy rizses étel zöldséggel, néha egy kevés hússal. A helyiek kedvesek, vidámak és nem szembetűnő a szegénység, de ha figyelmesen körülnézünk, az életkörülményeik mélyen az európai, akár a kelet-európai átlag alatt vannak.

Gyerekek játszanak egy ubudi városi mulatságon

 

Templomba menet

Papayacsipsz, vízi világ és gekkók

Ameden, a sziget keleti felén fekvő, kevésbé felkapott tengerparti településen búvárkodni és könnyűbúvárkodni lehet – a  sekély vízben csodás víz alatti világ tárul elénk.

Bár az utazásaink során a vacsoráinkat általában bolti ételekkel – felvágottal, sajttal, zöldséggel – szoktuk megoldani, Balin hamar kiderült, hogy a vendéglő olcsóbb megoldás. A boltok polcain a nyugati élelmiszerekre csak nyomokban emlékeztető drága ételek találhatóak, ám az édességeket és a gyümölcsöket mindenképp ki kell próbálni.

A víz a balinéz hinduizmus fontos eleme

Épp csak tíz perce feküdtünk le az amedi szálláson, amikor ismeretlen hangra riadtunk. Tukán, papagáj, majom, dzsungeli szörny? Abban a pillanatban minden lehetségesnek tűnt. Hiába fésültük át a házikót, állatnak nyoma sem volt, de amikor lekapcsoltuk a villanyt, ismét jött a hang. Csak másnap tudtuk meg, hogy egy gekkó volt, egy parányi, de eszméletlenül hangos, Balin gyakori kis hüllő.

Utolsó szállásunk a fővárosban volt. Denpasar igazi ázsiai főváros, nyüzsgő, kicsit koszos, izgalmas piacokkal.

Piaci forgatag Denpasarban

A helyiek szeretnek esténként a piacokon enni

A fővárosban ugyanakkor az is érződik, hogy Indonézia alapvetően muzulmán állam, az alkohol és a disznóhús ritkaságok. Míg egyeseknek Bali kultúrsokkot jelent, másoknak a nyugalom szigete. 

Fotók: Tóth Gödri Iringó

korábban írtuk

Tökéletes kirándulás – tökéletlen járgánnyal: Csodás formák és színek Szlovéniában
Tökéletes kirándulás – tökéletlen járgánnyal: Csodás formák és színek Szlovéniában

Van az az autó, amelyikre azt mondják, hogy kicsit zörög, kicsit kattog, kicsit hangos, de azért elgurul még „százezreket”. Az enyém is ilyen: egy ügyes, kicsi, automata váltós Volkswagen Golf, ami nem sokkal fiatalabb, mint én, hamarosan 24 éves lesz. Épp a legjobb kor utazni és kirándulni, nem? Amikor elindultunk Szlovéniába tíz napra, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy az autóm is egyetért ezzel a gondolattal.