Minket ez tölt fel – szabadidős tippek kezdőknek és haladóknak

A világjárvány nyarán figyeltünk fel arra, amikor belföldön rekedt az ország színe-java: közlekedési dugó és parkolási káosz uralkodott a legismertebb turistahelyeken – ahogyan ma is, minden hétvégén és vakációban –, aki azonban veszi a fáradtságot, hogy egy-két órát sétáljon az aszfaltút benzingőzétől távol, káprázatos (természeti) élménnyel lehet gazdagabb. Megéri exkluzív programok után nézni, a tömegturizmus több bosszúsággal jár, mint valódi örömforrással. Székelyföldi nőktől érdeklődtünk, mi ad nekik feltöltődést, minőségi idő gyanánt gyerekkel, társsal, baráttal.

Kislányát egyedül nevelő, elvált édesanya mondja, nem könnyű minden egyes délután – mindkettejük számára élvezhető – programmal lekötni a gyermeket a délutáni iskola és a lefekvés közti néhány órában. Pláne téli szürkeségben, tömbházlakásban. Vannak ugyan bevált közös programjaik a hétéves lányával, de legtöbbjük hétvégére marad, vakációkra. Egy vagy több teljes napra sosem ötlettelenek, amikor csak tehetik, belföldön és külföldön egyaránt utaznak, mondhatni, szinte mindig úton vannak. Nagy örömmel járják a természetet, köveket, gesztenyét vagy kagylót gyűjtenek a hely adottságaihoz alkalmazkodva, és feltöltő nagymamás-csajos program számukra az ócskapiac. Ilyenkor igazi kincsvadászatokat tartanak. Na de a hétköznapok monotóniája…

Úgy menne valahová időnként – közös programként a fiával, a családdal –, mégis, leginkább az otthonülés győz a mindennapokban 

– meséli egy másik anyuka nyomban. Menne ő, de hova? 

Enikő és ötéves kislánya számára a fejlesztő- és társasjátékok az aduászok a mindennapokra. Olyannyira, hogy tévéjük sincs otthon, de még a laptop- és a rajzfilm sem kerül elő – egyelőre – otthon soha. (Nagyszülőknél és unokatestvéreknél elég az a képernyőzés – véli a következetes nevelési elveket valló anyuka.) A játszótér és a parki séta számukra is mindennapos a hétköznapokban, de a heti bevásárlást vagy a palacsintasütést is közösen töltött minőségi időként élik meg. Mégis, 

a mindennapos társasozás a páros erőssége, legfőbb hobbija. 

Naponta előkerül az Ember, ne mérgelődj!, a Marokkó, a dominó, a fejlesztés jegyében szavakat gyűjtenek megadott betűkkel, barkochbáznak az ötéves kislánnyal, de nagyon megy a Formafogó nevű játék, a Double és a Superfarmer is – sorolja az anyuka. Téli időszakban pedig a korcsolya.

Közös idő és kapcsolati munka

Ötvenes házaspár a minőségi időtöltés „koronázatlan bajnoka”: minden egyes szabad napjukon kirándulnak, túráznak. Mióta a gyerek kirepült, szigorúan kettesben, a közös időtöltésre mint kapcsolatépítő munkára is gondolva. „Vegyünk egy tartalmas útikönyvet a kezünkbe, s annak alapján fedezzük fel a saját környékünket: csodás kincseket rejteget a Nyárád-mente, a Sóvidék vagy Erdővidék is, s ne higgyük, hogy mindent tudunk róla” – ajánlják a szűkebb térségünk bejárását a hétvégi napokra. De a múzeum-túrák is kedvenceik, s ajánlják másoknak: „hajlamosak vagyunk csupán egy-egy rendezvény erejéig járni múzeumba, pedig az állandó tárlatok is sok újdonságot kínálnak.”

Baróton például a négymillió éves masztodon csontváz nyűgözte le őket legutóbb az Erdővidék Múzeumában, de a miklósvári Erdélyi Élet Múzeuma is nagyon feltöltő az arra nyitottaknak. 

Ugyanakkor a néprajzi gyűjtemények sem kevésbé érdekesek: a Székely Mesterségek Múzeuma Énlakán, a bükkfalvi (Homoródszentmárton község) Múlt idők háza, vagy éppen a Haszmann Pál Múzeum, Csernátonban. Órákat el lehet töprengeni a múlt látványával. Egy jó ebéddel összekötve, nincs az a szürke idő, amit ne dobna fel egy ilyen nap.

Szalonna és hagyma – irány a szabadba!

