Kávé könyvvel, könyv kávéval – Ahol a szellemi táplálék mellé feketét is adnak

Aki a könyvet szereti, rossz ember nem lehet – jelenthetnénk ki a virágos közmondást újragondolva, és ebből kiindulva, azokat a helyeket is bátran ajánljuk, ahol a könyv mellé kávét, vagy a kávé mellé könyvet is kínálnak. Mert minden elolvasott könyv hozzánk tesz valamit, és ráérősen kávézni is feltöltő lehet ebben az őrült tempójú világban.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Egyszerre cuki és értelmes

A tíz éve működő Koffer kávézó és könyvesbolt egyszerre elegánsan bájos és aranyosan intellektuális. A Kolozsvár belvárosában működő könyves kávézó igazi béke szigete az erdélyi „metropolisz” nyüzsgésében, ahol kellemes zene mellett jó kávét, forrócsokit, teát kortyolgatva találhatja meg mindenki a hozzáillő könyvet. A hely külön erénye, hogy hatalmas magyar nyelvű gyerekkönyvválaszték is várja a vásárlókat,

egyfajta „magyar sziget” a kincses városban.

Az irodalmi esteknek, könyv- és lapbemutatóknak, különböző kiállításoknak is helyet adó kávézó varázsát a kifinomultsága adja: minden bútordarabja, dísztárgya gondosan kiválasztott, látszik, hogy a virágot a vázában, a terítőt az asztalon is szívvel-lélekkel rendezgette az ott dolgozó kedves, lelkes csapat. És ugyanez a hozzáállás érvényesül az italok terén is: gyakran nem is egyszerű kávét kapunk, hanem kávékölteményeket, szebbnél szebb csészékben felszolgálva.

Fotó: Facebook.com/Koffer

Református szellemiség letisztult modernitással

A Refo Café még viszonylag újnak számít Kolozsvár kávézóinak dzsungelében, 2023 nyarán nyílt meg. A könyvesüzletként és kávézóként egyaránt működő hely az Erdélyi Református Egyházkerület Iratterjesztésének részeként funkcionál, de szorosan kötődik az Erdélyi Református Sajtóközponthoz is. Egy hely, amely találkozásokra, lazításra, beszélgetésekre egyaránt lehetőséget kínál. A Kolozsvári Protestáns Teológia épületének földszintjén, a Bocskai téren található kávézó tágas, napos, letisztult. A könyvespolcokon nemcsak egyházi jellegű munkák kaptak helyet, hanem az irodalom és történelem kedvelői is találhatnak itt csemegéket.

A teret finoman, nem túl hivalkodóan hatja át a református szellemiség,

díszelemként például a kolozsvári reformátusok emblematikus épületének, a Farkas utcai templomnak a sziluettje is látható itt. Egyházi, református gyökerei ellenére – vagy talán épp azokkal együtt –, a Refo Café egy modern, ökumenikus hely, amely letisztultsága révén épp úgy alkalmas egy kötetlen üzleti találkozóra, mint egy könyvvel bekuckózós kávézásra.

Fotó: Facebook.com/Refo Cafe

Olvasásnépszerűsítés fiatalos lendülettel

A LibriM Könyvudvar Sepsiszentgyörgy könyves kávézója, fiatalos, „pörgős” helyszín. A Mikó utcában található könyvesbolt kínálata színes és változatos, a legújabb sikerkönyvektől a klasszikusokig mindent lehet itt találni, az irodalom mellett a hobbik, a pszichológia, vagy akár a sport is helyet kap a tematikus polcokon. A 2019-ben családi vállalkozásként megnyitott üzlet-kávézó meleg időben kerthelyiséggel csalogat, ugyanakkor

tulajdonosai egész évben igyekeznek olvasásra buzdítani:

közösségi oldalaik nagyon aktívak, rendszeresen ajánlanak olvasmányokat követőiknek, továbbá gyakran tartanak itt könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat is.

Fotó: Facebook.com/LibriM Könyvudvar

Helyben készült sütik, gondosan válogatott könyvek

A marosvásárhelyi Gemma Book Café a kávéház és könyvesbolt sajátos ötvözete. Minőségi kávét, teát, házias, helyben készült süteményeket kínálnak, gondosan előválogatott könyveket forgalmaznak, zömében magyar nyelvűeket, de

külön részlege van a román nyelvű könyveknek, és angol nyelvű kiadványaik is vannak.

A klasszikus kávéházi menüt szezonális újdonságokkal színesítik, a helyben pörkölt kávét ún. specialty kávébabból főzik. A vásárhelyi szociális vállalkozás számára fontos, hogy a könyves kávézó közösségi hely legyen, ennek érdekében minden hónapban könyvklubba hívják az olvasókat, szombatonként mesedélelőttöt tartanak, emellett szerzői beszélgetéseket, zenés esteket is szerveznek.

Ahol a kávé az apropó a valódi találkozásokhoz

Nem kimondottan könyves kávézó, de találhatók könyvek is a székelyudvarhelyi kávézólánc igencsak közkedvelt, a város központjában található kávézójában, a Vekkerben. A fiatalos kávézók működtetőinek hitvallása szerint

a kávé szociális híd, eszköz a kapcsolódásra.

Nem a kávé a legfontosabb – bár csúcsminőségű kávét kínálnak –, hanem az érzések, amelyeket beleteszünk a személyes találkozásokba. Mert bár léteznek online platformok a találkozásokra, a legnagyobb ereje még mindig a szemtől szembeni beszélgetéseknek van. Éppen ezért, küldetésüknek tekintik, hogy a lehető legoptimálisabb feltételeket teremtsék meg ezekhez a valódi találkozásokhoz, és amíg várakozunk a beszélgetőtársra, könyvekkel is szolgálnak.

Cikkünk a Nőileg magazin 2024. áprilisi lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Szilágyi Szilamér: Kell a hazug-cumi – Egy jól filterezett kép, és jönnek a lájkok
Szilágyi Szilamér: Kell a hazug-cumi – Egy jól filterezett kép, és jönnek a lájkok

Hazug-cumi. Amikor csecsemőkorban nincs idő, vagy nem alkalmas a helyzet a szoptatásra, akkor ezt kapja a gyermek: hazug-cumit. Ennek az elődje a pálinkába mártogatott kenyér volt. Nagyobb gyerekeknél az utódja a telefon lett.