Életmentő szűrővizsgálatok

Levetkőzni idegenek előtt, szó szerint széttenni a lábunkat, és hagyni, hogy belső szerveinket tapogassák, semmiképpen nem kellemes dolog. A szemérmesség, a félelem, hogy ki lát meg a rendelőben, mit fognak pletykálni rólam, sokakat visszatarthat attól, hogy elmenjenek a nőgyógyászhoz. Márpedig a gátlások levetkőzése, az évenkénti szűrés életmentő lehet!

Hirdetés

Levetkőzni idegenek előtt, szó szerint széttenni a lábunkat, és hagyni, hogy belső szerveinket tapogassák, semmiképpen nem kellemes dolog. A szemérmesség, a félelem, hogy ki lát meg a rendelőben, mit fognak pletykálni rólam, sokakat visszatarthat attól, hogy elmenjenek a nőgyógyászhoz. Márpedig a gátlások levetkőzése, az évenkénti szűrés életmentő lehet!

Fontos rendszeresen járni a nőgyógyászhoz! – szögezi le még a beszélgetés elején dr. Toma Áron marosvásárhelyi szülész-nőgyógyász szakorvos. Nem azért mondja, hogy hazabeszéljen, hanem mert a tapasztalat is azt igazolja, a megelőzés akár életmentő is lehet. Gondoljunk csak a méhnyakrákszűrésre vagy a terhesgondozásra! Ugyanakkor az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat számos egyéb problémára is fényt deríthet, az enyhébb fertőzésektől akár a meddőségig.

Dr. Toma Áron: életet menthet az évenkénti szűrővizsgálat!/ Fotó: Boda L. Gergely

 A rettegett női kór: a méhnyakrák

Kutatások szerint a méhnyakrákot legtöbb esetben a HPV, vagyis a humán papilloma vírus okozza. Ezzel a nők többsége már fiatal korban megfertőződik, de meg is gyógyul pár hónapon belül az immunrendszer egészséges működésének köszönhetően. Kis százalékuknál viszont megmarad egy krónikus fertőzés, ami évekig fennáll, és egy részüknél a vírusfertőzés következtében kialakul a méhnyakrák – magyarázza a kór kialakulásának folyamatát dr. Toma Áron.

Nemi élet elején elkezdett szűrés

Mivel a HPV elsősorban szexuális úton terjed, a szakember azt javasolja, ennek szűrésére a nemi élet elkezdése után már el lehet járni, ami aztán évente megismételhető, körülbelül hatvanöt éves korig. Ha valaki élete során rendszeresen részt vett a szűréseken, és mindegyik eredménye jó volt, e kor után már kevés az esélye annak, hogy kialakuljon a méhnyakrák.

Összefüggés van a szexuális partnerek száma és a méhnyakrák gyakoriság között/ Illusztráció

A szülész-nőgyógyász felhívja a fiatal lányok figyelmét, hogy egyértelmű összefüggést mutattak ki a szexuális partnerek száma és a méhnyakrák gyakorisága között. Ezért fontos a megfelelő védekezés. Amíg valakinek nincs hosszú távú, stabil partnere, a fogamzásgátló módszerek közül a gumióvszer használata mindenképpen javallott, hiszen ezzel nem csak a nem kívánt terhesség, hanem a szexuális úton terjedő betegségek is megelőzhetőek.

 A rákmegelőző elváltozások kezelhetőek!

A rák kialakulásáig több évnek kell eltelnie, a betegség előtt jelentkeznek az úgynevezett rákmegelőző állapotok. A méhnyakon olyan elváltozások történnek, amelyek egy egyszerű kenettel (citológiai vizsgálattal) kimutathatóak. Ha valaki évente, vagy akár kétévente eljár nőgyógyászati szűrővizsgálatra, nagy a valószínűsége, hogy megelőzheti a méhnyakrákot, ugyanis jóval a betegség kialakulása előtt a citológia kimutatja az elváltozást. A szakember azt mondja, ezeket egyszerű kezelni. A beteg zóna kimetszésével a rákmegelőző állapot gyógyítható.

A szakember úgy véli, fontos, hogy a nők bizalommal legyenek a nőgyógyászuk iránt…

A kisebb beavatkozások akár járóbeteg-rendelésen, helyi érzéstelenítéssel is elvégezhetők. Ha viszont már kialakult a méhnyakrák, nagyobb műtéti eljárásra van szükség, amelynek számos kockázata van, és a legtöbb esetben a sugár- vagy a kemoterápiás kezelés sem marad el. 

Hirdetés

Orvos-páciens közti bizalom

Dr. Toma Áron úgy véli, a nőgyógyászati vizsgálat, a citológia levétele, a hüvelytükrözés enyhén kellemetlen, de semmiképpen nem fájdalmas. „A fogász sem tud semmi konkrétat mondani a páciensnek addig, amíg az ki nem tátja a száját, és ő nem lát bele. Hasonló a helyzet a nőgyógyászati vizsgálattal is.” Fontos, hogy a nők megbízzanak orvosukban – hangsúlyozza a fiatal szakember.