A természetjárásra esküszik Melinda is – barátokkal, kutyákkal. Időről időre félnapos közösségi sétákat tartanak. Minimális szervezést igényel, hogy minél többüknek megfeleljen az adott szombat vagy vasárnap, de a kis erőfeszítés megéri: 4-6 baráti házaspár, fél tucat gyermek és kutya, szalonnával, főtt tojással, retekkel és zöldhagymával – no meg egy kis pálinkával, borral – minden évszak fénypontja. Legyen az a szejkefürdői Kálvária vagy éppen a Budvár meglátogatása, 

egy közös kirándulás bármilyen közeli helyre, a félnapos mozgás és D-vitamin kúra hetekre feltöltődést és emlékeket ad. 

De hasonlóan emlékezetesek a kertipartik is – igaz, leginkább a tavasztól őszig tartó időszakban. Nem kell nagyobb költségekre gondolni, elég némi hús, miccs vagy egy jókora darab szalonna, a hangsúly a szeretett társaságon van. A körítést a „szépre szálló” füst, a nyugágy, a virággal terített asztal, no meg a sistergő hús illata adja. 

Az augusztusi forró éjszakák csillagnézései ráadásul teljesen ingyen vannak. 

Kifekszenek valahol egy kertbe, közben borozgatnak. Amilyen egyszerűen hangzik, olyan emlékezetes időtöltése a baráti csapatnak.

Az újdonság varázsa

„Téli időszakban kinézünk egy közeli wellnesst – nem vagyunk a Hajdúszoboszlóra (vissza)járó fajta. Lehetőleg olyat, ahol még nem voltunk korábban. Az újdonság varázsa mindig sokat ad: Tusnádfürdő és Parajd, Borszék, Homoródfürdő, Homoródalmás vagy Szováta, nagy feltöltődés a szaunázás – pláne, ha kint hó van. De a borvíz „beszerzését” is minőségi időként éljük meg, amellett, hogy több száz lejt spórolunk a természetes ásványvíz-forrásaink felfedezésével, használatával. 

Mivel Székelyföld a kétezer ásványvízforrás hazája, kitűztünk egy olyan célt, hogy sosem töltünk kétszer ugyanonnan” 

– ezt már egy másik ismerős ajánlja. „Még a legszürkébb téli napok monotóniáját is feldobja az a negyven perc, amíg megtöltjük az üvegeinket, közben járunk egyet a forrás körül, apróság, de számunkra ez is a hétköznapok sója.”

Lehetsz otthon is turista

A színházi- és mozi élményt nem kell magyarázni, közös feltöltődést adhat egy komolyzenei koncert, képzőművészeti tárlat is a családdal, ám negyven feletti megkérdezetteink egyértelműen a természetközeli élményekre szavaznak: közös kertészkedésre, a magok bújására, várására, az első gyümölcsök leszakítására biztatnak. Mi több, ünnepet is szerveznek egy-egy terménynek, (kerti) munkának. 

Életre szóló élmény tud lenni egy közös disznóvágás, faültető- vagy tetőfedő kaláka, egy (alma)szüret – a közös –, kétkezi munka egyszerűségében rejlik a program sikerének a titka. 

De miért ne kereshetnénk fel mi magunk is helyi termelőket, összefogva egy-két baráti párral? Ismeretbővítés és kirándulás, kulináris élménykörút lehet egy kézműves sajtkészítő műhelye vagy egy profi lekvárfőző színpompás munkája a tanyavilágban, de miért ne lovas szánozhatnánk, -szekerezhetnénk mi is a gyermekekkel? Nem csak a turisták kiváltsága. A kevéssé ismert Szökő vízesés, a népi feredők is tartalmas örömforrásai lehetnek a nyárnak, de egy falusi kenyérsütés is élmény lehet

 – s ha belegondolunk, leszervezhető mindez egy-két telefonnal. 

Az árpádkori templomaink felkeresése ugyancsak remek tavaszi program, a legtöbb helyen alkalmi tárlatvezetőt is találunk a csodás középkori freskókkal díszített templomokban (Homoródkarácsonyfalva, Oklánd, Székelyderzs, Bögöz, Dálya – hogy csak az udvarhelyszéki ékek legjavát vegyük sorra). Ahogy Csíkszentmihályi Mihály is hangsúlyozza: energiabefektetést igényel a fotelből kiszállni, kitalálni és leszervezni egy szabadidős tevékenységet, de az erőfeszítés sokszorosan megtérül: az efféle programok örömérzetünkre, s ezáltal a boldogságunkra is hatalmas erővel hatnak. 

Fotó: Magyari Tekla

korábban írtuk

Bakancslista gyanánt: egynapos, bárki által teljesíthető távok
Bakancslista gyanánt: egynapos, bárki által teljesíthető távok

Hova menjünk hétvégén? – merül fel gyakran a kérdés, és sokszor ötlettelenek vagyunk. A világjárvány óta egyre népszerűbb a hazai túrázás, épp ezért egynapos, bárki által teljesíthető távokat ajánlunk mindazoknak, akik a közelben kirándulnának, de szeretnének látni valami újat is. Székelyföldi és barcasági ötletek gyerekkel, kutyával, családdal. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. augusztusi lapszámában jelent meg.)