Top Gun: Mavericket látni kell ARCHÍV

Bevallom nem volt tervben, hogy leírom ezt a mondatot, főleg nem hónapokkal a premier után, na meg nem egy női magazinban. De akkor is ragaszkodom hozzá – a Top Gun: Mavericket látni kell. Félre kell tenni minden előítéletet, az olyan közhelyeket, hogy egy pasis akciófilm, meg, hogy hatásvadász hollywoodi pénzkidobás. Igen, akciófilm, igen, hatalmas költségvetésű, és igen, ha tízévente egy ilyen filmet néz meg valaki, akkor ez legyen az.

Bár a még viszonylag friss, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott „új” Top Gunra túlzás lenne máris azt mondani, hogy egyfajta kultuszfilm, valahol mégis igaz – ahogy ez már az első, 1986-os filmre is igaz volt. Ahogy mindenki tudja – az is, aki nem látta –, hogy a Piedone-filmekben Bud Spencer verekedik, hogy a Mátrixban Keanu Reeves majdnem lemegy hídba, hogy a Fight Club valami furcsa skizofrén fantázia, úgy a Top Gunról is mindenki tudja, hogy az a „vadászgépes film”, amelyben Tom Cruise piszkosul jóképű.

Az új Top Gun (r: Joseph Kosinski) szintén „vadászgépes film”, és tulajdonképpen épp ettől jó.

Az a fajta akciófilm, ami a kisfiúknak (sőt ez a verzió akár a kislányoknak is) álmokat, fantáziálgatást ad, amiben a harc és a technika mellett az emberi kapcsolatok kiemelt szerepet kapnak – igen, tipikusan amerikai, de ez kivételesen előnyére válik.

Egyébként abban is nagyon amerikai és mai, hogy nemi és faji változatosság jellemzi, a vadászpilóták között vannak nők, afroamerikaiak, ázsiai, latino is.

Hetek óta arról cikkez a filmes szaksajtó, hogy a Maverick nézettsége lekörözte a szuperhősös Marvel-univerzum leglátványosabb alkotásait, és ezen valamiért csodálkoznak, pedig a magyarázat egyszerű:

a Top Gun egy látványos akciófilm pozitív üzenettel, itt-ott tanító szándékkal mindenféle túlidealizáltság, bonyolult háttértörténetek, követhetetlen összefüggések nélkül

– épp ezért a nyolcvan éves nagyanyámnak, a tíz éves keresztfiamnak és a nyolc osztályt végzett vízszerelőnek, aki a  minap nálunk járt, ugyanúgy tetszett. Kissé közhelyes, de kevés az egyszerű dolog a mai világban, így értékeljük azokat.

Másfelől jó a sztori, izgalmas, jók a karakterek, Tom Cruise még mindig iszonyat sármos és huncutul tud mosolyogni, és amit elművelnek a hősök a repülőkkel, az bámulatos (sőt egy-egy aktuális hírt elolvasva, és tudva, hogy tőlünk pár száz kilométerre a háborúban tényleg repkednek ilyen szuperszonikus gépekkel, kicsit hátborzongató is).

Lehet kötözködni is a film egy-egy elemével, például, hogy a Jennifer Connelly által megformált karakter kissé gyenge, erőtlen, de a Maverick egy jó film, ideális első randira és tizedikre, családi vacsora után vagy haverokkal is megfelelő – bár az tény, hogy moziban az igazi a látványos légi jelenetek miatt.

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.

korábban írtuk

Színházi élmény a Netflixen: Malcolm és Marie
Színházi élmény a Netflixen: Malcolm és Marie

Bevallom, nem tudom, hogy hogyan lehetséges, hogy eddig csak úgy „elmentem” a Malcolm és Marie mellett, hogy mostanáig nem néztem meg, és azt sem tudom, hogy miért kapott ez a 2021-es alkotás ilyen kis médiafigyelmet. Igaz, nem egy szokványos mozifilm, hanem egy fekete-fehér kétszereplős kamaradráma, melyben a színészeké, az érzelmeké és Rév Marcell operatőr fantasztikus képeié a főszerep.