A változás bennünk kezdődik

A mögöttünk álló év is gyorsan lepergett, számos olyan nyomot hagyott azonban maga után, amelyre valószínűleg hosszú évek múltán is emlékezünk majd. Alighogy sikerült kilépnünk a világjárvány képezte rácsok mögül a fényre, Európában kezdetét vette egy háború, amelynek hatása a legkisebb háztartások kulcslyukán is begyűrűzött, súlyos következményeket vonva maga után. Ám az új kezdet új reményt jelenthet.
Hirdetés

2022 a változás éve volt, és nem feltétlen jó irányba. Az egészen egyszerű életvitelt folytató családoktól, a több száz embert foglalkoztató cégvezetőkig mindenkit megérintett valamilyen formában a változás szele. Mindenki küzdött valamivel. 

Nagy lett a (lét)bizonytalanság, rengeteg állás szűnt meg, s ennek hatására családok megélhetése vált kérdésessé. 

Mindez feszültséget és szorongást eredményezett, amely számtalan, különböző módon ütközött ki az egyéni életekben. A depresszió már-már általános jelenséggé vált a fiatal korosztály képviselőinél is, számtalan hír szólt bántalmazásról iskolán, családon, szűkebb közösségeken belül. 

A járvány és világpolitikai helyzet okozta megrázkódtatások különböző élethelyzetekbe ágyazódva, káposztalevelekként rakódtak egymásra. 

Az elmúlt évben mindenkinek meg kellett küzdenie a saját démonai mellett olyan külső hatásokkal is, amelyekre nem volt közvetlen ráhatása. Most azonban új évet kezdtünk, és az új kezdet ígérete talán ilyenkor a legtisztább, legmélyebb és legszédítőbb. Nem a pezsgő mámoros újévi fogadalomra gondolok, amit általában reggelre elfelejtünk, és nem is a hibáink kozmetikázására, sem pedig a régi dolgok foltozgatására. 

Az új kezdet számos formában jelentkezhet mindannyiunk életében.

Lehet például új remények teljesítése. Egy életszakasz lezárása és egy másik megnyitása. De a pozitív változásban való hit is kezdete lehet valaminek, ami jobbá formálja a későbbi dolgokat. Új kezdet a hála is, azért amink van, amiből építkezhetünk – hiszen, ha alaposan maga köré néz az ember, akad ott veszteni való bőven. Az új kezdet remény. Vagy éppen elengedés, az elmúlás fájó visszafordíthatatlanságára való rádöbbenés. 

Az új kezdet maga a változás, 
Hirdetés

amelyet nem a pezsgővel átitatott újév-köszöntő bulik szülnek, hanem mi magunk. Minden nap, amikor étel kerül a család asztalára, vigasztaló karok adatnak egy kétségbeesett vállai köré, és kapaszkodók az elesetteknek. Minden nap új kezdet, amikor kérdezünk, és az válaszra talál. Amikor megbékélünk magunkkal, a környezetünkkel, és elkezdünk belülről szemlélni mindent. A változás, amire vágyunk ugyanis bennünk kezdődik az év bármely napján. 

Illusztráció: Shutterstock

Az elszalasztott lehetőség

Hirdetés