 Kinek az orvos, kinek az orvosnő

Margó tizenhat éves volt, amikor egy este elkezdett szúrni a hasa, úgy érezte, mintha egy kötőtűt nyomnának át rajta. Másnap azonnal elment orvoshoz, aki beutalta a nőgyógyászatra. „Mivel még szűz voltam, végbélen keresztül vizsgált meg az orvos. Finoman fogalmazva nem volt kellemes az eljárás.

Válasszunk olyan orvost, akiben úgy érezzük, bízhatunk/ Illusztráció

Kiderült, cisztám van, amivel vissza kellett menni a szakrendelésre. Ekkor egy másik orvos rendelt éppen. Mikor eltávolították a cisztát, ismét menni kellett ellenőrzésre. Immár a harmadik orvos nézett meg, tizenhat évesen, szűzen.  Ezután úgy döntöttünk a szüleimmel, keresünk egy nő nőgyógyászt. Nekem ez vált be” – meséli Margó, aki most 38 éves, és ma is nő nőgyógyásza van. Azt vallja, ők finomabban vizsgálnak, mint a férfiak, mivel pontosan tudják, mit érez egy nő, miközben behelyezik a hüvelyébe a jéghideg, fém műszert. Kinga viszont másképpen vélekedik. „Számomra természetellenes, hogy az intim területeimen egy nő érintsen meg” – meséli Kinga. Ő csakis férfi orvost választ, ha az éves szűrésre kell mennie. „Mindenki válasszon olyan nőgyógyászt, akiben megbízik, aki előtt meg tud nyílni, hiszen intim dolgokat is el kell mesélni, akár a szeretkezéstől a hüvelyfolyásig, és nem mindegy, kinek meséljük el testünk rejtett, sokszor akár kínos titkait” – javasolja Kinga.

 Mit fedez a biztosító?

Az egészségügyi rendszerben biztosított személyek számára ingyenesek a vizsgálatok. Mi több,  minden nő automatikusan biztosítottá válik terhesség esetén, függetlenül attól, hogy fizeti, vagy sem az egészségügyi biztosítási járulékot – tudtuk meg Ágoston Lászlótól, a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjétől. „A terhesnyilvántartásba vételhez a családorvosnál kell jelentkezni, aki számos tesztet ír elő, mint például vércsoport, vérkép, Rh-, VDRL (szifilisz)- teszt, vizeletvizsgálat. Az analízisek nyomán felfedezett problémák kezelése is térítésmentes a várandós nők számára. Az ingyenesség általában az anya és a magzat egészsége szempontjából okvetlenül szükséges vizsgálatokra vonatkozik. A havi ultrahangszűrés nem tartozik ebbe a kategóriába, így ez nem ingyenes” – mondja a szakember. A Közegészségügyi Igazgatóság laboratóriuma térítésmentesen végezheti a terhes nők HIV- tesztjét, ezt a nemzeti egészségügyi programon keresztül biztosítják.

Küldőpapírt lehet bátran igényelni a családorvostól, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: ez a vizsgálat életet menthet!

A méhnyakrákszűrési program 2012-ben kezdődött. Ez a kampány a 25–65 év közötti nőknek szól, és egy úgynevezett Babeş-Papanicolau teszt elvégzéséből áll. A projekt első lépése az úgynevezett hálózatok kialakítása volt, ezekbe családorvosok, szakorvosi rendelők, illetve laboratóriumok tartoznak. A családorvosok ajánlják a vizsgálatot és küldik el a nőket a szakrendelőbe a teszthez szükséges minta levételéhez, a laborok pedig elvégzik azt. Lehet bátran igényelni a családorvostól, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni: ez a vizsgálat életet menthet. Azok is igénybe vehetik az ingyenes szűrést, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással, viszont szükséges ehhez a családorvos ajánlója, ezzel kell majd a megfelelő kórházi rendelőben jelentkezni.  

 Önvizsgálat: fontos a mellrák idejében történő felfedezéséhez!

A szakember arra biztatja a nőket, hogy időszakosan tapintsák át alaposan mellüket, és ha bármilyen csomót észlelnek, forduljanak orvoshoz. A Romániában képzett nőgyógyászoknak nincs kompetenciájuk az emlő vizsgálatára és kezelésére, ugyanis ez inkább a sebészethez tartozik. A vizsgálat egyik módja az ultrahang, a másik a mammográfia, ami speciális műszerrel  történik, és ha ezek során bármilyen gyanú felmerül, akkor az ún. tűbiopszia is elvégezhető, azaz mintavétel, amely meghatározza a további orvosi eljárást. 

Cikkünk szerzői: Ménessy Kinga Kitty,  Sipos Betti, Trella-Várhelyi Gyopár

A cikk nyomtatott változata a Nőileg magazin 2015. novemberi lapszámában jelent meg. 

Előfizetésért látogasson el webáruházunkba >>> 

Hirdetés