ARCHÍV Kendőzetlen valóság: Egy szobalány vallomása

Hollywood, illetve a filmes világ hajlamos inkább az élet napos oldalára koncentrálni. Bár egyre nagyobb a tendencia arra, hogy a kevésbé „kellemes témákat” is vászonra vigyék, a szándék főleg filmek, nem pedig sorozatok szintjén mutatkozik meg. Az Egy szobalány vallomása című Netflixes minisorozat kendőzetlensége, realizmusa által tűnik ki, a létbizonytalanságot mutatja be.
Hirdetés

A sorozat főhőse Alex (Margaret Qualley), aki a nyitányban otthagyja agresszív, alkoholista férjét, és kétéves kislányával együtt megpróbál új életet kezdeni, vagyis inkább élni, életben maradni.

Már a film első jelenetei rámutatnak, hogy sem a rendszer, sem a társadalom nem segíti, sőt szinte meg sem tűri azokat, akik a kereteken kívülre sodródtak, ördögi körök akadályozzák, hogy egyedülálló munkanélküli, otthon nélküli anya talpra álljon.

Kevés jó szándék által Alex mégis talál munkát, szobalány lesz. Munkája során az otthonok, illetve a megbízók széles választékát tapasztalja meg: a fényűzéstől, a pazarlástól kezdve a koszon át a tiszteletlen, lenéző bánásmódig. A sorozat egyébként Stephanie Land amerikai szerző, írónő önéletrajzi kötetén (Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother’s Will to Survive) és esszéjén alapszik, aki írásaiban sokkal részletesebb betekintést enged a szobalányok mindennapjaiba, mint a sorozat – itt inkább a családi háttér és a családon belüli erőszak felé tolódik el a hangsúly.

Bár a „szakma” szerint a sorozat néhol kissé melodramatikus, esetleg hatásvadász, miközben nézzük, nem ez jut eszünkbe. A sorozat az első résztől kezdve beszippantja a nézőt, aki vagy együtt szenved a főhőssel, vagy ökölbe szorított kézzel mérgelődik, hogy nem lehet igaz, hogy ennek a lánynak az életében tényleg minden ennyire rosszul sül el.

A főhőst alakító Margaret Qualley-t eddig inkább mellékszerepekben láthattuk – például a Volt egyszer egy Hollywood… című filmben hippi-lányként, illetve az sem volt túl ismert tény vele kapcsolatban, hogy Andy MacDowell színésznő lánya – aki ebben a sorozatban épp az anyját játssza, egy bipoláris, problémás figurát. Qualley játéka, kifejező tiszta tekintete, izgalmas mimikája és gesztusai a sorozat erőssége, és nagy szerepe van a sikerében.

Hirdetés

Az Egy szobalány vallomása „szuperereje” a komplexitása. Egyszerre vált ki együttérzést, borzaszt el a bürokrácia, a rendszer és az emberek kegyetlensége, közömbössége által, közben meg csodáljuk Alex erejét, kitartását, és örömmel követjük végig a jellemfejlődését, megerősödését. Meg kell nézni!

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg. 

Feszült, drámai történet: Az apa, aki hegyeket mozgat meg

Hirdetés