Csak most láthatod: különleges időszakos tárlatok

Múlt hónapban kevésbé ismert, kisebb-nagyobb vagy épp teljes felújításon átesett erdélyi múzeumokat, emlékházakat ajánlottunk a tavaszi napokra. Folytatva az ajánlások sorát, ezúttal olyan időszakos tárlatokat javasolunk megtekintésre, amelyek minőségi (kulturális) tartalommal tölthetik meg a (kora)nyári napokat.

Fotó: Bede Kincső

Világjáték – Polcz Alaine 100 kiállítás Marosvásárhelyen

Az erdélyi származású pszichológus, írónő, Polcz Alaine születésének 100. évfordulójára nyílt kiállítás tavaly a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amely ezúttal Marosvásárhelyen látható. Polcz Alaine a tanatológia, vagyis a halál és a gyász kutatásának hazai úttörője volt, ő volt a magyarországi hospice-mozgalom megalapítója. A hozzánk érkező időszakos kiállítás felidézi az életútját, a Nemes Nagy Ágneshez, Mészöly Miklóshoz, Vajda Júlia festőhöz fűződő kapcsolatát, olvashatunk erdélyi kötődéséről és életre szóló barátságáról Bíró Bertával is.

A megindító tárlat kiemelt figyelmet szentel az Asszony a fronton című írásának is, de láthatjuk Polcz Alaine szakácskönyveit és a renddel foglalkozó munkáit is. A vásárhelyi emlékkiállítás október 31-ig látogatható a várban található Történeti és Régészeti Múzeumban.

Fejedelmek aranya Csíkban

Újabb nagyszabású tárlattal várja július 15-ig a Csíki Székely Múzeum a látogatóit, ezúttal a történelem, a míves ötvösmunkák és régi fegyverek iránt érdeklődőket – partnerségben a Magyar Nemzeti Múzeummal, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközponttal, valamint az Iparművészeti Múzeummal. A Fejedelmek aranya – uralkodói reprezentáció Erdélyben címet viselő kiállítás valóságos kincsek tárháza, amelyhez hasonlót korábban nem láthatott a székelyföldi közönség: a kiállítás Erdély fejedelemségkori történetét mutatja be a reprezentáció tematikáján keresztül.

A korabeli pénzek ábrázolásaiból kiindulva, a Csíki Székely Múzeumban több száz veret mellett különböző díszfegyverek és kiemelkedő értéket képviselő ötvöstárgyak is láthatóak, a gazdag anyag alátámasztja az Erdélyi Fejedelemség korabeli gazdasági és hatalmi potenciálját, és a korszak divatját egyaránt.

Bede Kincső fotói az Új Kriterion Galériában

Július 20-ig látható a csíkszeredai Új Kriterion Galériában a fiatal, kovásznai fotóművész, Bede Kincső egészen különleges hangulatú tárlata, a fekete-fehér fotókiállítás izgalmas „színfolt” a hargitai megyeszékhely kulturális kínálatában. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán diplomázott Kincső alkotásaiban a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együttélését boncolgatja, családi és tágabb viszonylatokban egyaránt, ugyanakkor a szocializmus örökségének feldolgozása is mélyen foglalkoztatja az 1995-ben született, háromszéki fotóművészt.

Fotó: Bede Kincső

Fiatal kora ellenére egyébként számos elismerés és rangos kiállítás áll Bede Kincső háta mögött, képeit láthatták már Párizsban és Hollandiában, a külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, 2021-ben a GUP Magazin beválogatta Európa legtehetségesebb feltörekvő fotográfusai közé.

Benczúr Gyula festményei Udvarhelyen

A nyíregyházi Jósa András Múzeum műtárgyállománya, valamint a Magyar Nemzeti Galéria ritkán látott Benczúr-művei is láthatóak a székelyudvarhelyi Benczúr Gyula Emlékkiállításon a Haáz Rezső Múzeumban. A 19. századi magyar történelmi festészet egyik legnagyobb alakjának emléket állító tárlaton Benczúr Gyula olajfestményei, korai korszakából származó grafikái és személyes tárgyai is megtekinthetőek június 30-ig a Haberstumpf villában. Képzőművészeti csemege, székelyföldieknek, kisvárosiaknak kiváltképp.

Képekbe zárt haza Sepsiszentgyörgyön

Weinstock Ernő a két világháború közötti Magyarország egyik legjelentősebb képeslap kiadója volt, a Székely Nemzeti Múzeumban látható Képekbe zárt haza című kiállítás középpontjában az 1940-44 között, a „kicsi magyar világ” időszakában, Észak-Erdély visszacsatolásakor készített fényképei állnak, amelyekből képeslapokat készített. A nagyváradi származású fotográfus fiatalon tanulta ki a fényképelőhívás mesterségét, ezért is lehetett az első világháborúban a a légierő fényképésze, majd ezt követően fényképészeti eszközök kereskedésével foglalkozott Budapesten, és felépítette a Weinstock képeslapkiadó vállalatot. Több mint 10 ezer üvegnegatívja több száz Kárpát-medencei település épített örökségének vizuális emléke.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum vándortárlatán Weinstock Ernő eredeti fényképei, valamint képeslapjai mellett a fotográfus tárgyi eszközei és korabeli erdélyi emléktárgyak is láthatóak, a tartalmas múltidéző tárlat augusztus 30-ig látogatható.

Cikkünk a Nőileg magazin 2024. júniusi lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Ungureanu Szabó Anna: A zene nyelve a lélek nyelve is, az emberiség megmentésének esélye
Ungureanu Szabó Anna: A zene nyelve a lélek nyelve is, az emberiség megmentésének esélye

Egy zenei óriás árnyékából kinőve lett a világhírű Madrigal kamarakórus karnagya. A szinte népmesei bravúrt véghez vivő sepsiszentgyörgyi származású Ungureanu Szabó Anna zenészei számára egyszerre igyekszik anya, főnök és biztonsági szelep lenni.